Ogroman deo rakete pada na Zemlju u nedelju: Naučnici strahuju da će završiti u gusto naseljenom delu planete!

29.07.2022

12:52

0

Lokaciju pokušavaju da utvrde stručnjaci iz celog sveta, a jedino u šta su za sada sigurni jeste da će u atmosferu ući 31. jula

Ogroman deo rakete pada na Zemlju u nedelju: Naučnici strahuju da će završiti u gusto naseljenom delu planete!
svemirski otpad - Copyright Aerospace Corporation

Ovog vikenda na Zemlju bi mogao da padne ogroman potisnik iz svemira, smatraju stručnjaci koji prate kretanje otpada oko Zemlje i dodaju da je moguće da neće svi njegovi delovi izgoreti prilikom ulaska u atmosferu, što znači da bi neki od njih mogli da udare u tlo.

Potisnik o kom je reč dugačak je 53,6 metara i teži 23 metričke tone, a deo je kineske rakete koja je nedavno lansirana.

Verovatnoća da će prilikom pada napraviti značajnu štetu veoma su male, ali još se ne zna gde bi tačno mogao da padne.

Lokaciju pokušavaju da utvrde stručnjaci iz celog sveta, a jedino u šta su za sada sigurni jeste da će u atmosferu ući 31. jula i da će verovatno pasti na području žutih i plavih isprepletenih linija koje se vide na karti američke neprofitne organizacije "Aerospace Corporation".

Linije ove boje na karti pokazuju područje potencijalnog ulaska u atmosferu, a žuta oznaka mesto na kom će se potisnik nalaziti usred ulaska, piše "Science Alert".

- Zbog nekontrolirane prirode ulaska u atmosferu postoji određena verovatnoća da će ostaci pasti u naseljeno područje jer više od 88 posto svetske populacije živi na mogućem području pada - saopštila je kompanija "Aerospace Corporation".

- Objekat ove veličine neće u potpunosti izgoreti prilikom ulaska u atmosferu. Obično 20 do 40 odsto mase velikog objekta pada na tlo, iako to zavisi od njegovog dizajna - dodaje se u saopštenju.

 

 

Prošle godine bili smo svedoci slične situacije, kada je komad svemirskog otpada pao u Indijski okean. Sa druge strane, 2020. godine delovi raketnog potisnika iste marke srušili su se u blizini afričke Obale Slonovače, pa su njegovi komadi zasuli sela, ali nije bilo značajne štete.

Potisnik koji bi u nedelju trebalo da padne na Zemlju deo je rakete Long March 5B koju je 24. jula 2022. lansirala Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA). Raketa je u orbitu prenosila novi modul, budući deo svemirske stanice Tjangun.

Kako je je kineski Long March 5B tako veliki, moguće je da će otprilike 4 do 9 metričkih tona potisnika završiti na tlu.

Ranije ove sedmice objavljena je studija koja je analizirala verovatnoću da neko pogine prilikom pada svemirskog otpada u narednoj deceniji i utvrđeno je da postoji samo 10 odsto šanse da dođe do jednog ili više smrtnih slučajeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike