Kina uzvraća kontramerama zbog posete američkih kongresmena Tajvanu

15.08.2022

12:09

0

Tenzije i dalje na visokom nivou

Kina uzvraća kontramerama zbog posete američkih kongresmena Tajvanu
tajvan - Copyright Taiwan Presidential Office via AP

Kina se čvrsto protivi bilo kakvoj vrsti zvaničnih veza između SAD i kineskog regiona Tajvana i preduzeće odlučne kontramere kako bi reagovala na provokacije od strane SAD, izjavio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liju Pengju povodom posete delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Liju smatra da je odgovornost za trenutne tenzije u Tajvanskom moreuzu potpuno na američkoj strani i dodaje da SAD treba da snose sve posledice koje je izazvala poseta kongresmena Tajvanu, prenosi Kineski međunarodni radio.

Prema oceni kineskog diplomate, najnovija poseta američkih kongresmena Tajvanu još jednom dokazuje da SAD ne žele stabilnost u Tajvanskom moreuzu i da nisu štedele napore da podstaknu sukob između dve strane i mešaju se u unutrašnje stvari Kine.

Kineska vojska održala je danas nove vežbe u blizini Tajvana, u momentu kada je grupa američkih kongresmena posetila Tajpej i sastala se sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven.

Ranije ovog meseca Tajvan je posetila i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, što je izazvalo oštru rekaciju Kine, koja je zbog toga pokrenula velike vežbe oko Tajvana.

Tanjug/Taiwan Presidential Office via AP)
 

Tajvan: Radujemo se produbljivanju saradnje sa SAD

Šef predsedničkog kabineta tajvanske predsednice Caj Ing-ven izjavio je danas, nakon njenog sastanka sa delegacijom američkih poslanika, da se Tajvan raduje nastavku produbljivanja saradnje sa SAD, koja obuhvata i zajedničko održavanje stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu.

- Tajvan i SAD su uvek bili odani partneri koji dele demokratske vrednosti. Radujemo se nastavku produbljivanja saradnje sa Amerikom i zajedno ćemo održati prosperitet i stabilnost u Indo-pacifičkom regionu - rekla je Cai.

Ona je, takođe, napomenula da "u pozadini rastućeg autoritarizma u svetu", Tajvan želi da proširi trgovinsku i ekonomsku saradnju sa "prijateljima širom sveta koji dele iste demokratske vrednosti", da zajedno sa njima formira sigurne proizvodne lance i lance snabdevanja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike