Ubili 15 miliona kuna zbog korone, a sada osetili čudne posledice: Galebovi pribegavaju kanibalizmu!

28.07.2022

21:33

0

Autor: N. Pavlović

Bio je to slučaj koji je potresao Dansku

Ubili 15 miliona kuna zbog korone, a sada osetili čudne posledice: Galebovi pribegavaju kanibalizmu!
profimedia-0095071011 - Copyright Profimedia

Kada su danske vlasti 2020. zatvorile farme kuna, i usmrtile više hiljada tih životinja zbog straha od širenja koronavirusa, nisu mogli da pretpostave kakav će efekat to imati na divlji svet.

Galebovi, zaštitni znak danskih obala, gladuju i čak pribegavaju kanibalizmu, jedu jaja jedni od drugih, a mladi prezaju od starijih u borbi za preživljavanjem. To znači da bi aktuelna sezona parenja mogla biti najkraća ikada u populaciji koja inače opada.

Kako se navodi, galebovi su imali običaj da lete duž uzgajivačnica vizona i hrane se ostacima hrane i đubretom. Pošto su farme zatvorene, ta mogućnost im više nije dostupna.

Profimedia
Uništavanje miliona životinja

- To je fenomen koji je primećen u Limfjordu i verovatno u ostatku zemlje - da galebovima nedostaje hrane i da im brojnost opada. Ovo je već druga godina zaredom da imaju vrlo mali broj malih, a odrasle jedinke su dosta starije, tako da će proteći dosta vremena pre nego što pronađu novo stanište - rekao je biolog Knud Flensted.

Prema njegovim rečima, iako kanibalizam nije pojava koja se svuda viđa, uobičajena je kada galebovi nemaju šta da jedu.

- Galebovi haringe su svaštojedi. Jedu ribu, krabe, smeće, ptiće, jaja... - rekao je Flensted ističući da ovo nije katastrofa.

- Svakako je pozitivno što farme kuna više ne pružaju "švedski sto" galebovima, vranama i drugima koji su imale koristi od lakog pristupa hrani - dodao je.

Kako je objasnio, smanjena populacija galebiva nije strašna ukoliko nisu istrebljeni. Predviđa da će se broj ptica vratiti na prirodnije nivoe zato što su ranije veštački rasli zbog otpada koji se nalazi u gradovima i drugim područjima.

Premijerki preti opoziv zbog vizona: Kako je odluka o ubijanju 15 miliona životinja postala najveći skandal u istoriji Danske

Danska je 2020. preventivno usmrtila 15 miliona zdravih kuna u strahu da bi ove životinje mogle da ugroze vakcinaciju protiv koronavirusa. Taj potez je desetkovao industrijski sektor koji se oslanjao na uzgajanje kuna jer Danska važi za vodećeg svetskog proizvođača i izvoznika krzna.

Premijerki Mete Frederiksen je čak zbog ubijanja vizona pretio opoziv.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike