Australijska vlada digla ruke od svog novinara? Ne podržavaju "diplomatiju megafona" - Laburisti: Asanžovo izručenje "užasno"

19.06.2022

20:30

0

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je juče njegovo izručenje SAD

Australijska vlada digla ruke od svog novinara? Ne podržavaju "diplomatiju megafona" - Laburisti: Asanžovo izručenje "užasno"
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Vlada australijskog premijera Entonija Albanezea zauzela je stav da neće podleći pritiscima Asanžovih pristalica i laburističkih poslanika da uloži više truda kako bi sprečila izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD-u.


Asanžove pristalice u Australiji, uključujući i laburističke poslanike, pozvale su Albanezea da izvrši pritisak na SAD da odustanu od slučaja koji se vodi od 2010. godine kada je Vikiliks objavio veliki broj poverljivih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše, prenosi Gardijan.

Australijski ministar za zapošljavanje i odnose na radnom mestu Toni Berk izjavio je da vlada čiji je on član neće podleći pritiscima, koje je nazvao "diplomatijom megafona", navodi britanski list.

Poslanik laburista Džulijan Hil, koji je javno podržao Asanža, opisao je odluku da on bude izručen kao "užasnu” i istakao da bi australijska vlada morala da podrži svog državljanina i da zatraži da se ove optužbe povuku i da on ne bude izručen.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je juče izručenje Asanža SAD, gde je optužen za kršenje američkog zakona o špijunaži i može biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 175 godina, navodi Gardijan.

Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku, a Vikiliks je saopštio da će on to i učiniti.

- U ovom slučaju, sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje Asanža bilo represivno, nepravedno ili zloupotreba postupka, niti su otkrili da bi ekstradicija bila nespojiva sa njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pravično suđenje i slobodu izražavanja, i veruju da će dok je u SAD biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i medicinsku negu - navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa.

Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike