Ruska vojska uništila položaj ekstremističkog bataljona, Ukrajinci ponovo regrutuju zatvorenike! (FOTO/VIDEO)

09.07.2022

21:28

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ruska vojska uništila položaj ekstremističkog bataljona, Ukrajinci ponovo regrutuju zatvorenike! (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina profimedia-0699678572(111) copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 136. dan.

Nastavljeno je granatiranje Donjecke Narodne Republike. Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je juče novi paket oružane pomoći Ukrajini vredan do 400 miliona dolara, u šta će ući i četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da od samog početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad gubi, jer njen početak "označava i početak kardinalnog sloma američkog svetskog poretka".

Kanada je proširila ograničavajuće mere protiv Rusije i uvela sankcije patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, saopšteno je na sajtu kanadske vlade.

Šta znamo do sad?

U toku je 136. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.30 Uporišta nacista i plaćenika u školama i stambenim objektima

Pripadnici ukrajinskog nacističkog bataljona „Ajdar“ rasporedili su se u školi u mestu Zalizno u DNR. Oni su oformili uporišta a meštanima ne dozvoljavaju da napuste kuće i praktično ih koriste kao „živi štit“, rekao je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

22.20 Ukrajinske snage granatirale Donjeck, ima žrtava

Ukrajinske snage granatirale su Kirovski rejon Donjecka i tom prilikom su dve žene poginule, dok je pet osoba ranjeno, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

20.05 Finska diže ogradu na granici sa Rusijom


Parlament Finske podržao je izmene nacrta zakona o obezbeđivanju granice, koje omogućavaju da se duž granice sa Rusijom podigne ograda u dužini od 1.300 kilometara.

Ideja o podizanju ograde pojavila se prvi put 1. maja kada je komandant graničara finskog regiona Severna Karelija Marko Turunen objavio da postoje takvi planovi.

Prema njegovim rečima, ograda bi bila podignuta u zonama povećanog rizika ili na teritorijama koje zahtevaju posebnu pažnju graničara.

18.30 BRITANCI ĆE OBUČITI JOŠ 10.000 UKRAJINACA

Prva jedinica ukrajinskih trupa stigla je u Veliku Britaniju da bi prošla specijalnu vojnu obuku, a očekuje se da će do 10.000 pripadnika VSU učestvovati u programu u narednim mesecima.

Britanski ministar odbrane Ben Volas lično je poželeo dobrodošlicu vojnicima.

Prema saopštenju koje je u subotu objavilo britansko ministarstvo odbrane, ukrajinsko vojno osoblje sastalo se sa najvišim vojnim zvaničnikom ranije ove nedelje.

Volas je opisao program obuke kao sledeću fazu britanske podrške ukrajinskoj vojsci.

-Koristeći ekspertizu britanske vojske svetske klase, pomoći ćemo Ukrajini da obnovi svoje snage i pojača otpor dok brane suverenitet svoje zemlje i svoje pravo da biraju svoju budućnost, rekao je sekretar.

Prema sopstvenim procenama Ministarstva odbrane, London je do sada potrošio preko 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi dolara) na vojnu pomoć da bi „podržao Ukrajinu u njenoj borbi protiv ničim izazvane invazije Rusije“.

17.10 Tajms: 18 ruskih nekretnita u Britaniji bi moglo da bude predato Ukrajini

Istraga Tajmsa otkrila je 18 nekretnina u Engleskoj u vlasništvu ruske države koje bi mogle biti zaplenjene i predate Ukrajini.

Tajms je naveo da Ukrajina takođe razmatra pravnu akciju da preuzme posed 18 nekretnina, koje bi mogle da vrede do 100 miliona evra.

16.19 - Ukrajinci gađali Alčevsk u LNR

Ukrajinske snage gađale su danas Alčevsk, na teritoriji LNR, prvi put od 2014. godine.

Grad je gađan iz višecevnih bacača raketa „himars“ koje je Kijev dobio od Amerike. Povređenih nije bilo.

15.50 - Konašenkov: Ruska PVO oborila 15 ukrajinskih bespilotnih letelica

Profimedia
Igor Konašenkov

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u proteklih 24 časa u devet regiona samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Harkovske oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini naselja Dolgenkoje, Bražkovka, Zeljonoje, Jakovenkovo, Peski-Radkovskije, Gruševka, Červoni Oskol u Harkovskoj oblasti, Donjecku i Svjatogorsku u Donjeckoj Republici - rekao je on, preneo je TASS.

14.33 - Suđenje ukrajinskim vojnicima za zločine počinjene u Donbasu moglo bi da bude organizovano na oslobođenim teritorijama DNR i LNR, izjavila je pomoćnica licera LNR Ana Soroka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR je ranije saopštilo da je najmanje 50 ljudi izgorelo u martu tokom požara u invalidsko-staračkom domu u gradu Kremena u Donbasu, koji su zauzele ukrajinske snage.

Iz tog ministarstva je saopšteno da bi novi međunarodni tribunal mogao objektivno da istraži zločine vojno-političkog rukovodstva i oružanih formacija Ukrajine.

14.04 - Rusko ministarstvo odbrane: Ukrajinske snage u Harkovu regrutuju zatvorenike

AP Photo/Rodrigo Abd
 

Zbog gubitaka i dezerterstva ukrajinske snage u brigadu u Harkovu regrutuju zatvorenike, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Zbog velikih gubitaka i dezerterstva, jedinice 127. brigade Teritorijalne odbrane u Harkovu regrutuju zatvorenike koji izdržavaju kaznu u gradskim popravnim ustanovama - stoji u saopštenju, prenose RIA Novosti.

13.55 - Oborena bespilotna letelica iznad Melitopolja

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinsku ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu iznad Melitopolja, saopštio je na svom Telegram kanalu predstavnik lokalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

- Detalji o današnjim eksplozijama u Melitopolju: na nebu iznad grada PVO Rusije je oborio ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu protivnika. To se dogodilo u blizini kombinata za proizvodnju hleba. Militanti Zelenskog nakon gasa žele da oduzmu civilima i hleb. Hvala bogu i PVO Rusije - napisao je Rogov.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

13.16 - Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora

Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more - rekao je Pušilin, preneo je Sputnjik.

12.54 - Vrhovni ruski muftija: Mir je nedostižan sve dok nacisti terorišu Donbas

Nacisti su terorisali stanovnike Donbasa dvostruko duže nego što je trajao Veliki otadžbinski rat, a dok se to nastavlja miran život je nedostižan, poručio je vrhovni muftija Rusije Talgat Tadžudin.

- Dok čopori nacista sprovode sistematsko krvoproliće i genocid na mnogostradalnoj zemlji Donbasa čitavih osam godina – što je duplo duže od Velikog otadžbinskog rata – nemoguće je da mirno živimo. Ravnodušnost je neprihvatljiva! Onda ni neće biti mirnog života - rekao je muftija tokom propovedi na praznik Kurban bajram u Sabornoj džamiji u Ufi.

11.48 - Rogozin odbio razgovor sa šefom NASA, traži ukidanje sankcija

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin izjavio je danas da nema nameru da razgovara o bilo čemu sa šefom NASA Bilom Nelsonom dok ne budu ukinute sankcije preduzećima Roskosmosa.

Profimedia
Dmitrij Rogozin

- Nema o čemu da se razgovara. Neka prvo ukinu sankcije - rekao je Rogozin na TV "Rosija-24", prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je Nelson želeo da razgovara sa njim telefonom nakon što su ruski kosmonauti razvili zastavu samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS).

11.39 - Ruska vojska uništila položaj ekstremističkog bataljona „Tornado“

Ruske vazduhoplovne snage uništile su hangar s američkim haubicama M777 u DNR, a tom prilikom likvidirano je do 30 ukrajinskih militanata koji su granatirali Donjeck, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, u napadu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na položaje artiljerijske divizije 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području naseljenog mesta Soledar likvidirano je više od 30 odsto vojnika i uništena je većina artiljerijskog naoružanja.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska vojska je pomoću oružja visoke preciznosti uništila privremeni položaj ekstremistički bataljon „Tornado“. Likvidirano je preko 40 militanata i do 10 jedinica naoružanja i vojne tehnike.

11.17 - Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more - rekao je Pušilin tokom sastanka s liderom Krima Sergejom Aksjonovom u luci Marijupolja.

11.00 - Blinken: Šaljemo humanitarnu pomoć Ukrajini vrednu više od 368 miliona dolara

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će SAD dostaviti Ukrajini dodatnu humanitarnu pomoć vrednu više od 368 miliona dolara, prenosi Rojters.

Blinken je, takođe, rekao da je tokom sastanka sa šefom kineske diplomatije na marginama samita G20 u Indoneziji razgovarao o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini i da mu je preneo zabrinutost SAD zbog zbližavanja Kine s Rusijom.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

10.40 - Kijev isključio snabdevanje gasom Zaporoškoj oblasti, administracija moli Rusiju za pomoć

Administracija Zaporoške oblasti obratila se Vladi Rusije sa molbom za pomoć, pošto je kijevski režim isključio snabdevanje regiona gasom, saopštio je šef lokalne vojno-civilne administracije Evgenij Balicki na Telegramu.

- Zaporoškoj oblasti su prekinute isporuke gasa. Danas su stanovnici Zaporoške oblasti ostali bez gasa. Gasna cev nije oštećena. Shvatamo da su nas isključili. Kijevskom režimu nije potrebna Zaporoška oblast, ni ljudi, ni oblast. To su njihove metode koje su koristili i na Krimu. Metode genocida - isključivanje ljudima vode, gasa, struje - napisao je Balicki.

10.20 - Snage LNR i Rusije napreduju ka Seversku, Artjomovsku i Soledaru

Snage Luganske Narodne Republike i Rusije napreduju ka gradovima Seversk, Artjomovsk i Soledar, rekao je Sputnjiku pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

- Vojska Rusije je bukvalno pre dva dana oslobodila Georgijevku, koja je između Belogorovke i Severskog. Tu je bilo veoma jako uporište, ali ih je naša odvažna vojska istisnula odatle - rekao je Kiseljov.

10.01 - Velt: Amerika i njeni ključni saveznici tajno traže diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države i njihovi ključni evropski saveznici tajno razgovaraju o diplomatskim načinima za okončanje sukoba u Ukrajini, navodi nemački list „Velt“.

- Čini se da su u toku tajne konsultacije Sjedinjenih Američkih Država i ključnih evropskih saveznika kako bi se pronašla diplomatska sredstva za okončanje rata - prenosi list, ne navodeći druge detalje o tim pregovorima.

9.44 - Moskva: SAD šalju Himars sisteme jer žele da produže rat

AP Photo/Bullit Marquez
 

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da isporučuju Ukrajini sve više naoružanja, uključujući visokomobilni artiljerijski raketni sistem M142, poznat i kao HIMARS, zato što po svaku cenu žele da produže rat, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu.

9.31 - Lenjinski region granatiran NATO projektilima

Ukrajinska vojska je jutros ispalila tri projektila takozvanog NATO kalibra od 155 milimetara na Lenjinski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

8.40 - Ukrajinci upotrebili sistem "Himars"

Ukrajinska vojska je jutros ispalila dve rakete iz višecevnog raketnog sistema "Himars" na naselje Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici.

8.30 - Rusija uspostavila kontrolu nad Hersonom

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U tim regionima su formirane vojno-civilne administracije, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala, obnavljaju se trgovinske veze.

Profimedia
 

7.58 - Gajdaj: Ruske snage napreduju zapadno od Lisičanska

Načelnik Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj izjavio je da ruske snage pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću i da su postigle manje uspehe.

Gajdaj je na Telegramu napisao da ruske snage izvode ofanzivne operacije duž cele linije fronta od Popasne do Kremene, kao i artiljerijsko granatiranje, prenosi Interfaks Ukrajina.

7.40 - Poginuli civili

Troje civila je poginulo, a 14 je ranjeno u petak tokom ukrajinskog granatiranja Donjecke Narodne Republike, saopštilo je Predstavništvo DNR

7.30 - Situacija na granici i dalje napeta

Žuti nivo terorističke opasnosti produžen je u Kurskoj oblasti Rusije do 23. jula, saopštio je gubernator te oblasti Roman Starovojt, napominjući da je situacija na granici i dalje napeta.

7.20 - Nastavljeno granatiranje Gorlovke

Ukrajinska vojska je jutros ispalila osam mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike