Finska i Švedska korak bliže članstvu u alijansi! Kanada prva članica NATO koja im je ratifikovala pristupne protokole

05.07.2022

21:44

0

Obe zemlje istakle se da nakon ulaska u Alijansu nemaju obavezu da prihvate da se u njihovoj državi oforme vojne baze NATO

Finska i Švedska korak bliže članstvu u alijansi! Kanada prva članica NATO koja im je ratifikovala pristupne protokole
finska švedska nato - Copyright Pixabay

Kanada je prva zemlja. članica NATO koja je ratifikovala pristupne protokole za Finsku i Švedsku, rekao je premijer Džastin Trudo .

„ Kanada je danas postala prva zemlja koja je ratifikovala protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO- u “, naveo je Trudo u saopštenju objavljenom na veb stranici kanadske vlade.

 

 

Trudo je rekao da su nakon odluke Kanade Finska i Švedska korak bliže članstvu u alijansi.

Finska i druga nordijska država Švedska uskoro će se pridružiti NATO. Oni su zatražili članstvo nakon ruske vojne operacije u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru. Helsinki i Stokholm prekinuli su nacionalnu tradiciju neutralnosti koja je trajala decenijama, pa čak i vekovima, tražeći pristupanje vojnom savezu koji predvode SAD.

Obe zemlje istakle se da nakon ulaska u Alijansu nemaju obavezu da prihvate da se u njihovoj državi oforme vojne baze NATO.

Moskva je saopštila da su dve nacije ugrozile svoju bezbednost ulaskom u blok, koji Rusija smatra neprijateljskim i koji služi interesu američke hegemonije. Rečeno je da će ruska vojska u skladu sa tim reagovati na promenu u ravnoteži snaga u baltičkom regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24Sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike