Generalni direktor SZO priznao da pažljivo motre na majmunske boginje, komitet ga sabotirao: Duboko sam zabrinut

26.06.2022

11:42

0

Gebrejesus smatra novu zarazu "evoluirajućom zdravstvenom pretnjom"

Generalni direktor SZO priznao da pažljivo motre na majmunske boginje, komitet ga sabotirao: Duboko sam zabrinut
Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da izbijanje majmunskih boginja ne smatra globalnom zdravstvenom opasnošću, što je usledilo posle dvodnevne rasprave komiteta za hitne slučajeve, iako je generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da je duboko zabrinut zbog izbijanja zaraze.

- Duboko sam zabrinut jer je ovo je očigledno evoluirajuća zdravstvena pretnja koju moje kolege i ja u Sekretarijatu SZO izuzetno pažljivo pratimo - poručio je Tedros u subotu.

Oznaka "globalno vanredno stanje" trenutno se odnosi samo na pandemiju koronavirusa i tekuće pokušaje da se iskoreni poliomijelitis, a zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija je, nakon rasprave međunarodnih stručnjaka, odustala od primene ovih mera na epidemiju majmunskih boginja.

Ranije je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija: zbog kovida 19 (2020), izbijanja ebole u Demokratskoj Republici Kongo (2019), širenja virusa Zika (2016), poliomijelitisa ili dečije paralize (2014), zbog epidemije ebole u Zapadnoj Africi (2014) i širenja H1N1 virusa ili svinjskog gripa koji je izazvao pandemiju (2009).

U slučaju proglašenja globalne zdravstvene opasnosti bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje s ciljem da se ograniči dalje širenje bolesti, što bi istovremeno bio signal pojedinačnim zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete svojih zdravstvenih službi.

SZO definiše vanrednu situaciju u sferi javnog zdravlja od međunarodnog značaja kao "vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled globalnog širenja bolesti koje potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor".

Direktor SZO ukazao je ranije na to da je "jasno da postoji neobična situacija" jer se virus ponaša drugačije, a majmunske boginje se pojavljuju u sve većem broju država, što zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Bonus video

Facebook/Grčka info

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti