On bi da se kandiduje i drugi put, a sve manje demokrata ga želi: Bajdena podržava poražavajuće mali broj ljudi

28.07.2022

11:34

0

Podrška je najmanja među mladim demokratama, od kojih samo 18 odsto mlađih od 45 godina podržava 79-godišnjaka

On bi da se kandiduje i drugi put, a sve manje demokrata ga želi: Bajdena podržava poražavajuće mali broj ljudi
AP22204659666916 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Oko 75 odsto demokrata i glasača okrenutih demokratama želi da neko drugi osim predsednika Džoa Bajdena predstavlja stranku 2024. godine, pokazala je nova anketa Si-En-Ena. Zbog načina na koji je upravljao američkom ekonomijom Bajdenov rejting odobravanja pao je ispod 30 odsto.

Rezultati istraživanja objavljenog u utorak pokazali su da samo 25 odsto demokrata i verovatno glasača demokrata želi da se Bajden ponovo kandiduje, što je pad sa 45 odsto u februaru. Čak 24 odsto ispitanika želi da se on povuče iz trke jer misle da ne može da pobedi, dok 32 odsto ne želi da se vrati na funkciju.

Podrška Bajdenu najmanja je među mladim demokratama, od kojih samo 18 odsto mlađih od 45 godina podržava 79-godišnjaka kao kandidata svoje stranke 2024.

Rezultati ankete nisu izolovani. Odvojeno istraživanje Univerziteta u Nju Hempširu, objavljeno u sredu, pokazalo je da samo 31 odsto demokrata u ovoj državi želi da se Bajden kandiduje 2024. godine, dok se 59 odsto njih protivi da 2024. kandidat bude sadašnji predsednik. Ranije ovog meseca anketa Jahu njuza i JuGova otkrila je da samo 18 odsto Amerikanaca podržava Bajdenovu kampanju 2024, dok je 64 odsto protiv.

Dok Bajden insistira na tome da će se kandidovati za još jedan mandat, njegov očigledan kognitivni pad dugo je podsticao glasine da će se povući nakon jednog mandata u Beloj kući, posebno među republikancima i konzervativnim stručnjacima. Demokrate takođe sumnjaju, a Njujork tajms je nedavno citirao „desetine frustriranih demokratskih zvaničnika“ i zakonodavaca koji se „nadaju da će Bajden odstupiti".

AP Photo/Evan Vucci
Džo Bajden

Nakon pobede na izborima čije rezultate ogorčeno osporava bivši predsednik Donald Tramp, Bajden je otkrio da je entuzijazam za njegovo predsedništvo brzo splasnuo. S obzirom na to da njegovi protivnici krive rekordne cene gasa za njegovu politiku zelene energije i vrtoglavu inflaciju zbog neviđenog nivoa vladine potrošnje, Bajdenova stopa odobravanja pala je prema rezultatima svake velike anketne kompanije.

Ova stopa je pala na rekordno niskih 29 odsto u anketi Siviksa ranije ovog meseca, a od srede, prema rezultatima pet nedavnih anketa, Bajdenova podrška iznosi 38 odsto, s obzirom na to da je u stalnom opadanju od kada je preuzeo dužnost prošlog januara.

Iako se očekuje da će se Tramp ponovo kandidovati 2024. godine, entuzijazam među njegovim pristalicama očigledno takođe jenjava. Ista anketa Si-En-Ena pokazala je da 55 odsto republikanaca i glasača koji su naklonjeni republikama želi da neko drugi vodi stranku 2024. godine, u odnosu na 49 odsto u februaru.

U slučaju da se Tramp i Bajden ponovo sukobe jedan protiv drugog 2024. godine, anketa Emerson koledža ovog meseca pokazala je da bi Tramp pobedio Bajdena za pet odsto.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike