Nensi Pelosi otvorila Pandorinu kutiju: Američki kongresmeni stigli na Tajvan, Kinezi digli avione

14.08.2022

12:21

0

Nije im bilo dovoljno što je ona podigla ceo region na noge

Nensi Pelosi otvorila Pandorinu kutiju: Američki kongresmeni stigli na Tajvan, Kinezi digli avione
AP22214582918808 - Copyright Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Nedugo posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, delegacija američkih kongresmena stigla je danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu.

Petočlana delegacija, koju predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa, sastaće se sa tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini, investicijama i drugim pitanjima, saopštio je Američki Institut na Tajvanu.

Institut predstavlja vladu SAD, koja nema zvanične veze sa Tajvanom, navodi AP.

Tajvanska televizija prikazala je snimak aviona američke vlade koji je sleteo na na aerodromu Songshan u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak se odvija u okviru šire posete kongresmena Indo-pacifičkom regionu, preneo je Rojters.

Iz kancelarije tajvanskog predsedništva navodi se da će se kongresmeni sutra sastati sa predsednikom Cai Ing-Veijem.

- Posebno u trenutku kada Kina podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i regionu svojim vojnim vežbama, delegacija predvođena Markijem ponovo demonstrira čvrstu podršku američkog Kongresa Tajvanu - navedeno je u saopštenju tajvanskog lidera.


Tenzije u Tajvanskom moreuzu i celom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posete Pelosi Tajvanu 2. i 3. avgusta, nakon čega je kineska vojska održala višednevne vežbe velikih razmera.

Kineski avioni prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza

Dvadeset dva kineskih vojnih aviona prešlo je danas središnju liniju Tajvanskog moreuza ili ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Kineska vojska je 4. avgusta, posle posete Pelosi, započela vežbe velikih razmera, uključujući lansiranje raketa u šest oblasti oko Tajvana.

Vojska je saopštila u sredu da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike