Poznat datum: SZO se sprema da proglasi novu epidemiju?!

06.07.2022

21:32

0

Rojters navodi da se majmunske boginje, obično blaga virusna infekcija koja izaziva simptome slične gripu

Poznat datum: SZO se sprema da proglasi novu epidemiju?!
Slika ekrana/ World Health Organization (WHO)

Više od 6.000 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno je iz 58 zemalja u aktuelnoj epidemiji, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ova agencija Ujedinjenih nacija sazvaće ponovo sastanak komiteta koji će verovatno predložiti proglašenje epidemije izazvane globalnom zdravstvenom situacijom, prenosi Rojters.

To bi trebalo da dovede do najvišeg stepena uzbune SZO, čiji se početak očekuje 18. jula ili ranije, rekao je generalni direktor te organizacije UN Tedros Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

Dodaje se da je na prethodnom sastanku 27. juna, komitet odlučio da još nije bila urgentna zdravstvena situacija u vezi sa epidemijom majmunskih boginja, iako se broj slučajeva povećava kako u afričkim zemljama u kojima se obično širi, tako i drugde u svetu,

- I dalje sam zabrinut zbog obima i širenja virusa po celom svetu - rekao je Gebrejesus, dodajući da nedostatak testiranja znači da će verovatno biti mnogo više neprijavljenih slučajeva.

On je istakao da je oko 80 odsto slučajeva zabeleženo u Evropi.

Rojters navodi da se majmunske boginje, obično blaga virusna infekcija koja izaziva simptome slične gripu, šire svetom od početka maja, a stopa smrtnosti u prethodnim epidemijama soja koji se trenutno širi bila je oko jedan odsto.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti