Ukrajina dobija status kandidata EU? Norveška uvela sankcije, pojavio se snimak zarobljenog američkog plaćenika

17.06.2022

21:53

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajina dobija status kandidata EU? Norveška uvela sankcije, pojavio se snimak zarobljenog američkog plaćenika
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 114. dan. 

Borbe na terenu se odvijaju i dalje. Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na severu Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno u devet pravaca.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije američkih plaćenika za koje su mediji tokom jučerašnjeg dana javili da su zarobljeni u blizini Harkova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da se pregovori koji bi trebalo da okončaju rat koji vodi Rusija ne vode samo zbog stava Ruske Federacije.

Zemlje NATO očigledno će pokušati da angažuju sve svoje resurse da spreče uspeh ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, što će neminovno povećati broj žrtava, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Šta znamo do sada?

U toku je 114. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin: Nećemo napraviti istu grešku kao Sovjetski Savez

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.55 Gref: Rusija će možda 10 godina da se oporavlja od sankcija


Ruskoj ekonomiji će možda biti potrebna decenija da se oporavi od oštrih sankcija Zapada, izjavio je danas German Gref, direktor najveće ruske banke, Sberbanke.

Grefova procena je da države koje su zaoštrile odnose sa Rusijom, učestvuju sa 56 odsto njenog izvoza i 51 odsto njenog uvoza, što je "osakatilo" ekonomiju, preneo je "Skaj njuz".

"Ovo predstavlja pretnju za 15 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje. Najveći deo privrede je pod paljbom", rekao je izvršni direktor na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu Rusije u Sankt Peterburgu.

22.35 Zarobljeni Ukrajinci u Donbasu

Obaveštajci Južnog vojnog okruga tokom racije zarobili su jedinicu ukrajinske vojske.

22.00 Raketiran Nikolajev, uništeni VBR Brest

Danas je nanesen udar na hangare sa opremom Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevu. Uništeno je šest višecevnih raketnih bacača tipa Berest. Ima stradalih ukrajinskih vojnika.

 

 

21.20 Putin: Imamo pravo da priznamo republike u Donbasu, sa Kosovom postavljen presedan

Rusija ima pravo da prizna republike u Donbasu po Povelji Ujedinjenih nacija, tvrdi ruski predsednik Vladimir Putin koji je kao primer za presedan naveo proglašenje kosovske nezavisnosti.

"Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pritisnut od zapadnih zemalja, presudio je da je po Povelji UN, kada je zemlja proglasila nezavisnost, nije bilo potrebe da traži dozvolu od centralne vlade. Tada je postavljen presedan", rekao je Putin.

20.55  Rusija se, zasad, ne povlaci iz SZO, STO i MMF

Rusija se zasad neće povući iz Svetske trgoviske organizacije (STO), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali ima pitanja o njihovom radu, izjavila je danas portparolka gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

"Niz međunarodnih organizacija gube svoje ciljeve i misije koje su jednom ustanovljene, a to je zbog ogromnog pritiska. To nam daje osnov za reviziju aktivnosti ovih organizacija i, što je najvažnije, da sagledamo razloge i mogućnosti našeg članstva u takvim organizacijama", rekla je Matvijenko, preneo je TAS S.

Ona je dodala da se zasad povlačenje Rusije ne dovodi u pitanje, jer, kako je istakla, i dalje ima prostora za saradnju.

19.40 Pojavio se snimak američkog plaćenika

Dopisnik RT-a objavio je snimak na kojem se pojavljuje Aleksandar Druke, jedan od američkih plaćenika za koje se veruje da su uhvaćeni u blizini Harkova.

-Živ sam i nadam se da ću se vratiti što je pre to moguće, volim vas, rekao je on u snimku koji je objavljen na Telegramu, a prenosi Sputnik.

 

 

18.05 Bajden: Amerikanci ne bi trebalo da idu u Ukrajinu

Američki predsednik DŽozef Bajden lično je danas pozvao Amerikance da ne idu u Ukrajinu i ponovio da je obavešten o nestalim sugrađanima u toj zemlji i dodao da ne zna gde se oni sada nalaze.

SAD su u četvrtak saopštile da su upoznate sa izveštajima da je treći američki državljanin nestao nakon što je došao u Ukrajinu.

Navedeno je da još nisu pitali Rusiju o dvojici Amerikanaca koji su navodno zarobljeni nakon što su otišli na ukrajinsku stranu da se bore protiv Rusa, preneo je Rojters.

 

16.30 - Putin se obratio svetskoj javnosti prvi put od početka sukoba u Ukrajini: Ekonomski blickrig protiv Rusije nije uspeo!

Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP
 

16.00 - Norveška se pridružila šestom paketu sankcija EU Rusiji

Norveška se pridružila šestom paketu sankcija Evropske unije (EU) Rusiji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje na svom sajtu.

- Podržavamo Evropsku uniju u uvođenju sankcija Rusiji kako bismo izvršili pritisak na vladu te zemlje i njeno rukovodstvo. Sada zabranjujemo uvoz nafte iz Rusije u Norvešku morskim putevima - navodi se u saopštenju norveškog ministra inostranih poslova Aniken Hitfeld.

Norveška uvodi sankcije protiv 65 ruskih državljana i 18 ruskih organizacija.

14.40 - LNR: Deo UKR snaga u fabrici Azot počeo da se predaje

Deo ukrajinskih snaga utvrđenih u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku počeo je da se predaje, izjavio je pripadnik policije samoproglašne Luganske narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

- Tokom specijalne vojne operacije u prostorijama fabrike Azot u gradu Severodonjecku, deo ukrajinskih snaga je zaista doneo ispravnu odluku i počeo da se predaje - rekao je Maročko.

Broj vojnika koji su se predali i njihova pripadnost pojedinim ukrajinskim jedinicama nisu otkriveni radi njihove bezbednosti.

I do 2.500 militanata, od kojih su četvrtina strani plaćenici, možada se nalaze u severodonjeckoj industrijskoj zoni, navedeno je u ranijim izveštajima.

13.58 - Zelenski: Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse od 1. jula

Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse od 1. jula, pa će od tog datuma od njih zahtevati da dobiju vize za ulazak u tu zemlju, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- Prema odluci koju planira Kabinet ministara, Ukrajina će od 1. jula 2022. godine uvesti vizni režim za ruske državljane - rekao je.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

13.20 - Rusija u kontaktu sa Turskom oko izvoza žita iz Ukrajine

Rusija je u kontaktu sa Turskom u vezi izvoza žitarica iz Ukrajine, ali još postoji mnogo neizvesnosti sa ukrajinske strane, saopštio je Dmitrij Peskov.

Turska je poručila da će „biti potrebno još neko vreme“ da se uklone mine iz ukrajinske luke, ali da bi mogao da se uspostavi bezbedan morski koridor u oblastima bez mina prema predlogu UN-a.

Rusija je saopštila da je ponudila „siguran prolaz“ za ukrajinske pošiljke žitarica iz crnomorskih luka, ali da nije odgovorna za uspostavljanje koridora.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

13.17 - Važno Putinovo obraćanje   

Ruski predsednik, Vladimir Putin, održaće govor na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu što će biti njegovo prvo obraćanje međunarodnoj javnosti otkako je počeo sukob u Ukrajini.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, najavio je da će ovogodišnji Putinov govor "biti veoma važan", a fokusiraće se na ekonomiju i svetska događanja.

13.15 - Zelenski: Odluka EK pomoći će Ukrajini da pobedi Rusiju

Odluka Evropske komisije da preporuči da Ukrajini bude odobren statusa kandidata za Evropsku uniju pomoći će Kijevu da pobedi rusku invaziju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- To je prvi korak na putu članstva u EU zbog kojeg će naša pobeda biti bliža. Zahvalan sam Fon der Lajen i svakoj (EU) članici na istorijskoj odluci - naveo je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da očekuje da će lideri vlada EU odobriti predlog sledeće nedelje.

13.01 - Peskov: Cenimo Makronov pristup rešavanju problema

Kremlj veoma ceni opredeljenje francuskog predsednika Emanuela Makrona da se konceptualne razlike rešavaju za pregovaračkim stolom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov se osvrnuo na izjavu francuskog lidera da je spreman da dođe u Moskvu na razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

12.19 - Isporuke gasa Italiji i Slovačkoj danas prepolovljene

Isporuke ruskog gasa Italiji i Slovačkoj danas su prepolovljene, objavile su u odvojenim saopštenjima glavne energetske kompanije u tim zemljama.

Italijanski Eni je naveo da je dobio obaveštenje od Gasproma da će danas dobiti polovinu od tražene količine gasa, a slično je saopštio i generalni direktor slovačke energetske kompanije SPP Ričard Prokipčak.

12.15 - Evropska komisija dala preporuku da Ukrajina postane kandidat za EU

11.12 - Francuska ostala bez ruskog gasa

Francuska nije dobila prirodni gas iz Rusije putem gasovoda od 15. juna, saopštio je u petak mrežni operater GRTgaz, nakon što je ruski energetski gigant Gasprom ove nedelje upozorio da će oštro smanjiti isporuke Evropi.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

11.11 - Kijev: Pogođen ruski tegljač na putu za Zmijsko ostrvo

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je u Crnom moru pogodila tegljač ruske mornarice "Vasilij Beg" raketama "Harpun".

To je prvi put da Ukrajina navodi da je pogodila rusko plovilo protivbrodskim projektilima dobijenim od zapadnih zemalja.

11.10 - Moskva: NATO vidi Istočnu Evropu kao buduće poprište rata

NATO vidi istočnu Evropu kao najverovatnije poprište rata, o čemu svedoče vežbe Alijanse u regionu, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Patrušev je takođe ocenio da Zapad nastoji da pretvori Evroaziju u region marionetskih država koje međusobno ratuju.

11.07 - Makron: Treba razgovarati sa Rusijom o izvozu žita iz Odese

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je otvoren za razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se postigao dogovor o otvaranju puta za izlazak ukrajinskog žita iz luke Odesa, ali da smatra da male šanse da se dođe do sporazuma.

- Moramo da razgovaramo sa Rusijom o prehrambenoj bezbednosti, a legitimitet razgovora se može direktno povezati sa zalaganjem generalnog sekretara Ujedinjenih nacija kako bi se žito izvuklo iz Odese - rekao je Makron.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

10.36 - UN: Najmanje 1.348 civila ubijeno u Marijupolju

Najmanje 1.348 civila je ubijeno tokom bitke za Marijupolj, uključujući 70 dece, izjavila je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele.

- Stvarni broj poginulih u dejstvima protiv civila verovatno iznosi još nekoliko hiljada više - navela je Bašele.

10.18 - Gajdaj: Evakuacija civila iz Azota trenutno nemoguća

Evakuacija 568 civila koji se kriju u bunkerima ispod hemijske fabrike Azot u Severodonjecku trenutno je nemoguća zbog granatiranja i žestokih borbi, izjavio je ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Gajadaj.

On je naveo da među civilima koji se kriju u bunkerima ispod fabrike ima i 38 dece.

10.03 - Srušio se ruski suhoj

Ruski suhoj Su-24 srušio se u Belgorodu, blizu granice sa Ukrajinom. Kako se navodi, pilot je preživeo, a uzrok pada je verovatno tehničke prirode.

9.25 - Gradonačelnik: Donjeck pod napadom ukrajinskih snaga

Ukrajinske trupe napadaju severozapad grada Donjecka, rekao je gradonačelnik Aleksij Kulemzin.

- Pod vatrom ukrajinskih oružanih snaga je Kijevski okrug u Donjecku - naveo je na svom Telegram kanalu.

AP Photo/Felipe Dana
 

08.47 - Lideri ubeđuju Zelenskog da nastavi pregovore!

Kako piše nemački "Velt", lideri Nemačke, Francuske i Italije, Olaf Šolc, Emanuel Makron i Mario Dragi tokom posete Kijevu su "iza zatvorenih vrata" ubeđivali ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog da nastavi pregovore sa ruskom stranom.

08.04 - Iz Ukrajine granatirano selo u ruskoj Kurskoj oblasti

Selo Gordejevka u ruskoj Kurskoj oblasti na granici sa Ukrajinom granatirano je jutros sa ukrajinske teritorije, saopštio je regionalni guverner Roman Starovojt.

Prema njegovim rečima, u granatiranju nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi RIA Novosti.

- Prema preliminarnim podacima, na nekim kućama su razbijeni prozori. Situacija je potpuno pod kontrolom naših graničara i vojske - naglasio je Starovojt.

Profimedia
 

07.46 - Objavljeni snimci ruskih brodova koji prenose žitarice

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom prevoze prošlogodišnje prinose žitarica iz Ukrajine u Siriju, saopšteno je iz američke satelitske kompanije "Maksar" koja je objavila snimke brodova.

Na snimcima Maksara vidi se utovarivanje žitarica na dva teretna broda pod ruskom zastavom, usidrena u krimskoj luci Sevastopolj koja je pod ruskom kontrolom, navodi se u saopštenju iz te kompanije.

07.21 - Prve fotografije zarobljenih američkih plaćenika

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije američkih plaćenika za koje su mediji tokom jučerašnjeg dana javili da su zarobljeni u blizini Harkova.

Zarobljeni su Robert Druke (39) i Endi Hjuin (27), bivši pripadnici američkih oružanih snaga, čija je fotografija prikazana, na kojoj razoružani i vezanih ruku sede u kamionu.

 

 

07.12 - Dodik: Velika očekivanja od susreta sa Putinom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se danas u Sankt Peterburgu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i od tog susreta, kako je kazao, ima velika očekivanja.

Dodik je za RTRS rekao da je razgovor sa šefom ruske diplomatije Serjeem Lavrovom bio neka vrsta pripremnog sastanka sa Putinom.

- Imamo nešto važnijih tema za razgovor, oni su svakako ekonomske prirode. Pokušaću da saznam ono što mene interesuje na političkom planu, njegove procene i opservacije dokle bi to moglo da traje, kako će svet izgledati posle - rekao je Dodik.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

07.02 - Makron: Ne isključujem posetu Rusiji, ali uz preduslove

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje posetu Rusiji, ali da se za to moraju stvoriti uslovi.

- Da bih otišao u Rusiju, moraju se stvoriti preduslovi, ali ne isključujem ništa - rekao je Makron u intervjuu za televiziju TF1 odgovarajući na pitanje da li planira da poseti Moskvu.

Francuski lider je u četvrtak rekao da još uvek ne planira telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i da ne isključuje takvu mogućnost u budućnosti.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike