Preminuo Dejvid Trimbl, nobelovac i tvorac mirovnog sporazuma koji je okončao tri decenije krvavih sukoba (FOTO)

26.07.2022

05:57

0

Vođa britanske opozicije Kir Starmer rekao je da je to vrlo tužna vest i da je Trimbl bio „istaknuta figura severnoirske i britanske politike“

Preminuo Dejvid Trimbl, nobelovac i tvorac mirovnog sporazuma koji je okončao tri decenije krvavih sukoba (FOTO)
Tan2022-7-25_214035604_1 - Copyright Tanjug/Pool photo via AP

Bivši premijer Severne Irske i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dejvid Trimbl preminuo je danas u 78. godini života, saopštila je Unionistička stranka Alstera.

-Sa velikom tugom porodica lorda Trimbla saopštava da je on mirno preminuo ranije danas nakon kratke bolesti - navela je njegova porodica u saopštenju koje je objavila njegova Unionistička partija u Alsteru.

 

 

Trimbl, inače protestant, je ušao u politiku početkom sedamdesetih i pomogao da se potpiše mirovni spozarum na Veliki petak sa katolikom, pokojnim Džonom Hjumom, sa kojim je zajedno dobio Nobelovu nagradu za mir.

On je vodio prvu vladu sa podeljenom vlašću proisteklu iz tog sporazuma koji je okončao tri decenije krvavih sukoba između republikanaca, većinom katolika i pristalica reunifikacije Irske i unionista, većinom protestanata koji su se zalagali za to da provincija ostane u okviru Britanije.

-Dejvid Trimbl je čovek hrabrosti i vizije. On je izabrao da iskoristi priliku za mir kada se ukazala i da pokuša da okonča decenije nasilja koje su uništavale njegovu dragu Severnu Irsku -  rekao je vođa Unionističke partije Alstera Dag Biti.

Vođa britanske opozicije Kir Starmer rekao je da je to vrlo tužna vest i da je Trimbl bio „istaknuta figura severnoirske i britanske politike“.

Tanjug/AP Photo/Peter Morrison
 

 

Trimbl je bio na čelu Unionističke partije od 1995. do 2005. dobio je Nobelovu nagradu za mir zajedno sa Hjumom 1998. godine.

On je bio prvi vođa Unionističke partije Alstera koji se u 30 godina sreo sa irskim premijerom u Dablinu. Postao je prvi unionistički vođa koji je pregovarao sa irskom republikanskom partijom Šin Fein.

Bio je pristalica Bregzita i prošle godine je napao severnoirski protokol, osporavajući legalnost sporzuma koji treba da određjuje odnose između britanske provincije i Republike Irske, članice EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike