I Kina i Tajvan objavili nove snimke akcija: Tajpej se žali, a Peking najavljuje vojne vežbe (VIDEO)

07.08.2022

13:38

0

Autor: 24sedam

Demonstracija sile

I Kina i Tajvan objavili nove snimke akcija: Tajpej se žali, a Peking najavljuje vojne vežbe (VIDEO)
tajvan - Copyright Twitter/Global Times

Tajvan i Kina su jutros na društvenim mrežama objavili kompilacije snimaka svojih vojnika u akcijama tokom vežbi.

Global tajms, kineski državni medij, objavio je snimak za koji tvrdi da prikazuje "više od ratnih aviona koji se raspoređuju", novu mogućnost punjenja gorivom u letu i mornaričke brodove koji sprovode zajedničku vežbu blokade.

Sa druge strane, tajvansko Ministarstvo odbrane objavilo je video žaleći se da su "vojnici zauzeti svojim poslom umesto da budu sa svojim porodicama". Snimak se završava porukom “Hvala svakom vojniku na prvoj liniji fronta”.

Tajvansko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su letovi kroz njegov vazdušni prostor postupno nastavljeni jer većina obaveštenja o kineskim vojnim vežbama u blizini ostrva "više nije na snazi". 

Međutim, ministarstvo je u izjavi navelo da će Tajvan nastaviti da usmerava letove i brodove dalje od kineske vojne vežbe u blizini svoje istočne obale do 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u ponedeljak.

Tajvansko veće za kopnene poslove (MAC) pozvalo je vlasti u Pekingu da "pokažu suzdržanost i odmah zaustave sva svoja ratoborna ponašanja". Veće je optužilo Kinu da nastavlja s vojnim vežbama oko Tajvana "kao deo simulacije napada i blokade kako bi zastrašila Tajvan i susedne zemlje".

Kina najavila nove vojne vežbe

Peking je najavio da će održati vojne vežbe u blizini južnog dela Žutog mora i Bohaija, u blizini Južne Koreje. Početak vežbi očekuje se u ponedeljak, a trajaće do 8. septembra.

Kineske vlasti su saopštile da je armija te zemlje završila četvrti uzastopni dan vojnih vežbi u vazduhu i moru oko Tajvana, koje su bile usredsređene na testiranje sredstava za vazdušne i kopnene udare velikog dometa, a da će u narednim vežbama biti upotrebljavani snajperi, borbena vozila, oklopna vozila, kao i jurišni helikopteri, prenosi Rojters.

Kako su istakli, kineska vojska će od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike