Ko su famozne "lastavice": Žene špijuni od kojih strepe moćnici širom sveta, a neke su "poslovale" i po Srbiji

05.01.2021

20:00 >> 10:17

0

Kada bi diplomate pale na šarm ovih lepih devojaka, onda bi ih služba ucenjivala, tajnim video-snimcima pod pretnjom da će njihova rekreacija biti obelodanje

Ko su famozne "lastavice": Žene špijuni od kojih strepe moćnici širom sveta, a neke su "poslovale" i po Srbiji
Copyright Ilustracija/Profimedia

Od kada je diplomatija postala glavno oruđe za međunarodne odnose u svetu, gotovo u istom tom trenutku, špijunaža je počela da poprima različite oblike. O načinima špijunaže bilo bi suvišno govoriti, jer ih ima nebrojano mnogo, ali postoje i oni za koje se retko može čuti, a koji zaslužuju veću pažnju – ne samo zbog načina, već i zbog posledica koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Afrički diplomata tražio snimak da se pohvali prijateljima

Ko radi taj i greši, pa je grešio i čuveni KGB, kada nekada nije uzimao u obzir mentalitet i navike svojih “meta”. Kada su, tako, sovjetski obaveštajci jednom afričkom diplomati zapretili da će ga raskrinkati snimcima sa zanosnom “lastavicom”, ovaj je opušteno odbio saradnju i pri tome, još zamolio službenike KGB-a da mu snimak što pre dostave, kako bi ga on sam umnožio i pohvalio se prijateljima.

Tako je nekadašnji KGB imao čuvene “lastavice”, o kojima se retko govorilo, a koje su izazivale najveće kontroverze. Naime, radi se o izuzetno lepim i zgodnim devojkama, posebno “obučenim”, sa ciljem da zavedu i osvoje strane diplomate. Te “lastavice” kako ih označavaju tajne službe postoje i dan danas, i ne samo u ruskim obaveštajnim službama, već su rasprostranjene širom sveta.

Kada bi diplomate “pale” na šarm ovih lepih devojaka, onda bi ih služba ucenjivala, tajnim video-snimcima pod pretnjom da će njihova “rekreacija” biti obelodanjena njihovim suprugama.

Mnogi od njih su, čuvajući brak, izdavali svoju državu.

Koriste društveni ugled, inteligenciju i prohodnost širokih društvenih krugova

U San Francisku desio se klasičan školski primer “lastavice” u diplomatije. Naime, Kineskinja Feng Feng,  2011. godine došla je u Ameriku kako bi studirala, a u međuvremenu je postala predsednik Azijske asocijacije i ušla u društvene krugove, lokalne inicijative, humanitarne organizacije. Sve sa ciljem da dođe do kongresmena i senatora, a čak je otišla i korak ispred, pa je prikupljala sredstva za političke kampanje.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost tvrdi za 24sedam da se na ovom primeru najbolje vidi kako čuvene “lastavice” funkcionišu.

Pročitajte još:

– Mnoge “lastavice”, pa tako i Feng Feng koriste društveni ugled, inteligenciju, prohodnost širokih društvenih krugova i time izgrađuju legendu – identitet kojeg se drže. Tokom redovnog rada FBI, uočeno je da Feng Feng ostvaruje kontakte sa službenicima konzulata, ali zbog načina na koji je razgovarala sa potencijalnim štićenim licima, kroz kontraobaveštanjni brifing, utvrđeno je da je “ilegalac”. To su spavači i u stanju su da u toj zemlji deluju kao obični građani. Njihove namere su prikrivene, a često se dešava da sakriju i nacionalnost, veroispovest… Konkretno kada je reč o Feng Feng, FBI ju je zabeležio tajnim uređajajem, i to dok je imala seksualni odnos sa jednim političarem. Tada je otkriveno da je njen intimni odnos fokusiran na zverke iz estališmenta i da stvara suvišno prisne i neprirodne odnose sa njima. Takođe, uočeno je da je imala kontrapratnju, te joj je 2015. godine naređeno da napusti državu. Od tada se nikome nije javila, čime je dodatno potvrđena njena prava namera – objašnjava Obradović i dodaje:

– A zašto je odabrala San Francisko? Upravo zbog silikonske doline. Tu je ključ za ekonomsku špijunažu koja Americi napravi štetu od 390 milijardi dolara svake godine.

Na pitanje da li je slučaj sa Jošefom Sajerom, bliskim saradnikom mađarskog premijera, delo obaveštajnih službi naš sagovornik kaže:

– Tu se radi o klasičnoj kompromitaciji. Nastoji se da se iskoristi slabost lica, tada se jure njihove slabe tačke, dokumentuju se, a ako lice ne želi da sarađuje, materijal se plasira u javnost i time nanosite trajnu štetu. U ovom slučaju cilj je bio da se Sajerova politička karijera potpuno uništi. On je sigurno i ranije bio predmet obrade, uočen je njegov obrazac ponašanja i onda je ta žurka iskorišćena, kako bi se njegova reputacija dovela u pitanje – zaključuje Obradović.

Lažna silovanja, odnosi sa maloletnicima i “medene zamke”

Dvojica obaveštajaca koja su radila u Briselu priznaju da seksualni detalji u stvarnom životu nisu tako romantični kao što se to događa u holivudskim filmovima. Prisećaju se tako slučaja državnog službenika iz EU koji se bavio bezbednošću pasoša. Njega je zavela žena na službenom putovanju koja se predstavila kao koleginica delegatkinja. Ali, nakon strastvenog odnosa u njegovoj hotelskoj sobi ona je istrčala u hodnik vičući da je silovana.

Policijski i obaveštajni službenici su zaključili da se zapravo radilo o zamci špijunske države NATO saveznika koja je želela pristup pasošima, pa je zarobila kolegu iz države koja pripada NATO-u.

100.000 ilegalaca širom sveta

Sovjeti uvozili građane u SAD i preuzimali identitete mrtvih ljiudi.  Ti ilegalci se aktiviraju po pojedinačnim poslovima, a mogu da deluju i situaciono. Nikada se ne sumnja u njihov identitet, a procena je da ima oko 100.000 ilegalaca širom sveta.

Lažna silovanja ili odnosi sa maloletnicima česta su vrsta ucene neprijateljskih obaveštajnih službi. Jedan od obaveštajaca koji je proveo više od 10 godina na terenu rekao je da se uvek “može osetiti u vazduhu” da se nešto krije iza “lepih mladih žena u visokim potpeticama” koje se druže sa zvaničnicima EU.

Još 2009. godine britanska tajna služba M15 distribuirala je dokument od 14 stranica stotinama britanskih banaka, preduzeća i finansijskih institucija pod nazivom “Pretnja kineske špijunaže”. U njemu navodi da kineske obaveštajne službe pokušavaju da neguju ”dugoročne veze” i iskorišćavaju ”ranjivost poput seksualnih odnosa…kako bi izvršili pritisak na pojedince da sarađuju s njima”.

Danas u Briselu, dok hodate ka Evropskom parlamentu, sa vaše desne strane, tik preko puta, ukazaće vam se “Studio Intime”, mesto za intimno opuštanje. Studio, hotel, bordel, nazovite kako želite, nije jedino takvo mesto u okolini institucija. U Belgiji su bordeli legalni, ali sektor, u svakom slučaju, ima tamnu stranu, jer neke žene trguju sa istočnoevropskim bandama, rekla su dva bivša obaveštajca u anonimnom intervjuu za EUObserver.

Profimedia

Oni tvrde: “11. zapovest za diplomate EU koji putuju u inostranstvo trebalo bi da bude da ne nasedaju na “medene zamke”. Odnosno da ne nasedaju na zgodne devojke bilo da se one nalazile u ulozi prevodilaca, asistentkinje, stažistkinje itd. “Honey trap” se i dalje dosta koristi nezavisno o seksualnim preferencijama. Ponekad nije u pitanju ni seks sam po sebi.

– Radi se o svakoj ranjivosti koju neprijateljska služba može da pronađe i iskoristi… bilo da je reč o seksu, alkoholu, kockanju ili bilo kojoj drugoj “nenormalnosti” – rekao je jedan.

Sve prisutnije “gej lastavice”

Stevan Đokić, savetnik za bezbednost kaže za 24sedam da se ne radi o klasičnom vidu špijunaže i da je to nešto što je česta pojava u bezbednosnoj kulturi.

– Kada pričamo o lastavicama treba da znamo da prave lastavice nisu u nekim radnjama u kojima na sebe mogu da privuku određenu vrstu pažnje. Tako da slučaj lastavice, madam koja je imala prostitutke kojima je izvlačila tajne, a koje je prosleđivala Milu Đukanoviću, nije klasičan vid šijunaže, iako je to nešto što je česta pojava u bezbednosnoj kulturi. Neretko se dešava da špijunske aktivnosti budu dodeljene lepim devojkama koje mogu da izvuku neke informacije, ali kada je u pitanju lanac prostitucije, to je nešto što je kratkog daha, posao na brzinu, i više je za korist drugoj strani kako bi imali kompromitujuće fotografije ili društvo špijunirane mete – objašnjava Đokić.

“Lastavice” Mila Đukanovića

Podsetimo, beogradski mediji objavili su prošle nedelje da je jedna beogradska dama iz visokog društva direktno špijunirala “krupne zverke” za račun crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. Naime, ona je imala čitavu mrežu devojaka koje su, kao i ona, preko kreveta dolazile do poverljivih informacija i državnih tajni.

Direktori javnih preduzeća, biznismeni, kao i državni funkcioneri bili su meta njene razgranate mreže. S nekim od “upecanih” je bila u ličnim kontaktima, a ostalima je podvodila devojke iz svoje razgranate mreže za visoku prostituciju.

Kako kaže, u poslednje vreme, aktuelne su i “gej lastavice” i najčešće se koriste za ucene političara.

– Neretko, u poslednje za ovakve stvari koriste se i “gej lastavice”, jer je u svetu sve češća pojava gej lobija, ali i političara koji su gej. Takve stvari se najčešće koriste kao materijal kojim je moguće uticati na tog političara. Najvažnija stvar je bezbednosna kultura koja izostaje kod većine političara, kako kod nas, tako i u svetu. Pored toga dobar rad kontraobavešnih struktura je veoma važan, ali je često marginalizovan baš upravo zbog odsustva te bezbednosne kulture – zaključuje Đokić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike