Švedska vlada predstavila plan za zabranu novih hrišćanskih škola! "Škole treba da prenose znanje, a ne versku indoktrinaciju"

19.07.2022

21:22

0

Autor: I.P.

Akselson-Kilbom je izjavila da je bilo "mnogo primera" antidemokratskih aktivnosti u verskim školama

Švedska vlada predstavila plan za zabranu novih hrišćanskih škola! "Škole treba da prenose znanje, a ne versku indoktrinaciju"
book-3192019_1280 - Copyright Pixabay

Švedska ne bi trebalo da dozvoli nove škole sa denominacionim fokusom. Tu poruku je u petak dala Lina Akselson Kihlblom, ministarka obrazovanja.

- Religijski uticaj ne pripada školi, rekla je Akselson-Kilbom prilikom predstavljanja predloga zakona o zabrani novih verskih škola.

Prema njenim rečima, škole treba da prenose znanje, a ne versku indoktrinaciju.

Hrišćanski švedski dnevnik Dagen prenosi da je Akselson-Kilbom takođe izjavila da njena stranka, Socijaldemokrate, želi da zabrani postojeće konfesionalne škole. Međutim, to nema dovoljnu podršku u parlamentu. Umesto toga, vlada ide napred sa predlogom zakona o zaustavljanju novih ustanova. Predlog se sada upućuje Pravnom savetu. Ovo veće će sada razmotriti predlog zakona radi pravne validacije. Saopštenja saveta nisu obavezujuća, ali se obično pridržavaju.

Prema zakonu, nijedna nova škola sa konfesionalnim fokusom neće dobiti dozvolu za početak . Postojećim školama mora biti dozvoljeno da nastave, ali ne smeju da proširuju svoje aktivnosti dalje od onoga što im je trenutno dozvoljeno.

Međutim, prema rečima ministra prosvete, švedski parlament koji je usvojio ova stroža pravila u junu nisu dovoljni. 

- Moramo preduzeti dalje korake; moramo ići do korena problema.

Akselson-Kilbom je izjavila da je bilo "mnogo primera" antidemokratskih aktivnosti u verskim školama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike