Ko gađa Mesec? Pojavili se čudni krateri, niko ne preuzima odgovornost! (FOTO)

30.06.2022

20:50

0

NASA na svojoj veb stranici napominje da priroda kratera može ukazivati na to da je telo rakete imalo velike mase na svakom kraju

Ko gađa Mesec? Pojavili se čudni krateri, niko ne preuzima odgovornost! (FOTO)
full-moon-g94e830393_1280 - Copyright pixabay/Activedia

Najnoviji NASA-in snimak zabeležio je nešto neobično na Mesecu. Naime, vidljiva su dva kratera, koji odgovaraju udaru rakete, ali niko ne zna ko ih je ispalio.

Naime, astronomi su pratili pogonski deo rakete na putu ka sudaru sa Mesecom, ali njen izvor je bio nepoznat. Čak i nakon udara, nijedna država nije preuzela odgovornost za događaj.

NASA na svojoj veb stranici napominje da priroda kratera može ukazivati na to da je telo rakete imalo velike mase na svakom kraju, za razliku od tradicionalnih (i većih) mesta udara napravljenih od delova raketnog pogona iz misija Apolo, gde je većina mase u bazi ( lokacija motora) i ostavlja samo jedan ožiljak od udara. 

 

 

Par novih izbočina, zajedno, široke su oko 27 stopa u prečniku.

Nijedan drugi raketni udar tela na Mesec nije stvorio dvostruke kratere. Četiri kratera Apolo SIV-B donekle su bila nepravilna u obrisima (Apolos 13, 14, 15, 17) i bili su znatno veći (veći od 35 metara, oko 38 jardi) od svakog dvostrukog kratera. Maksimalna širina (29 metara, oko 31,7 jardi) dvostrukog kratera misterioznog raketnog tela bila je blizu S-IVB-a, prenosi NASA.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike