Aukcija nadmašila očekivanja: Za ručak sa američkim milijarderom dato 19 miliona dolara

19.06.2022

09:21

0

Portparolka Ibeja rekla je da je ovaj ručak najskuplja stvar koja ikada prodata na veb-stranici kompanije u humanitarne svrhe

Aukcija nadmašila očekivanja: Za ručak sa američkim milijarderom dato 19 miliona dolara
Voren Bafet - Copyright AP Photo/Nati Harnik

Ponuđač koji je zahtevao da se njegovo ime ne objavi izdvojio je rekordnih 19 miliona dolara za ručak sa milijarderom Vorenom Bafetom. Ovo je čak 21. put da je biznismen na aukciju stavio privatni ručak u korist humanitarne organizacije iz San Francisca.

Ibejova (eBay) aukcija završena je u petak, nadmašivši rekordnih 4,57 miliona dolara, koliko je za ručak sa Bafetom 2019. platio preduzetnik i osnivač kriptovalute tron, Džastin San.

Svi prihodi od aukcije idu u korist Fondacije Glajd, neprofitne organizacije iz okruga Tenderloin u San Franciscu koja pomaže siromašnima, beskućnicima i zavisnicima, kojima osigurava hranu, sklonište, testiranje na HIV i hepatitis C, organizujući i programe osposobljavanja za rad i dečje programe.

Ovogodišnji davalac najviše ponude odlučio je da ostane anoniman. Portparolka Ibeja rekla je da je ovaj ručak najskuplja stvar koja ikada prodata na veb-stranici kompanije u humanitarne svrhe.

Tradicija duga 23 godine

Bafet (91), predsednik i izvršni direktor kompanije Berkšire Hatavej, prikupio je oko 53,2 miliona dolara za Glajd pomoću 21 aukcije, od kojih je prva organizovana 2000. godine.

Profimedia
Voren Bafet

 

- Imao sam samo dobra iskustva. Upoznao sam mnogo zanimljivih ljudi iz celog sveta. I svima im je zajedničko to što znaju da će novac biti potrošen u dobre svrhe - kazao je Bafet kada su ga pitali za ručkove sa kupcima.

Aukcije nisu održane 2020. i 2021. godine zbog pandemije kovida 19.

Bafet je počeo podržavati Glajd nakon što ga je njegova prva supruga Suzan upoznala s tom humanitarnom organizacijom za koju je volontirala. Suzan Baffet umrla je 2004. godine.

Bafet je obećao da će donirati skoro celo svoje bogatstvo koje iznosi 93,4 milijarde dolara, što ga, prema časopisu Forbs, čini 17. najbogatijim čovekom na svetu.

Ovogodišnji pobednik aukcije i sedam gostiju uživaće na ručku u restoranu "Smith & Wollensky" na Menhetnu.

Poznato je da će Bafet tom prilikom pričati o skoro svemu, ali i da će informacije o svojim sledećim uloaganjima sačuvati za sebe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike