Pojavile se prve fotografije zarobljenih američkih plaćenika , Peskov kaže da će Rusija ispuniti cilj u Donbasu (FOTO/VIDEO)

16.06.2022

21:56

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Pojavile se prve fotografije zarobljenih američkih plaćenika , Peskov kaže da će Rusija ispuniti cilj u Donbasu (FOTO/VIDEO)
ukrajina 0406 - Copyright Tanjug/AP Presidential /Francisco Seco/Alexei Alexandrov/Ricard Garcia Vilanova

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 113. dan. 

Jučerašnji dan je obeležila odluka Bele kuće da spremi još milijardu dolara u oružju za Ukrajinu.

Sa druge strane, borbe na terenu se odvijaju i dalje. Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na severu Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno u devet pravaca.

- Žestoke borbe za oblast Lugansk se nastavljaju - rekao je u onlajn obraćanju Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, Rusi u napadima koriste ratnu avijaciju, raketne sisteme i artiljeriju.

Šta znamo do sada

U toku je 113. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin: Nećemo napraviti istu grešku kao Sovjetski Savez

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.57 Prve fotografije zarobljenih američkih plaćenika

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije američkih plaćenika za koje su mediji tokom jučerašnjeg dana javili da su zarobljeni u blizini Harkova.

Zarobljeni su Robert Druke (39) i Endi Hjuin (27), bivši pripadnici američkih oružanih snaga, čija je fotografija prikazana, na kojoj razoružani i vezanih ruku sede u kamionu.

23.50 Zelenski: Pregovori se ne vode zbog stava Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da se pregovori koji bi trebalo da okončaju rat koji vodi Rusija ne vode samo zbog stava Ruske Federacije.

"Svi lideri razumeju zašto pregovori o okončanju rata nisu u toku. Isključivo zbog pozicije Rusije koja samo pokušava da zaplaši sve u Evropi i nastavi uništavanje naše države. Oni ne žele da traže put do mira. Ovo je agresor koji mora sam da odluči da se rat mora završiti", poručio je Zelenski.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

 

Kako je rekao, Ukrajinci će nastaviti da se bore sve dok državi "ne obezbedimo punu bezbednost i teritorijalni integritet".

23.17 Trojica Amerikanaca nestala u Ukrajini

Tri državljanina Sjedinjenih Država su nestala nakon što su otputovala u Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Vašington zasad nije pitao Moskvu da li su dvojica, čiji je nestanak duže poznat, zarobljeni od strane ruskih snaga. Zasad nema indikacija da je to slučaj, rekao je Prajs.

Aleksander Druke (39) i Endi Hunj (27) iz Alabame su otišli u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskih snaga. Nedelju dana se ne zna gde se nalaze, a njihove porodice strahuju da su zarobljeni.

Iz američke vojske je saopšteno da su obojica muškaraca u prošlosti služili vojsku, ali nisu dali više informacija.

21.45 Portparol EK: Nema rizika po energetsku bezbednost Evrope

Energetska bezbednost Evrope nije u neposrednom riziku zbog toga što je Rusija danas smanjila isporuke gasa većem broju evropskih zemalja, rekao je portparol Evropske komisije.

"Na osnovu naše jutrošnje razmene sa nacionalnim zvaničnicima preko Koordinacione grupe za gas, nema naznaka da trenutno postoji rizik za sigurnost snabdevanja", rekao je taj portparol.

On je, navodi Rojters, dodao da Brisel i nacionalne vlasti zemalja pažljivo prate situaciju.

21.25 - Peskov: Rusija planira da završi cilj u Donbasu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija planira da izdrži sankcije Zapada i završi svoj cilj u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Odgovarajući na pitanje o nameri Rusije da okupira delove ukrajinskih teritorija u Odesi, Harkovu i Hersonu, Peskov je rekao da će odluka zavisiti od "volje lokalnog stanovništva".

- Cilj broj jedan je da se zaštiti narod Donbasa i Luganska od onih koji trenutno granatiraju Donjeck, na primer, i tamo ubijaju civile. I to čine poslednjih osam do devet godina - poručio je Peskov.

20.55 Koka-kola zaustavlja proizvodnju i prodaju u Rusiji

Kompanija Koka-kola saopštila je danas da zaustavlja proizvodnju i prodaju pića u Rusiji.

"Kada se rezerve kompanije potroše, Koka-kola više neće proizvoditi i prodavati Koka-kolu ili druge brendove kompanije u Rusiji", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Profimedia
 

 

20.35 Podoljak: Kijev bi se vratio pregovorima, ali u pravo vreme

Izjava Moskve da je spremna da nastavi mirovne pregovore sa Ukrajinom je pokušaj da prevari svet, tvrdi savetnik ukrajinskog predsednika i glavni pregovarač sa Rusijom Mihail Podoljak.

"Rusija je želela da ostavi utisak da je spremna da razgovara u trenutku dok planira da zabije nož u leđa Ukrajini", poručio je Podoljak u onlajn objavi, prenosi agencija Rojters.

Kako je dodao, Kijev bi se definitivno vratio pregovorima, ali samo u pravo vreme.

19.59 - Zaharova: NATO pomaganjem Ukrajini povećava broj žrtava

Zemlje NATO očigledno će pokušati da angažuju sve svoje resurse da spreče uspeh ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, što će neminovno povećati broj žrtava, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Kijevski režim se neprekidno pumpa sve smrtonosnijim naoružanjem, posebno raketnom artiljerijom, što će neminovno povećati broj žrtava. Pojava takvih komada naoružanja u zoni sukoba već je dovela do povećanja uništavanja civilne infrastrukture u LNR i DNR - poručila je Zaharova.

19.34 - Makron: Francuska i Nemačka neće voditi razgovore o primirju

Francuska i Nemačka neće voditi razgovore o primirju u Ukrajini sa Rusijom umesto Kijeva, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

- Nemačka i Francuska nikada neće razgovarati sa Rusijom umesto sa Ukrajinom, niti će nuditi bilo kakve ustupke u ime zemlje ili razgovarati o njima - rekao je Makron.

Kako je istakao francuski lider, na Ukrajini i njenom rukovodstvu je da odluče kada i pod kojim uslovima će nastaviti razgovore sa Moskvom.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

19.06 - Bela kuća pokušava da sazna gde su dvojica državljana SAD u UKR

Bela kuća je danas saopštila da veoma naporno radi da bi saznala nešto više o dvojici američkih državljana koji su nestali u Ukrajini i za koje se strahuje da su zarobljeni.

Aleksander Druk (39) iz Taskaluse u Alabami i Endi Hjun (27) iz Hartsela u Alabami, poslednji put su bili u kontaktu sa svojim porodicama 8. juna.

19.03 - Šolc: Neprihvatljivo da Rusija diktira Ukrajini uslove za sporazum

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je danas u Kijevu da bi bilo neprihvatljivo da Rusija diktira Ukrajini uslove za mirovni sporazum, od kojeg su obe zemlje, kako je kazao, daleko.

- Rusija to mora da zna - rekao je Šolc.

19.00 - Dragi: Rusija laže da je smanjila izvoz gasa zbog održavanja

Rusija je lagala kada je nedavni pad izvoza gasa objasnila postojanjem tehničkih problema, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi, optužujući Moskvu da koristi svoje zalihe gasa u političke svrhe.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

18.45 - Makron pozvao Rusiju da dozvoli UN izvoz žita iz Ukrajine

Pariz, Berlin i Rim pozivaju Moskvu da dozvoli Ujedinjenim nacijama da organizuju izvoz žita iz Ukrajine, izjavio je u Kijevu francuski predsednik Emanuel Makron.

- Zvanično pozivamo iz Kijeva Rusiju, stalnu članicu Saveta bezbednosti, da dozvoli UN da organizuje snabdevanje žitom - rekao je Makron na konferenciji za novinare u Kijevu.

16.29 - Šolc za dodelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji

Kancelar Nemačke Olaf Šolc založio se za to da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, prenose mediji.

16.21 - Francuska će Ukrajini isporučiti šest dodatnih artiljerijskih uređaja „cezar“, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron, koji danas, zajedno s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Mariom Dragijem boravi u Kijevu.

16.00 - SAD u ovoj fazi razmatraju podršku Ukrajini u vidu isporučivanja oružja i obaveštajnih informacija, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Salivan.

- Podržavaćemo ih i konsultovati se s njima u uslovima u kojima misle o tome kako da reše situaciju s ruskom stranom u pregovorima. A do tada pomoć znači da ih podržavamo stalnom isporukom oružja i dostavljanjem obaveštajnih podataka - rekao je Salivan.

15.30 - Ukrajina predala predlog sankcija Rusija na susretu sa evropskim liderima

Ukrajina je predala predloge za uvođenje novih sankcija Rusiji na današnjem sastanku predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i lidera Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

- Moramo povećati pritisak na agresora, raditi na sedmom paketu sankcija sa embargom na gas - napisao je Jermak na Telegramu.

15.20 - Zelenski prihvatio poziv za samit G7 i samit NATO

Profimedia
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da je prihvatio pozive za samit G7 i samit NATO koji se održavaju krajem juna u Nemačkoj i Španiji.

15.15 - Medinski: Rusija i Ukrajina su usaglasile 75 odsto mirovnog sporazuma

Ukrajina i Rusija su se u aprilu ove godine usaglasile u pogledu 75 odsto sadržaja nacrta mirovnog sporazuma, izjavio je danas pomoćnik ruskog predsednika i šef ruske delegacije na razgovorima sa ukrajinskom stranom Vladimir Medinski na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

- Dugo smo vodili intenzivne razgovore sa ukrajinskom stranom o uslovima postkriznog rešenja. Ovi pregovori su okončani 15. aprila kada smo ukrajinskoj strani predali nacrt sporazuma - naveo je Medinski.

Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP
 

15.14 - Granatiran centar Donjecka

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulezmin izjavio je da je granatiran centar tog grada i da ima ranjenih. Oštećena su tri automobila i stakla na okolnim zgradama.

Još jedan projektil pao je u drugom delu grada u blizini škole.

15.13 - Peskov: Ne smanjuje Gasprom isporuke namerno

Nije bilo namernih akcija Gasproma sa smanjenjem isporuka gasa Evropi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da postoji problem sa turbinama.

- Treba da se obratite Gaspromu, znamo samo da postoji problem sa turbinama, problem sa njihovim remontom. Neka turbina nije vraćena, negde je blokirana - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara.

Profimedia
 

15.11 - Ruska crkva: Sankcije partijarhu Kirilu apsurdne

Ruska pravoslavna crkva odgovorila je danas na britanske sankcije uvedene patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, opisujući taj potez kao apsurdan i kontraproduktivan.

- Pokušaji da se zastraši poglavar ruske crkve ili da se natera da se odrekne svojih stavova su besmisleni, apsurdni i neperspektivni - napisao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda na Telegramu.

13.51 - Medvedev: Poseta Makrona, Šolca i Dragija Kijevu besmislena

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, istakao je danas da je poseta Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Marija Dragija Kijevu „beskorisna“.

Medvedev je na Tviteru napisao da odlazak Makrona, Šolca i Dragija u Kijev „neće približiti Ukrajinu miru“, prenosi Gardijan.

13.29 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, premijerom Italije Mariom Dragijem i predsednikom Rumunije Klausom Johanisom u Kijevu, prenosi francuski televizijski kanal BFM.

13.22 - Kremlj se nada da će zapadni lideri koji su doputovali u posetu Kijevu iskoristiti tu mogućnost da podstaknu Vladimira Zelenskog da realno sagleda stanje stvari, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Nadamo se da se lideri te tri zemlje (Nemačke, Francuske i Italije), kao i predsednik Rumunije koji je tamo sa njima, neće fokusirati samo na podršku Ukrajine daljim pumpanjem te zemlje oružjem. To je potpuno beskorisno, to će produžiti patnje naroda i naneće novu štetu toj zemlju. Naprotiv, nadajmo se da će iskoristiti taj kontakt da podstaknu predsednika Zelenskog da on realno sagleda stanje stvari - rekao je Peskov.

12.56 - ​Protiv ukrajinske vojske ratuje više od 3.500 dobrovoljaca iz Zaporoške oblasti koji štite svoj region, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, veći deo dobrovoljaca se nalazi u korpusima Donjecke i Luganske Narodne Republike, a oni dobrovoljci koji su dobili rusko državljanstvo se nalaze u Oružanim snagama Rusije.

12.30 - Glavni ruski pregovarač: Moskva je spremna za nove pregovore

Pixabay
 

Glavni pregovarač Rusije Vladimir Medinski, saopštio je danas da je Moskva spremna da ponovo pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom.

Medinski je izjavio da je zvanični Kijev odgovoran zbog zastoja u pregovorima, jer još nije odgovorio na najnovije predloge Rusije, prenosi Rojters, pozivajući se na Interfaks.

U martu ove godine vođeni su povremeni razgovori između dve strane, uključujući i sastanak visokih delegacija u Istanbulu, a od tada su pregovori između Rusije i Ukrajine u zastoju, navodi britanska agencija.

12.02 - Sirija priznaje nezavisnost DNR i LNR, izjavio je poslanik Državne dume Dmitrij Sabljin

Ruski deputat saopštio je ovu vest nakon razgovora sa Bašarom el Asadom.

12.00 - Ukrajinska vojska je granatirala oblast iz koje je trebalo da budu izvedeni civili koji se nalaze na teritoriji kombinata „Azot“ u Severodonjecku, saopštila je Narodna milicija Luganske Narodne Republike.

11.57 - Jedan od ciljeva posete Kijevu nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Italija Marija Draga je da se Ukrajina vrati pregovorima sa Rusijom, saopštio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Viktor Andrusiv na Telegramu.

- Prema mojim informacijama, Makron, Šolc i Dragi nam donose kandidaturu u EU i molbu da se vratimo pregovaračkom procesu (sa Rusijom) - saopštio je savetnik ministra.

11.51 - Sastanak ministara odbrane NATO o jačanju istočnog krila

Ministri odbrane NATO okupili su se danas na sastanku u Briselu kako bi razgovarali prvenstveno o jačanju snaga duž istočne granice Alijanse u kontekstu ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini.

Sastanak ministara odbrane održava se uoči samita NATO 29. i 30. juna u Madridu na kojem će članice pokušati da odrede kurs Alijanse za naredne godine.

Kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajini, NATO je razmestio više od 40.000 vojnika pod svojom direktnom komandom, uglavnom na istočnom krilu.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Jens Stoltenberg

11.49 - Rusija upozorila Ukrajinu: Napad na Krimski most je ravan samoubistvu

Poslanik ruske Državne dume sa Krima Mihail Šeremet izjavio je da je pretnja Kijeva da će izvesti napad na Krimski most – samoubistvo.

- Krimski most štite savremeni sistemi PVO. Most ima pouzdanu zaštitu, stoga ne savetujem kijevskim nacistima da pokušavaju da izvedu provokacije. U suprotnom, njihove provokacije i planove ispratiće munjevita odmazda. Biće uništeni centri za donošenje odluka, između ostalog i u Kijevu. Takođe upozoravamo zapadne zemlje na moguće posledice, ukoliko odluče da isporuče Ukrajini traženo oružje - rekao je Šeremet za Sputnjik.

11.44 - Gajdaj: Borbe za svaku kuću u Severodonjecku

Guverner Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj saopštio je danas da se vode žestoke borbe za svaku kuću u Severodonjecku.

. Skoro četiri meseca Rusi nisu imali značajniju pobedu, tako da su sve snage usmerili na osvajanje Severodonjeka. Vode se borbe za svaku kuću - naveo je Gajdaj na Telegramu.

11.11 - Rusija isporučuje manje gasa Austriji

Nakon Nemačke i Češke i Austrija je suočena sa smanjenim isporukama gasa iz Rusije.

Jedan neimenovani portparol OMV-a rekao je da je Gazprom obavestio o smanjenju isporuka gasa.

- Mi ćemo te količine, ako bude potrebno, kompenzovati iz rezervi i sa tržišta. Snabdevanje potrošača je osigurano - poručuju iz OMV, prenose mediji.

10.50 - Predsednik Rumunije stigao u Kijev

 

 

10.44 - Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da cilj vojne operacije treba da bude oslobađanje svih „ruskih gradova“ uključujući Odesu

On je, takođe, upozorio na to da nove zapadne isporuke oružja Ukrajini primoravaju vojsku DNR da se ne zaustavlja na granici te republike, jer je dužna da zaštiti svoje građane.

- Ako protivnik dobije ozbiljno naoružanje velikog dometa, naravno da ćemo morati da donesemo odgovarajuće odluke - rekao je Pušilin.

10.14 - Francuska: Zelenski da kaže šta bi za njega predstavljala vojna pobeda nad Rusijom

Francuska želi ukrajinsku vojnu pobedu nad Rusijom, kojom bi se ponovo uspostavio teritorijalni integritet zemlje, uključujući i Krim, koji je Rusija prisajedinila 2014, saopštio je Rojtersu danas francuski diplomatski izvor.

On je kazao da je na ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da definiše šta bi vojna pobeda mogla da podrazumeva.

9.26 - Britanija: Rusija mora da forsira reke nakon rušenja mostova

Rusija će morati da izvrši forsiranje reke ili da napreduje preko svojih zaustavljenih trupa na krilima, nakon što su svi glavni mostovi preko reke Severski Donjec, koji povezuju grad Severodonjeck i teritoriju koju drži Ukrajina, verovatno uništeni, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

AP Photo/Bernat Armangue
 

Ukrajina je najverovatnije uspela da izvuče veliki deo svojih borbenih trupa, koje su prvobitno držale ovaj grad na istoku zemlje, navelo je ministarstvo na Tviteru, prenosi Rojters.

- Ruske borbene snage u Donbasu vrlo verovatno deluju u sve više ad hok grupama, suočene sa ozbiljnim nedostatkom trupa - kaže se u britanskom obaveštajnom izveštaju.

9.20 - Deca iz Hersonske oblasti dobiće rusko državljanstvo

Sva deca, koja su rođena u Hersonskoj oblasti posle 24. februara, kada je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, automatski će dobiti rusko državljanstvo, izjavio je danas zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremusov.

On je naveo da će i siročad sa prebivalištem u Hersonskoj oblasti automatski dobiti rusko državljanstvo, prenosi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. maja potpisao ukaz kojim se pojednostavljanju pravila za dobijanje ruskog državljanstva za građane Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini.

9.16 - Na teritoriji „Azota“ mnogo stranih plaćenika

Na teritoriji hemijskog kombinata „Azot“ u Severodonjecku, koji drže ukrajinski militanti, nalazi se mnogo stranih plaćenika, ispričali su za Sputnjik civili koji su uspeli da pobegnu iz skloništa fabrike.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko
 

- Mnogo je plaćenika, veoma mnogo. Ne znam tačno koliko ih je bilo, oni su bili odvojeni od ostalih. Uglavnom su međusobno razgovarali na engleskom i na drugim stranim jezicima - kazala je Alina koja je sa decom provela dva meseca u podrumu „Azota“ nakon što joj je kuću pogodila granata.

9.02 - Slovačka šalje Kijevu pet "Mi" helikoptera i hiljade raketa "Grad"

Slovačka je donirala Ukrajini pet vojnih helikoptera "Mi" serije sovjetske proizvodnje i hiljade višecevnih raketa "Grad", saopštio je danas ministar odbrane Jaroslav Nađ.

- Zadovoljstvo mi je da potvrdim da su hiljade slovačkih 122 mm raketa "Grad" i pet helikoptera "Mi" bezbedno donirani ukrajinskim oružanim snagama - napisao je Nađ na Tviteru posle sastanka ministara odbrane NATO-a i drugih zapadnih ministara odbrane u Briselu, prenosi Rojters.

9.00 - Nemačka u julu ili avgustu isporučuje UKR raketne bacače

Tri višecevna raketna bacača, koje je Nemačka obećala Ukrajini, mogu biti isporučena u julu ili avgustu, nakon što se ukrajinske snage obuče za njihovu upotrebu, najavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

- Obuka na ovim višecevnim raketnim bacačima može da počne krajem juna, što znači da mogu biti isporučeni krajem jula ili početkom avgusta - rekla je Lambreht novinarima po dolasku na drugi dan razgovora sa kolegama iz NATO u Briselu, prenosi Rojters.

Lambreht je juče najavila da će Nemačka isporučiti Ukrajini tri višecevna raketna bacača "Mars II".

Višecevni raketni bacač "Mars II" može da pogodi mete na udaljenosti većoj od 80 kilometara.

8.55 - Makron, Šolc i Dragi stigli u Kijev

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijer Italije Mario Dragi stigli su u Kijev, javlja „Frans pres“.

 

 

Kako navodi agencija, pozivajući se na Jelisejsku palatu, visoki zvaničnici su stigli u Ukrajinu „specijalnim vozom“.

Prema rečima delegata pri Ministarstvu spoljnih poslova Francuske Klemana Bona, cilj posete je da se, pre svega, potvrdi podrška Ukrajini.

8.50 - Rusija: Nedopustive ideje o novom Nirnberškom procesu

Ambasada Rusije u SAD saopštila je danas da su nedopustive ideje da bi protiv ruskih vojnika koji učestvuju u ratu u Ukrajini trebalo pokrenuti "novi Nirnberški proces", zbog navodno počinjenih ratnih zločina, prenosi TASS.

- Smatramo da su nedopustive bilo kakve spekulacije o organizovanju ''novog Nirnberškog procesa'' protiv ruskih vojnika navodno odgovornih za zločine u Ukrajini", objavljeno je na zvaničnom Telegram kanalu ambasade.

Ruska ambasada u Vašingtonu je istakla da ruska vojska „brani civile u Donbasu od nacista“, koje podržavaju Sjedinjene Države i niz evropskih nacija, navodi TASS.

Nirnberški proces je naziv za suđenje Međunarodnog vojnog suda u Nirnbergu (Nemačka), od 20. novembra 1945. do 1. oktobra 1946, glavnim nacističkim ratnim zločincima Trećeg rajha, radi kažnjavanja odgovornih za najteže zločine tokom Drugog svetskog rata.

8.11 - Makron, Šolc i Dragi danas u Kijevu da podrže Ukrajinu

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Lideri tri najveće zemlje Evropske unije, Nemačke, Francuske i Italije su u vozu za Kijev. U Ukrajinu odlaze da , kako ističu, pokažu svoju podršku Ukrajini, neposredno pred odluku Brisela o statusu ukrajinske kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanskog premijera Marija Dragija, koja nije zvanično najavljena iz bezbednosnih razloga, dolazi dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU, prenosi Rojters.

Tokom obraćanja u Rumuniji u sredu, Makron je poručio da je vreme da Evropa uveri Ukrajinu u pogledu njenih ambicija prema EU.

- Došli smo do tačke kada treba da pošaljemo jasne političke signale, nama Evropljanima, Ukrajini i njenom narodu u trenutku kada se on herojski odupire - rekao je Makron bez navođenja više detalja.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Zvanični Kijev je kritikovao Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnog odugovlačenja u podršci Ukrajini, optužujući ih da sporo isporučuju oružje i da svoj prosperitet stavljaju ispred slobode i bezbednosti Ukrajine, navodi Rojters.

Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je ove nedelje nemačkom listu "Bild" da je zabrinut da će trojica lidera izvršiti pritisak na Kijev da prihvati mirovni sporazum povoljan za ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Oni će reći da moramo da okončamo rat koji izaziva probleme sa hranom i ekonomske poteškoće... da moramo da sačuvamo Putinov obraz - rekao je ukrajinski zvaničnik, pozivajući se na ovomesečne komentare Makrona da je od vitalnog značaja ne ponižavati ruskog predsednika.

U komentaru na ovu zabrinutost Kijeva, italijanski premijer Dragi je u utorak rekao da je važno da mirovni pregovori počnu što je pre moguće, ali je dodao da oni moraju biti „pod uslovima koje Ukrajina smatra prihvatljivim“.

Očekuje se i da će Zelenski iskoristiti ovu posetu da zatraži od evropskih lidera da pošalju još oružja koje bi pomoglo ukrajinskoj vojsci da izdrži teške pritiske u odupiranju ruskim trupama.

Ukrajina je bila posebno kritična prema nemačkoj vojnoj pomoći, a ambasador te zemlje u Berlinu, Andrij Melnik, rekao je nemačkoj televiziji NTV da očekuje da će Šolc poslati teško naoružanje koje je obećano, ali još nije isporučeno, navodi Rojters.

Profimedia
 

7.00 - Rusi zarobili dva Amerikanaca koji su se borili za Ukrajinu

Dvojicu američkih državljana, Roberta Drukija i Endija Hjuina, koji su se borili za Ukrajinu, zarobile su ruske snage prošle nedelje na periferiji Harkova, javio je Dejli mejl.

U izveštaju britanskog medija u sredu navodi se da su i Druki (39) i Hjuin (27) iz Alabame, ali nije jasno da li su se poznavali pre nego što su dobrovoljno otputovali u Ukrajinu da pomognu u borbi protiv ruskih snaga.

Njih dvojica su kao pripadnici desetočlanog odreda koji je branio Harkov prošle nedelje upali u rusku zasedu, potvrdio je jedan od njihovih drugova.

- Bili smo u misiji i raspolagali smo lošim informacijama. Rusi su došli sa dva tenka T72, nekoliko BMP3 (borbena oklopna vozila) i oko 100 pešadinaca. Sačekao ih je samo naš desetočlani odred - rekao je neimenovani borac.

Prema njegovim rečima, Druki i Hjuin su onesposobili jedan ruski tenk granatom, ali su se izgubili u magli uzvratne vatre.

Kada se dim povukao njih više nije bilo, posvedočio je saborac nestalih Amerikanaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike