Udar na mafijaškog građevinca: Biznismenu povezanom sa Ndrangetom zaplenjeno 160 miliona

11.08.2022

21:56

0

Autor: I. P.

Fikraa je u decembru osuđen na 12 godina zatvora zbog povezanosti sa kalabrijskom mafijom

Udar na mafijaškog građevinca: Biznismenu povezanom sa Ndrangetom zaplenjeno 160 miliona
ndrangeta1 - Copyright Profimedia

Italijanska policija zaplenila je u četvrtak 160 miliona evra imovine od biznismena povezanog sa Ndrangetom u Ređo Kalabriji.

Karabinjeru su saopštili da je Karmelo Fikara, imao bliske veze sa kalabrijskom mafijom.

On se od sredine 80-ih do 2017. godine oslanjao se na ove veze da bi izgradio građevinsko carstvo u i oko glavnog grada Kalabrije.

Među zaplenjenom imovinom je sedam preduzeća koja posluju u sektoru građevinarstva i nekretnina, 99 komada imovine i 16 motornih vozila.

Fikraa je u decembru osuđen na 12 godina zatvora zbog povezanosti sa kalabrijskom mafijom.

- Ndrangeta se proširila iz svojih središta Kalabrije na ostatak Italije, Evrope i širom sveta, i smatra se najbogatijom i najmoćnijom mafijom u Italiji zbog svoje kontrole nad evropskom trgovinom kokainom iz Južne Amerike.

Osim što je najbogatija, 'Ndrangeta se takođe smatra najneprobojnijom italijanskom mafijom, sa svojom blisko povezanom porodičnom organizacijom koja nadmašuje sicilijansku mafiju u svojoj sposobnosti da porazi policijske napore da članove pretvori u svedoke države.

Evropska agencija za sprovođenje zakona Europol identifikovala je „Ndrangetu kao jednu od „najpretećih” grupa organizovanog kriminala na globalnom nivou, zbog njene „ogromne finansijske moći” i „ogromne koruptivne moći”, sa prisustvom u Nemačkoj, Španiji, Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Kanadi, SAD, Kolumbiji i Australiji.

U Evropi, 'Ndrangeta je zaista došla u oči javnosti tek 2007. godine, kada je šest članova klana ubijeno na letnjem prazniku Feragosto u nemačkom gradu Duizburgu. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike