Dogovor o izvozu žita, ruska roba može vozovima do Kalinjingrada, Kijev prekida odnose sa Severnom Korejom

13.07.2022 | 21:02

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Copyright Profimedia Pixabay AP/Susan Walsh/Aaron Chown

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 140. dan.

Gubernator Brjanske oblasti Rusije Aleksandar Bogomaz saopštio je da su ukrajinske snage gađale naselje Bela Berjozka u blizini granice sa Ukrajinom, na koji je ispaljeno 18 mina. U napadu nije bilo žrtava.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da će potez Kanade da vrati turbinu potrebnu za gasovod kojim se ruski gas transportuje u Nemačku Moskva smatrati „slabošću“.

Zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je, govoreći o kursu dolara i evra, da prognoze o sistemskoj krizi u evrozoni počinju da se ostvaruju.

- Kurs evra i dolara je prvi put za 20 godina izjednačen. Prognoze o nastupanju sistemske krize u evrozoni počinju da se ostvaruju - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Šta znamo do sad?

U toku je 140. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.00 Granatiranje u hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage su gađale Novu Kahovku u hersonskoj oblasti, saopštila je administracija regiona.

Snage PVO su oborile pet raketa, a delovi dve rakete pale su na području fabrike "Sokol".

21.35 - Gutereš: Važan korak ka obnavljanju crnomorske rute

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je nakon razgovora između Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN, napravljen "značajan, suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju crnomorske rute za izvoz ukrajinskog žita.

- Nadamo se da ćemo sledeće nedelje moći da postignemo konačan dogovor. Ali, kao što sam rekao, potrebno nam je još mnogo dobre volje i posvećenosti svih strana - rekao je generalni sekretar UN novinarima u Njujorku.

Prema njegovim rečima, iako su se Ukrajina i Rusija obostrano angažovale "do mira nam još predstoji dugačak put".

AP Photo/Theresa Wey
 

20.20 - Postignut dogovor o izvozu žita

19.25 - Ruska vojska i snage LNR došle do Severska

Ruska vojska i snage samoproglasene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su danas na područje grada Severska u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, tvrdi Vitalij Kiseljov, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova LNR.

Rojters prenosi da je Kiseljov rekao da bi grad mogao da bude osvojen za dva dana.

18.54 - Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Severnom Korejom

Kijev prekida diplomatske odnose i ekonomske kontakte sa Severnom Korejom zbog priznanja Donjecke i Luganske Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

18.50 - Litvanija prihvata savet EU o tranzitu ruske robe

Litvanija će se pridržavati saveta izvršne vlasti Evropske unije koja je sankcionisala tranzit ruske robe u Kalinjingrad, saopštilo je danas litvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Navodi se, međutim, da su prethodna pravila trgovine, koja su blokirala transport mnogih sankcionisanih tereta između kopnene Rusije i Kalinjingrada, bila prihvatljivija.

17.07 - Šolc: Vraćanje turbine omogućava nam da pomažemo Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku kanadske vlade da Nemačkoj isporuči turbinu koju je Siemens Enerdži servisirao u Kanadi i saopštio da to omogućava Berlinu da ostane u poziciji da pruža podršku Ukrajini.

- To osigurava naše snabdevanje preko potrebnim prirodnim gasom i čuva Nemačku i Evropu u poziciji da podrže Ukrajinu pružanjem humanitarne, finansijske i vojne pomoći - naveo je Šolc.

AP Photo/Markus Schreiber
 

17.06 -Turska iznela predloge za transport žita iz Ukrajine

Rusija je tokom pregovora u Turskoj predstavila paket predloga o brzom praktičnom rešavanju pitanja organizacije izvoza poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Profimedia
 

17.00 - EU: Ruska roba do Kalinjingrada može, ali železnicom

Evropska unija saopštila je danas da je tranzit sankcionisane ruske robe preko teritorije zemalja Unije zabranjen drumskim, ali ne i železničkim putem, a nakon što su eskalirale tenzije između Moskve i Litvanije u vezi s transporotom između Kalinjingrada i ostatka Rusije.

- Tranzit sankcionisane robe drumskim putem ruskim prevoznicima nije dozvoljen merama EU, ali slična zabrana ne postoji za železnički transport - saopštila je Evropska komisija i dodala da bi države EU trebalo da provere takve vozove.

15.39 - Gajdaj: Dva naselja u Lugansku ostaju pod kontrolom Ukrajine

Regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj tvrdi da dva naselja u toj oblasti ostaju pod kontrolom Ukrajine.

- Oružane snage Ukrajine održavaju odbranu na periferiji Luganske oblasti, dva naselja u regionu su pod kontrolom ukrajinske vlade - poručio je Gajdaj.

15.27 - Severna Koreja priznala nezavisnost Donjecke Narodne Republike

Dve nedelje nakon što je Sirija zvanično priznala nezavisnost Luganske Narodne Republike (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR), nezavisnost DNR je priznala i Severna Koreja.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong-un

15.08 - SAD: Poziv Rusiji da oslobodi proterane Ukrajince

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Rusiju da odmah oslobodi Ukrajince koji su proterani iz svoje zemlje i da dopusti stranim posmatračima da dođu, pozivajući se na izveštaje da Moskva daje ukrajinsku decu na usvajanje i da "nestaje" na hiljade drugih osoba.

15.07 - Zarobljen treći američki državljanin

Treći američki državljanin zarobljen je u Ukrajini i drže ga proruske snage, prema informacijama njegove porodice i prijatelja, kao i privatne volonterske grupe koja je specijalizovana za spašavanje američkih građana.

Radi se o Svedi Murekeziju (35), koji je prošlog meseca uhapšen u Hersonu koje drže ruske snage, gde je živeo više od dve godine, rekao je njegov brat Sele Murekezi, preneo je "Gardijan".

13.32 - Kremlj očekuje pomak sa EU oko tranzita robe u Kalinjingrad

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da očekuje napredak u vezi sa mogućim sporazumom sa EU koji bi Rusiji omogućio tranzit neke sankcionisane robe u Kalinjingrad, ali da problem još nije rešen.

- Za sada nema finalizacije ove situacije. Očekujemo određeni napredak, ali za sada ne možemo da konstatujemo da je ovaj problem rešen. Sačekajmo, trenutno treba da budemo malo strpljiviji - poručio je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Interfaks.

Litvanija je u ponedeljak proširila listu roba na koju se odnose mere ograničenja trgovine preko njene teritorije do ruske enklave Kalinjingrad, uključujući beton, drvo, alkohol i industrijske hemikalije na bazi alkohola.

13.25 - Ispaljene dve rakete „Točka U“ na Lugansk

Profimedia
Točka-U

Predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre potvrdilo je da su ukrajinske snage noćas ispalile dve rakete „Točka U“ na Lugansk.

Obe rakete su pogođene pri doletanju, ali se jedna detonirala prilikom pada. Pri tome je oštećeno deset kuća.

U saopštenju se dodaje da nema civilnih žrtava.

13.18 - U Istanbulu počeli pregovori o izvozu pšenice

Pregovori delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija o rešavanju problema izvoza pšenice počeli su u Istanbulu iza zatvorenih vrata, prenosi dopisnik Sputnjika.

13.08 - Kremlj se nada da Bajdenova poseta Rijadu neće biti antiruska

Moskva se nada da poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Saudijskoj Arabiji neće biti iskorišćena da se preduzmu antiruski koraci, kao što je pokušaj ubeđivanja Rijada da poveća proizvodnju nafte usled skoka cena, navodi se u saopštenju Kremlja.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je u ponedeljak da će Bajden ove nedelje, kada se bude sastao sa liderima zemalja Persijskog zaliva u Saudijskoj Arabiji, zatražiti od njih da povećaju proizvodnju nafte kako bi se snizile cene benzina, prenosi Rojters.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je izjavio da Rusija, drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa, visoko ceni saradnju sa Saudijskom Arabijom u okviru grupe vodećih svetskih proizvođača nafte OPEK+, navodi britanska agencija.

- Mi poštujemo sporazume koji su postignuti u okviru OPEK+ i visoko cenimo posao koji obavljamo sa našim partnerima, uključujući i vodeće, kao što je Saudijska Arabija. Veoma cenimo naše odnose i našu interakciju sa Rijadom i svakako se nadamo da izgradnja i razvoj odnosa između Rijada i drugih svetskih prestonica ni na koji način neće biti usmerena protiv nas - istakao je Peskov, prenosi Rojters.

12.24 - Zaharova: Vašington balansira na ivici nuklearnog sukoba sa Moskvom

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države igraju opasnu igru balansirajući na ivici direktnog sukoba sa Rusijom i rizikujući mogućnost nuklearnog sukoba.

11.39 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja više od 350 pripadnika ukrajinskih snaga i vojne tehnike u brodogradilištu u Nikolajevu

 

 

11.31 - Pušilin: Amerikance nije briga za svoje plaćenike u Ukrajini

Niko od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za sada se nije obratio vlastima DNR po pitanju svojih državljana koji su u republiku stigli kao plaćenici, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, ranije je izjavio da se plaćenici koji su stigli u Ukrajinu ne smatraju borcima i da je „najbolje što ih čeka – dugogodišnji zatvor“.

11.05 - Moskva: Ruske snage oborile tri ukrajinska borbena aviona

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage oborile tri ukrajinska vojna aviona iznad istočne Ukrajine.

Ruski borbeni avioni uništili su Su-25 i Su-24, oba aviona iz sovjetske ere, iznad Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Profimedia
 

10.30 - Ruska delegacija stigla u Tursku na pregovore o žitaricama

Ruska delegacija stigla je u Istanbul na pregovore o žitaricama sa vojnim delegacijama Turske, Ukrajine i delegacijom UN, saopštio je diplomatski izvor za Sputnjik.

Sastanak delegacija održaće se u uslovima rizika od prehrambene krize zbog nestašice žitarica. Ranije je diplomatski izvor izjavio za Sputnjik da se polažu velike nade u konsenzus na današnjem sastanku. Mesto održavanja sastanka čuva se u najstrožoj tajnosti, a očekuje se da će on početi u 13 časova.

10.01 - Ukrajinci u poslednja 24 sata ispalili 480 projektila

U protekla 24 sata ukrajinske snage ispalile su više od 480 projektila iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ i „Grad“, artiljerijskoj oruđa kalibra 155, 152 i 122 mm i minobacača kalibra 120 i 80 mm, a koristio je i nenavođene avionske rakete kalibra 80 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađano je 12 naselja DNR. U granatiranju su poginula tri civila, a 15 je ranjeno.

Oštećeno je 38 stambenih zgrada i osam civilnih objekata.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništena su tri višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, dva oklopna transportera, jedno oklopno vozilo i poljsko skladište municije. U rejonima naselja Avdejevka i Neveljsko uniština su tri vatrena položaja neprijatelja, zaključuje se u saopštenju.

9.39 - Pušilin: Smrtna kazna u DNR u slučaju odbijanja žalbi plaćenika podrazumevaće streljanje

Smrtna kazna nad stranim plaćenicima u DNR, ukoliko sud ne bude prihvatio njihove zahteve za pomilovanje, biće izvršena streljanjem, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Svi stranci su podneli žalbe, čekamo zasedanje suda. Ako sud odluči da je kaznena mera odgovarajuća, tada će njihovi slučajevi biti predati službi za izvršenje kazne. Ona podrazumeva streljanje - rekao je Pušilin za kanal „Solovjov lajv“.

9.10 - Nemačka šalje oružje i opremu Ukrajini

Ministarstvo odbrane Nemačke objavilo je spisak naoružanja i opreme koji će biti isporučeni Ukrajini. Datumi isporuke oružja nisu saopšteni.

9.00 - Ruske snage brane Seversk "Uraganom"

 

 

Ruske snage višecevnim bacačima raketa "Uragan" izvode napade na položaje ukrajinskih snaga u Seversku u DNR.

8.30 - Ukrajinci pale pšenicu

Ukrajina iz helikoptera pali polja sa pšenicom na granici sa Hersonskom oblašću, izjavio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov za Sputnjik.

7.40 - Vršeni zabranjeni eksperimenti u elektrani

U nuklearnoj elektrani Zaporožje su, dok je bila pod kontrolom ukrajinskih vlasti, vršeni zabranjeni eksperimenti, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

7.10 - Granatirana Novobahmutovka

Ukrajinske snage su u 00.55 ispalile četiri granate kalibra 152 mm na Novobahmutovku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike.

7.00 - Ukrajina gađala Lugansk američkim oružjem

 

 

Ukrajinske snage ispalile su sinoć devet raketa na Lugansk iz američkih višecevnih bacača raketa "Himars", saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c8c2/uhd/64c4e9aeb45738d81958c8c2.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c8c2",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/4665-2177-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam