Ovo je razlog napada ajkule u Hurgadi: Izveštaj završen nakon 12 dana od pogibije dve turistkinje

14.07.2022

09:57

0

U istom danu, početkom jula, ubijene su dve žene

Ovo je razlog napada ajkule u Hurgadi: Izveštaj završen nakon 12 dana od pogibije dve turistkinje
eizabet ajkula hurgada - Copyright FOTO FACEBOOKDIE GRÜNEN KRAMSACH SCREENSHOT

Komitet iz prorektorata Crvenog mora i Udruženja za zaštitu životne sredine Hurgade saopštio je zašto je ajkula nedavno napala dve žene, što je rezultiralo njihovom smrću.

Podsetimo, Austrijanka Elizabet Skvajer napadnuta je nadomak obale, a ajkula joj je odgrizla ruku i nogu. Brzo je prebačena u bolnicu, ali uprkos naporima lekara, preminula je usled gubitka velike količine krvi.

Istog dana, nešto ranije, desio se još jedan napad u kojem je nastradala državljanka Rumunije. Ispostavilo se da ju je napala ista ajkula.

Otkriven uzrok

Nakon 12 dana završena je istraga, a pokazala je da je uzrok maničnog ponašanja ajkule i učestali napadi, sezona parenja koja traje od sredine aprila do kraja jula, a ajkule upravo tada polažu jaja i razdražljivije su nego inače.

Takođe, navodi se i da u oblastima u kojima su se napadi dogodili zabeleženi prekomerno pecanje i ronjenje, što dovodi do toga da morske životinje traže nova mesta za ishranu u plitkim delovima.

Da bi se sprečili budući napadi, stručnjaci preporučuju da se prekine rekreativni ribolov i da se aktivnosti ronjenja ograniče pod nadzorom licenciranih vodiča. Takođe će biti razvijen sveobuhvatan plan za zaštitu morskog života.

Bonus video:


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike