SZO proglasila majmunske boginje pretnjom za javno zdravlje od međunarodnog značaja!

23.07.2022

14:26

1

Samo u jednom danu, od 19. jula do 20. jula, broj potvrđenih slučajeva skočio sa 14.511 na 15.378

SZO proglasila majmunske boginje pretnjom za javno zdravlje od međunarodnog značaja!
profimedia-0694241804 - Copyright Profimedia

Stručni komitet za majmunske boginje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sastao se u subotu u Ženevi i proglasio tekuću epidemiju majmunskih boginja hitnim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC).

Trenutna epidemija počela je u maju, sa 20 slučajeva zabeleženih u Britaniji 20. maja, uglavnom među gej muškarcima.

Od tada je epidemija narasla na skoro 14.000 slučajeva do 20. jula, prema SZO. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD pokazuju da je samo u jednom danu, od 19. jula do 20. jula, broj potvrđenih slučajeva skočio sa 14.511 na 15.378. Trenutna epidemija je usredsređena na Evropu.

Od 14. jula, Tajland, Srbija, Gruzija, Indija i Saudijska Arabija prijavile su prve slučajeve, što znači da je do sada u 72 zemlje otkrivena trenutna epidemija.

Kako majmunske boginje nastavljaju da se šire, epidemiolozi su podeljeni u pogledu toga da li je odluka SZO bila tačna. Današnji sastanak bio je drugi put da se sazvao komitet za hitne slučajeve, nakon sastanka 23. juna kada je odlučeno da epidemija nije dostigla taj prag.

- To je škakljiva odluka za komitet - rekao je dr Džimi Vitvort, profesor međunarodnog javnog zdravlja na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Profimedia
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

- U izvesnom smislu, to ispunjava definiciju - to je epidemija bez presedana koja je rasprostranjena u mnogim zemljama i povećana međunarodne koordinacije bila bi korisna. S druge strane, čini se da se radi o infekciji za koju imamo neophodne alate za kontrolu - većina slučajeva je blaga, a stopa smrtnosti je izuzetno niska - dodao je Vitvort za DW.

Šta je pretnja za javno zdravlje od međunarodnog značaja?

Ovim terminom označavaju se hitne situacije od međunarodnog značaja za javno zdravlje, što je najviši nivo upozorenja SZO. Zasnovan je na međunarodnim zdravstvenim propisima koji su uspostavljeni 2005. godine, kako bi se definisala prava i obaveze zemalja u postupanju sa prekograničnim javnozdravstvenim pojavama.

SZO definiše PHEIC kao „vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država kroz međunarodno širenje bolesti i da potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor“.

SZO dalje objašnjava kako ova definicija implicira situaciju koja je ozbiljna, iznenadna, neobična ili neočekivana, nosi implikacije po javno zdravlje izvan granica pogođene zemlje i može zahtevati hitnu međunarodnu akciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike