Besni zbog Airbnb-a! Grčki hotelijeri ljuti zbog uključivanja popularne platforme u šemu „Turizam za sve“

21.07.2022

21:18

0

Autor: I. P.

Ako grčka država želi da uključi kratkoročni zakup u turistički proizvod zemlje, prvo bi trebalo da formuliše jasan regulatorni okvir

Besni zbog  Airbnb-a! Grčki hotelijeri ljuti zbog uključivanja popularne platforme u šemu „Turizam za sve“
profimedia-0166911225 - Copyright Profimedia

Vlada Grčke odlučila je da uključi Airbnb smeštaj u svoj godišnji program „Turizam za sve“ koji je pokrenut ka subvencionisanju odmora za porodice sa niskim primanjima, što je razbesnelo grčke hotelijere.

Udruženja grčkih hotela i smeštaja tvrde da ova odluka stvara nepravedne tržišne uslove i ponavljaju poziv vladi da preduzme hitne mere i reguliše kratkoročne zakupnine.

Grigoris Tasios, predsednik Helenske federacije hotelijera (POKS), rekao je: 
- Hoteli posluju po posebnim zakonima, moraju da dobiju posebne dozvole i da ispunjavaju specifične specifikacije za koje ih država striktno kontroliše kako bi se obezbedio nivo usluga koje se pružaju korisnicima na osnovu kategorija smeštaja.

Hotelijeri traže da pored transparentnosti u pogledu oporezivanja, smeštajni objekti tipa Airbnb podležu istim pravilima kao i hoteli, u pogledu bezbednosti, čistoće i zakona o radu.

- Ako grčka država želi da uključi kratkoročni zakup u turistički proizvod zemlje, prvo bi trebalo da formuliše jasan regulatorni okvir koji će isključiti mogućnost nelegalnog smeštaja koji funkcioniše pod plaštom kratkoročnog zakupa - rekao je Tasios.

On je takođe dodao da se mora uspostaviti zakonodavni okvir koji će obezbediti minimalni nivo pruženih usluga, higijene i bezbednosti, kao i specifične poreske obaveze slične onima koje važe za legalno licencirane poslove.

U poslednjoj deceniji, Airbnbs širom Grčke je narastao, u početku kao način da Grci pogođeni krizom zarađuju za život, a danas su četvrti u Atini postali isključivo područja za kratkoročno iznajmljivanje.

Kao primer, nekada užurbana atinska četvrt Psirri vraća se u život jer sve više kupaca ulaže u kratkoročno iznajmljivanje, butik hotele i smeštajne objekte.

Grčka konfederacija preduzeća za turistički smeštaj (SETKE) je u ponedeljak saopštila da je odluka da se Airbnbs subvencioniše u okviru šeme „Turizam za sve“ nepravedna i da „nagrađuje kratkoročne zakupe koji ne podležu bilo kakvom zakonskom okviru, ne prate zdravlje i bezbednosnih propisa, nisu finansijski opterećeni obavezama prema državi, suprotno onome što važi za legalne pružaoce turističkog smeštaja.”

SETKE predstavlja preko 33.000 malih smeštajnih objekata uključujući pružaoce usluga iznajmljivanja soba i njihove lokalne federacije.

Udruženje hotela Atina-Atika i Argosaronik (EKSAAA) takođe je u ponedeljak izdalo saopštenje u kojem izražava svoje nezadovoljstvo odlukom.


Grčka turistička konfederacija (SETE) ranije ove godine, koja predstavlja većinu grčkih turističkih preduzeća, ponovila je poziv vladi da preduzme hitne mere i izmeni zakon koji pokriva poslove kratkoročnog iznajmljivanja kako bi se obezbedila fer igra i zaštitili porezi. preduzeća koja plaćaju.

Između ostalog, predložio je PDV, poseban opštinski porez, ograničenje na imovinu i vremenska ograničenja za iznajmljivanje kao načine za regulisanje aktivnosti u stilu Airbnb-a koje, kako je rečeno, narušavaju zdravu tržišnu konkurenciju.

U martu 2022. godine, rezervacije za Airbnbs širom Grčke za leto su porasle za 232 procenta, čime je Grčka bila vodeća u Evropi u pogledu ukupnog učinka rezervacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike