Rusi preuzeli kontrolu nad Severskom, Zelenski postavio Malijuka na čelo SBU

18.07.2022 | 14:32 >> 22:07

Autor: 24sedam

Pratili ste uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini navršila je 145. dan.

Vlasti Hersonske oblasti još nisu spremne da objave datum referenduma o pristupanju tog regiona Rusiji, ali će se glasanje održati "u svakom slučaju", izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

Pojedini ukrajinski političari pokušavaju da zaprete Rusiji, imajući u vidu napad na Krim, ali ako se tako nešto desi,onda će za sve njih nastupiti sudnji dan, izjavio je danas zamenik predsedavajućeg Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Ukrajina se plaši kapitulacije Zapada pred Rusijom, piše američki nedeljnik Njuzvik. Tekst, u prilog tvrdnji, navodi dve poslednje ruske "pobede u ratu sa sankcijama“: o dozvoli Kanade da pošalje turbinu za Severni tok i ukidanju ograničenja za tranzit robe za Kalinjingrad. Kako navodi list, ukrajinska Rada se sada plaši da bi se takvi presedani mogli ponoviti.

Šta znamo do sad?

U toku je 145. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.20 Čistka u kabinetu ukrajinskog predsednika

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski oglasio se danas na svom Telegram nalogu najavljući kadrovsku reviziju.

- Još jedna važna vest o Službi bezbednosti Ukrajine je da je u toku kadrovska revizija službe, rešava se pitanje otpuštanja 28 funkcionera. Različiti nivoi, različiti pravci. Ali osnova je slična – nezadovoljavajući rezultati rada.

23.00 - SAD nastavlja da pomaže Ukrajini

SAD će nastaviti da pružaju obaveštajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promena u najužem krugu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, saopštio je danas Stejt department, preneo je Rojters.

Zelenski je u nedelju razrešio načelnika Službe državne bezbednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

22.08 - Ukrajinski militanti namerno pale polja žita

Ukrajinski militanti namerno pale polja žita uz pomoć helikoptera i artiljerije u Zaporoškoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti kako bi za to optužile rusku vojsku, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Po njegovim rečima, bez obzira na pretnju prehrambene krize, kijevske vlasti vrše provokaciju na poljoprivrednim objektima i stvaraju pretnju prehrambenoj bezbednosti Ukrajine.

General je istakao da su u Kalinovki, područje Bahmuta, na teritoriji skladišta žita neonacisti smestili artiljeriju i višecevne bacače raketa iz kojih sistematski gađaju položaje ruske vojske, čime provociraju odgovor.

Mizincev je dodao da se ove i slične provokacije događaju u vreme stalne histerije "civilizovanog" Zapada i lažnih optužbi na račun Rusije da veštački stvara prehrambenu krizu u svetu.

20.40 - Na čelo vlade Zaporoške oblasti imenovan je Anton Koljcov koji je ranije obavljao funkciju zamenika gubernatora Volgogradske oblasti

20.20 - Počela obnova Marijupolja

Predsednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov siguran je da će Marijupolj doživeti sudbinu čečenske prestonice Grozni koji je postao najlepši grad u Rusiji.

Prema njegovim rečima, Marijupolj se već uveliko obnavlja kako bi maksimalan broj stanovnika proveo zimu u svom gradu i udobnim kućama.

19.16 - Ukrajinska vojska je ciljano pogodila hidroelektranu "Kahovka" u Hersonskoj oblasti, rekao je načelnik Kahovskog okruga.

18.00 - Kijev o pregovorima sa Moskvom

Kijev je spreman da pregovara sa Moskvom tek nakon njenog poraza na bojnom polju, izjavio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

17.00 - Pomoćnik ministra policije Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov saopštio je da se Seversk nalazi pod "operativnom kontrolom" - protivnik može i dalje da gađa grad.

16.31 - Zelenski postavio Malijuka na čelo bezbednosne službe

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postavio je iskusnog bezbednosnog zvaničnika Vasila Malijuka na čelo Ukrajinske službe bezbednosti (SBU), dan nakon je sa te pozicije smenjen Ivan Bakanov uz obrazloženje da "nije uspeo da istera izdajnike iz službe".

Malijuk (39) je bio prvi zamenik SBU od marta 2020. godine i vodio je Direkciju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, prema podacima sa profila na sajtu SBU.

15.49 - Zaharova: Kijev odbija pregovore, Zelenski ne želi mir

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je Kijev još jednom potvrdio da ne namerava da pregovara sa Rusijom i da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne želi mir.

- Odgovor svima koji zameraju Rusiji da ne ume da pregovora sa kijevskim režimom. Kijevski režim je sam odbio pregovore. Danas je to još jednom potvrdio Kuleba - napisala je na Telegramu.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

14.58 - Seversk se nalazi pod kontrolom snaga LNR, saopštio je MUP narodne milicije.

12.58 - Rusija: Uništena dva ukrajinska Mi-8 i više sistema Grad

Ruske artiljerijske trupe izvršile su napad na ukrajinski vojni aerodrom na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, na istoku Ukrajine, i uništile dva helikoptera Mi-8, izvestio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

- U oblasti naselja Novi Donbas u Donjeckoj Narodnoj Republici, raketnim artiljerijskim udarom na terenski aerodrom ukrajinske vojske eliminisana su dva ukrajinska helikoptera Mi-8 koja su se tamo nalazila - saopštio je Konašenkov.

12.12 - Ukrajina: Visoki zvaničnici suspendovani zbog istrage o izdaji

Dvoje visokih funkcionera, državna tužiteljka i šef bezbednosne službe Irina Venediktova i Ivan Bakanov suspendovani su zbog istrage, ali nisu zvanično smenjeni, rekao je u ponedeljak zvaničnik iz njegovog kabineta.

Ranije je bilo objavljeno da ih je smenio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

11.42 - DNR: Imamo dokaze da je UKR napala pozorište u Marijupolju

Vlasti samoproglašne Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrde da su došle do pouzdanih podataka kojima se ukazuje da ukrajinska vojska stoji iza napada na pozorište u ukrajinskom gradu Marijupolju, rekao je danas izvor blizak istrazi.

Iz kancelarije generalnog tužioca DNR je rečeno da će kasnije prokomentarisati situaciju.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, "ozloglašeni bataljon Azov napao je pozorište 16. marta", a Kijev je prebacivao krivicu na rusku vojsku.

11.18 - Kuznjecov: Prijem Finske u NATO nije pretnja za Rusiju

Zvanični prijem Finske u NATO ne predstavlja direktnu pretnju za Rusiju, ali postoji zabrinutost u vezi sa razmeštanjem infrastrukture Alijanse i teškog naoružanja, izjavio je danas ruski ambasador u Finskoj Pavel Kuznjecov.

- Postoji zabrinutost da bi NATO mogao da rasporedi svoje stalne vojne baze ili teško ofanzivno naoružanje i raketne odbrambene sisteme u Finskoj - rekao je Kuznjecov.

9.52 - Peskov: Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za suverenitet

Sankcije su cena koju Rusija i Iran plaćaju za svoj suverenitet, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za državnu radio-televiziju Irana rekao da su Rusiji još od vremena Sovjetskog Saveza nametnuta ograničenja u raznim oblastima, čiji se ukupan broj verovatno meri hiljadama.

Profimedia
 

08.44 - Šojgu: Prioritet uništenje ukrajinskog oružja dugog dometa

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupe Istok uključene u specijalnu operaciju u Ukrajini i naredio da prioritet bude uništavanje ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa, kojima se granatira prostor Donbasa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je naredio komandantu grupe da prioritet bude uništavanje visokopreciznim oružjem ukrajinskih raketa i artiljerije dugog dometa, iz kojih se granatiraju stambena naselja u Donbasu i namerno pale polja sa žitom, kao i skladišta žita, prenosi RIA Novosti.

Šojgu je 16. jula izvršio inspekciju grupa Jug i Centar.

08.40 - Zelenski: Neprihvatljiva odluka Kanade o izuzeću od sankcija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je kanadskom premijeru Džastinu Trudou da je za njegovu zemlju neprihvatljiva odluka Otave da vrati gasnu turbinu namenjenu gasovodu Severni tok 1, jer smatra bi to moglo da podstakne još kršenja sankcija Rusiji.

Reč je o prvom telefonskom razgovoru dvojice lidera nakon kanadske odluke da dopusti povratak u Evropu turbine za ruski gasovod Severni tok 1, koju je ukrajinski predsednik oštro kritikovao.

Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da je u nedelju razgovarao sa Trudoom i zahvalio mu se na velikoj odbrambenoj podršci, prenosi Rojters.

- Međutim, posebno sam naglasio da Ukrajinci nikada neće prihvatiti odluku Kanade u vezi sa turbinom Severnog toka - naglasio je ukrajinski predsednik.

08.25 - Lavrov: NATO instruktori na terenu kontrolišu vojsku Ukrajine

Instruktori NATO-a i osmatrači na višecevnim raketinim sistemima (MLRS) , direktno na terenu kontrolišu dejstva ukrajinskih snaga, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi TASS.

AP photo
 

- Instruktori NATO-a i posmatrači MLRS-a očigledno već kontrolišu dejstva Oružanih snaga Ukrajine i nacionalističkih bataljona direktno na terenu. Nadam se da među Evropljanima još ima odgovornih političara koji razumeju kakve posledice to može da izazove - naveo je Lavrov u svom članku za list "Izvestija“.

08.22 - Šolc: EU neće ukinuti sankcije ako mir sa Ukrajinom bude zaključen pod uslovima Moskve

Evropska unija neće ukinuti sankcije Rusiji uvedene zbog specijalne operacije u Ukrajini ako mir bude zaključen pod „uslovama koje nameće“ Moskva, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Od samog početka nam je bilo jasno da ćemo možda morati dugo da zadržimo sankcije. Takođe nam je jasno da u slučaju mira pod uslovima koje je navela Rusija, nijedne od ovih sankcija neće biti ukinute - napisao je Šolc u kolumni za "Frankfurter algemajne cajtung“.

08.02 - Ukrajinske snage gađale su naselje Pantelejmonovka u DNR

Ukrajinske snage gađale su naselje Pantelejmonovka u DNR na koje su u 6.10 ispalile 20 granata kalibra 155mm, a u 7.20 – 10 granata kalibra 155mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.37 - Ruske snage pronašle skrovište ukrajinske municije u Hersonu

U razgovoru sa stanovnicima Hersona dobijena je informacija da su u zoni benzinske pumpe u izgradnji viđene tri nepoznate osobe koje su pregledale stanicu. Nakon pretresa, u jednom od objekata pronađeno je skrovište u kome su, između ostalog, pronađena dva prenosna sistema, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, oba sistema "Igla“ bila su bez lansera, serijski i brojevi parija nisu bili čitljivi. Osim toga, tamo su bili sakriveni i bacač granata RPG-18, više od dve hiljade spakovanih metaka kalibra 5,45 mm i još hiljadu u rasutom stanju; dve jurišne puške – AKM i AKSU; tri granate F-1 i sedam – ​​RGD, kao i 21 osigurač UZRGM; pištolj PM sa dva šaržera; TNT bomba od 400 grama, pet elektronskih detonatora i dva kabla za paljenje od 15 centimetara.

07.33 - Topovi "Msta" dejstvuju po Ukrajincima

Na društvenim mrežama je objavljen snimak dejstva ruskih samohodnih topova "Msta".

07.21 - Uništena poljska haubica Krab

Militanti Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokazali dimljene delove NATO opreme – sve što je ostalo od poljskih 155-mm samohodnih topova „Krab” isporučenih Ukrajini.

07.12 - Raketirana Makejevka

Ukrajinske trupe ispalile su deset raketa iz Grada na Makejevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.01 - "Zli ruski hakeri" identifikovali državljane Rusije koji sarađuju sa ukrajinskom vojnom obaveštajnom službom

Hakeri RaHDit-a identifikovali su ruske državljane koji sarađuju sa ukrajinskom vojnom obaveštajnom službom i predali spisak nadležnim organima, rekao je za RIA Novosti jedan od članova grupe pod uslovom da ostane anoniman.

- Preneli smo identifikovane kontakte naših građana sa zaposlenima sa tog spiska ukrajinskih vojnih obaveštajaca, prebacili smo ih na pravo mesto. Neka razumeju ljudi tamo stručno specijalno obučeni, koji su profesionalci u svojoj oblasti. Ispostavilo se da je spisak prilično obiman, rekao je haker.

Ruska hakerska grupa RaHDit ("Zli ruski hakeri“) objavila je prošle nedelje nove podatke o zaposlenima u Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine i ljudima povezanim sa njom na svom sajtu NemeZida.

06.35 - Evropska unija danas razmatra pooštravanje sankcija Rusiji

Evropska unija će danas razmatrati pooštravanje sankcija Rusiji, pošto je Moskva optužena da koristi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zauzela, za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolne regione južne Ukrajine, saopšteno je iz Brisela.

- Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju - zjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, opravdavajući predložene mere, prenosi Gardijan.

S obzirom na to da se sukob nastavlja i sve više izaziva globalne energetske i prehrambene krize, ministri spoljnih poslova EU razmatraju zabranu kupovine zlata iz Rusije, što bi bilo u skladu sa sankcijama koje su toj zemlji već uvele članice G7, navodi britanski list.

Više ruskih državljana bi takođe moglo biti stavljeno na crnu listu EU.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c8c2/uhd/64c4e9aeb45738d81958c8c2.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c8c2",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/4665-2177-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam