Hoće da ograniče moć crkve! Nova lobistička organizacija želi da smanji hrišćanske uticaje u Nemačkoj

24.05.2022

21:22

0

Autor: I. P.

Organizacija naziva uticaj crkava u Nemačkoj „preteranim“

Hoće da ograniče moć crkve! Nova lobistička organizacija želi da smanji hrišćanske uticaje u Nemačkoj
book-3192019_1280 - Copyright Pixabay

Hrišćanski uticaji u Nemačkoj moraju biti smanjeni. Na primer, trebalo bi zabraniti zvonjenje crkvenih zvona nedeljom, a zakonodavstvo zasnovano na verskim principima mora biti izmenjeno. To je mišljenje nove nemačke političke lobističke organizacije.

Novoosnovani Zentralrat der Konfessionsfreien (Centralni savet nedenominacija) ima za cilj da zastupa interese „mnogih miliona ljudi koji ne pripadaju nijednoj religiji“. Međutim, organizacije kao što su Humanističko udruženje (HV), Nemačko udruženje slobodnih mislilaca, i krovna organizacija slobodnih ideoloških zajednica ne podržavaju novi forum. Iako je zvanični razlog nejasan, komentar u hrišćanskoj pres službi IDEA smatra da je to zato što organizacije ne podržavaju ovu „netolerantnu glupost“.

Organizacija naziva uticaj crkava u Nemačkoj „preteranim“ i želi da „ograniči njihovu moć“. Prema nemačkom novinskom sajtu Velt, ovo uključuje uzbunjivanje nedeljom koje bi trebalo da bude ograničeno.

Vrh organizacije je takođe za pravo na abortus. Za sadašnji zakon o abortusu u Nemačkoj se kaže da je zasnovan na „verskim dogmama“. 

Centralni savet nedenominacija navodi da se, između ostalog, trudnice nenamerno „kriminalizuju” i da se „ozbiljno krši pravo ličnosti na samoopredeljenje”. 

- Da li će žena nastaviti trudnoću, to je u potpunosti njena odluka, saopštio je savet.

Štaviše, Centralni savet nedenominacija samoubistvo naziva „osnovnim pravom, tako da potpomognuto samoubistvo ne može biti zločin“.

Predsednik Centralnog saveta nedenominacijaje Philipp Moller. Prethodno je bio uključen u ateističku kampanju u Nemačkoj, tekstovima u autobusima zagovarajući odvajanje crkve od države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike