Ukrajinska granata pogodila porodilište u Donjecku: G7 sprema novi paket sankcija Rusiji? Erdogan oštro pred samit NATO-a (VIDEO/FOTO)

13.06.2022

05:10 >> 21:55

1

Pratili ste uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajinska granata pogodila porodilište u Donjecku: G7 sprema novi paket sankcija Rusiji? Erdogan oštro pred samit NATO-a (VIDEO/FOTO)
rat ukrajina profimedia-0699206900 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Za nama je 110. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Snage Luganske Narodne Republike su, razvijajući ofanzivu prema gradu Bahmutu, preuzele kontrolu nad dva naselja: Vidroženja i Medna gora. Bile su toku borbe u selu Roti.
Borci LNR istovremeno su napredovale iz dva pravca – sa strane Svetlodarska (DNR) i Popasne (LNR).

Takođe, juče je kancelarija samoproglašene Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštila da je tokom noći u granatiranju grada Stahanova oštećeno 11 stambenih zgrada i vrtić.

Sa druge strane. Britanci su potpaljivali vatru između dve sukobljene strane. Britanska oklopna vozila "Haski taktikal suport viakl" počela su juče da pristižu u Ukrajinu, preneo je ukrajinski Vepons traker.

Očekuje se da će London poslati najmanje 120 oklopnih vozila, od kojih su 80 borbena oklopna vozila "Mastif", "Haski" i "Volfhaund", preneo je Unian.

Šta znamo do sad?

U toku je 110. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin: Nećemo napraviti istu grešku kao Sovjetski Savez

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.30 Najavljen sastanak Putina i Lukašenka

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko održaće novi sastanak u bliskoj budućnosti, izjavio je danas ruski ambasador u Minsku Boris Grizlov.

23.20 Granatirano porodilište

U Donjecku granata pogodila porodilište, porodilje su evakuisane u podrum gde lekari nastavljaju da im pružaju pomoć.

22.50 Ostin: SAD da nastavi da pruža vojnu podršku Ukrajini

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin će na sastanku kontakt grupe za Ukrajinu, koji će biti održan 15. juna u sedištu NATO-a, pozvati saveznike SAD da nastave da pružaju vojnu podršku Kijevu, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

22.30 LNR uzvraća napad

Pripadnici Šestog kozačkog puka Narodne milicije Luganske Narodne Republike nanose udare na položaje ukrajinskih trupa na periferiji sela Kamiševaha.

22.10 Slede nove sankcije?

Doug Mills/The New York Times via AP, Pool
 

Sjedinjene Američke Države zajedno s partnerima iz G7 rade na pojačavanju sankcija protiv Rusije, izjavio je predstavnik Stejt departmenta Derek Hogan.

20.21 - "Narednih dana savetujemo građanima da ostanu na bezbednim mestima i da ne izlaze napolje"

Donjecka Narodna Republika moli Rusiju za „dodatne savezničke snage“ zbog učestalih napada na Donjeck, izjavio je lider DNR Denis Pušilin. Prema njegovim rečima, Kijev je prešao sve granice, jer u novim napadima na Donjeck koristi zabranjene metode vođenja rata.

Pušilin je pozvao rukovodstvo preduzeća u Donjeckoj Narodnoj Republici da saradnike prebace na rad od kuće zbog pojačanih napada.

19.55 Tras: Rusija da odblokira izvoz žitarica

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras i američki državni sekretar Entoni Blinken složili su se danas da Rusija mora da deblokira izvoz žitarica iz Ukrajine i oslobodi zarobljenike kojima se sudi.

- Razgovarala sam sa sekretarom Blinkenom. Složili smo se da Rusija mora da oslobodi one koji su podvrgnuti mrskim pokaznim suđenjima i blokadi izvoza žitarica - napisala je Tras.

19.45 U granatiranju DNR ubijeni civili

U granatiranju DNR poginula su tri civila, dok je njih 19 ranjeno. Među ranjenima je i dvoje dece. 

Oštećeno je 25 stambenih i 11 civilnih objekata.

19.35 - Turska ne namerava da pravi kompromis 

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će na samitu NATO-a u Madridu saopštiti da Turska ne namerava da pravi kompromis u vezi sa svojim stavom o "zemljama koje podržavaju terorizam“, saopšteno je iz njegove kancelarije.

- Uprava za komunikaciju pri administraciji predsednika Turske održaće 17. juna u Briselu diskusiju na kojoj će biti razmotrena budućnost NATO-a posle sukoba u Ukrajini. Diskusija će omogućiti Turskoj da celom svetu prenese svoje stavove, koristeći mogućnosti javne diplomatije.

Finska i Švedska su usled događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za stupanje u Alijansu. Turska je blokirala početak razmatranja tih zahteva. Erdogan je izjavio da Ankara ne može da prihvati članstvo Finske i Švedske u NATO-u, jer ne veruje u njihove tvrdnje da nemaju veze s predstavnicima Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj.
 

18.50 -Načelnik Luganska: Porušeni svi mostovi prema Severodonjecku, gotovo nemoguća evakuacija civila

Sergij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti, kaže da su svi mostovi ka Severodonjecku, gradu na istočnoj liniji fronta porušeni, čime je onemogućena evakuacija preostalih civila,

Dodao da ipak postoji "neki pristup" gradu.

Gajdaj je napisao na Telegramu da ruske trupe nemaju punu kontrolu nad gradom, i da "deo" i dalje drži ukrajinska vojska.

18.10 - Dopisnici Sputnjika usred vatre

Dopisnici Sputnjika našli su se usred vatre u Kirovskom okrugu Donjecka, u blizini rudarskog trga. U napadu nema povređenih.

18.00 - Nastavljeni napadi na Donjeck i LNR

Ukrajinske trupe ispalile su šest raketa iz višecevnih bacača raketa "Uragan", saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Ispaljeno je i 80 raketa iz sistema "Grad", a raketiran je i grad Kremena u LNR sa 20 raketa.

17.50 - Granatirana još jedna crkva

 

Ukrajinske trupe granatirale su Sveto - Vladimirski hram u Kujbiševskoj četvrti Donjecka. Šrapneli su oštetili krov crkve, a granata je pala nedaleko od bogomolje.

17.32 - U Kijevu prirpeme za pesmu Evrovizije

Kijev počinje pripreme za naredni Eurosong koji bi trebalo da bude održan u Ukrajini 2023., saopštio je danas Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta Vladimira Zelenskog.

"Ukrajina već počinje pripreme za finale Evrovizije 2023. godine. Glavno pitanje za nas i za Evropsku radiodifuznu uniju je bezbednost. Ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine od samog početka su uključeni u pripreme za Evroviziju 2023. godine s ciljem da se obezbedi pogodna logistika i što je najvažnije bezbednost", saopštio je Timošenko.

On je na svom Telegram kanalu naveo da se razmatraju različite lokacije za održavanje ove manifestacije, ali je dodao da u ovom trenutku ne može da kaže o kojim lokacijama je reč, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Ukrajinska grupa Kaluš Orkestra sa pesmom Stefania pobednik je ovogodišnje manifestacije.

Prema ukupnim rezultatima glasanja publike i žirija, predstavnici Ukrajine osvojili su 631 poen i pobedili sa velikom razlikom u odnosu na drugoplasiranu Veliku Britaniju koja je dobila 466 glasova.

Prema pravilima Evrovizije sledeće godine takmičenje bi trebalo da bude održano u Ukrajini.

16.24 - Šolc: Postoje ozbiljni praktični problemi za odustajanje od ruske nafte

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je na proteklom samitu Evropske unije da Berlin teži tome da što pre smanji zavisnost od isporuka ruske nafte i gasa, ali da je za to potrebno vreme, jer postoje ozbiljni praktični problemi, piše list Handelsblat pozivajući se na izjave učesnika samita.

AP Photo/Peter Dejong
Olaf Šolc

- Na poslednjem samitu Evropske unije u Briselu kancelar Olaf Šolc je iznenadio svoje kolege detaljnim izveštajem o energetskoj dilemi Nemačke. Prema rečima učesnika samita, na prethodnim sastancima lidera EU političar Socijaldemokratske partije Nemačke je uvek bio ćutljiv, ali je sada bio konkretan. Šolc je rekao da federalna vlada čini sve što može da što je pre moguće smanji zavisnost od ruske nafte i gasa, ali da je za to potrebno vreme i da postoje ozbiljni praktični problemi - piše list.

16.05 - Finski brod isporučio u Španiju 18 hiljada tona ukrajinskog kukuruza

Finski brod „Alpila“ isporučio je u ponedeljak 18 hiljada tona ukrajinskog kukuruza u špansku luku La Korunja, saopštio je generalni direktor finske brodarske kompanije „ESL šiping“ Miki Koskinen.

15.58 - Marokanac osuđen na smrt u DNR ima ukrajinsko državljanstvo

Otac Marokanca kojeg je sud u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) osudio na smrtnu kaznu, izjavio je danas da njegov sin ima ukrajinsko državljanstvo i da ga treba tretirati kao ratnog zarobljenika zato što se dobrovoljno predao.

Brahim Sadun dobio je ukrajinsko državljanstvo 2020. godine, nakon što je prošao godinu dana vojne obuke kao uslov za pristup studijama o vazduhoplovnoj tehnologiji na univerzitetu u Kijevu, naveo je njegov otac Tahar Sadun u mejlu poslatom Rojtersu.

Kako je rekao, njegov sin predao se "dobrovoljno" i prema njemu treba postupati kao sa "ratnim zarobljenikom".

15.56 - Broj ranjenih u ukrajinskom napadu na pijacu u Donjecku porastao je na 18, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

15.31 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Rubežno u Harkovskoj oblasti

Samim tim stvoren je mostobran na zapadnoj obali Severskog Donca, piše Sputnjik.

 

 

15.18 - Zelenski uputio apel Američkom jevrejskom komitetu za sankcije Rusiji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski apelovao je danas na Američki jevrejski komitet (AJC) da pomogne u pooštravanju sankcija Rusiji i ubrzavanju isporuka zapadnog oružja Kijevu, navodi se na sajtu Globalnog foruma AJC.

- Odbranite potrebu za povećanjem antiruskih sankcija. Znam da ste već mnogo pomogli, ali možete još više da iskoristite svoj uticaj - poručio je ukrajinski lider, prenosi RIA Novosti.

13.38 - Stoltenberg: Ukrajina će morati da ustupi deo teritorije kako bi se uspostavio mir

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da postoji mogućnost da će Ukrajina morati da ustupi deo teritorije kako bi se uspostavio mir.

13.30 - Ukrajinske granate uništile srpsku crkvu

Meštani naselja Mihajlovka svedoče kako su ukrajinske granate uništile srpsku crkvu i kako je poginuo jeromonah Parfenije.

U selu Mihajlovka Severodonjeckog rejona uglavnom žive ljudi koji su se u ovu oblast Donbasa preselili iz Srbije još u vreme Katarine Velike.

 

 

 

13.07 - U raketiranju pijace poginule 3 osobe

Najmanje tri osobe, uključujući jedno dete, poginule su danas, a četiri su povređene prilikom ukrajinskog raketnog napada na pijacu u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Broj žrtava u ukrajinskom granatiranju Buđonovskog okruga u Donjecku porastao je na sedam - tri osobe su poginule, a četiri su ranjene - navodi se u saopštenju teritorijalne odbrane DNR objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TASS.

11.53 - Ukrajinci granatirali pijacu

Ukrajinske snage granatirale su prometnu pijacu u centru Donjecka, ima mrtvih i ranjenih, javlja dopisnih Sputnjika.

Prema prvim informacijama, usled eksplozija granata poginuli su žena i dete. Broj žrtava i ranjenih se utvrđuje, a na mestu eksplozije izbio je požar.

 

 

Savetnik šefa Vlade DNR Jan Gagin potvrdio je Sputnjiku da je pijaca granatirana.

11.50 - Rusko Ministarstvo odbrane: Uništena velika količina naoružanja u Donbasu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su u raketnim napadima uništili veliku količinu naoružanja i vojne opreme u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, uključujući i one koje su poslale Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov je na današnjem brifingu saopštio da je ruska artiljerija pogodila 247 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike, 13 komandnih mesta i 63 vatrena položaja artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Pojasnio je da je pogođeno sedam instalacija višecevnih raketnih sistema u oblastima Artemovska, Slavjanska, Soledara i naselja Sol, kao i stanica za elektronsko ratovanje u Pokrovskom reonu samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Profimedia
Igor Konašenkov

Takođe, kako je naveo, od početka ruske specijalne vojne operacije uništeno je skoro 1.200 ukrajinskih dronova.

11.43 - Basurin: Ukrajinske snage ili da se predaju ili da poginu

Ukrajinske snage bezbednosti su blokirane u Severodonjecku i imaju dve opcije - ili da slede primer svojih kolega i predaju se ili da poginu, rekao je danas zamenik načelnika Odeljenja narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basirun.

Prema njegovim rečima, u nedelju su vojnici Oružanih snaga Ukrajine digli u vazduh poslednji most koji je povezivao Severodonjeck sa Lisičanskom i sada ne mogu da napuste grad, prenela je agencija RIA Novosti.

- Te ukrajinske vojne jedinice koje su tu, ostale su tu zauvek. Imaju dve opcije: ili da slede primer svojih kolega i da se predaju, ili da poginu. Nemaju treću opciju - rekao je Basurin.

10.55 - La Stampa: Makron, Šolc i Dragi 16. juna u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi posetiće Ukrajinu u četvrtak 16. juna, piše danas italijanski list "La Stampa".

Portparol nemačke vlade odbio je, međutim, da potvrdi pisanje medija da će Šolc u četvrtak posetiti Kijev.

10.43 - Ukrajina: Ruske snage potisnule ukrajinske trupe iz centra Severodonjecka

Ruske snage nastavile su sa artiljerijskim napadom na Severodonjeck i potisnule su ukrajinske trupe iz centralnih četvrti grada, saopštio je danas na Fejsbuku Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju, ruske snage su iz artiljerijskog oružja gađale položaje ukrajinskih snaga u oblastima oko Lisičanska, Severodonjecka i Toškivke, prenosi Ukrajinska pravda.

10.23 - Borelj: Kad se završi rat, moraćemo da komuniciramo sa Rusima

ATA Images/Miloš Tesić
Žozep Borelj

Evropa će morati da koegzistira sa Rusijom nakon završetka sukoba u Ukrajini, tako da se moraju uložiti svi napori da se održi dijalog sa Moskvom, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj za današnje izdanje francuskog "Žurnala di dimanš".

- Rusija će nastaviti da postoji i važno je da jasno definišemo kako nameravamo da živimo sa njom. Biće veoma teško, ali moramo da komuniciramo sa Rusima. Neophodno je nastaviti razgovore sa Moskvom - rekao je Borelj, prenosi agencija RIA Novosti.

9.52 - Gajdaj: Na udaru artiljerije deo Severodonjecka sa civilima

Industrijska zona Severodonjecka, gde se sklonilo oko 500 civila, pod udarom je ruske teške artiljerije, izjavio je danas regionalni guverner Serhij Gajdaj.

Guverner regiona Lugansk na istoku Ukrajine naveo je na Fejsbuku da su ruske snage kontrolisale oko 70 odsto grada i da su borbe žestoke, preneo je Rojters.

9.32 - Oslobađanje svih regiona na jugu Ukrajine od ukrajinskih ekstremista, uključujući gradove Nikolajev i Odesu, pitanje je vremena, saopštio je zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Po njegovim rečima, zbog delovanja ukrajinskih ekstremista i dalje je blokiran izlaz na Crno more kanalom Dnjepar-Bug u oblasti grada Očakov u Nikolajevskoj oblasti.

9.00 - Velika Britanija: Rusija će morati da juriša na reke da bi uspela u Donbasu

Profimedia
 

Vojne operacije prelaska reka narednih meseci će najverovatnije odrediti tok rata u Ukrajini, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

U najnovijem izveštaju se navodi da je ključ u 90 kilometara dugačkom centralnom sektoru ruske linije razdvanja u Donbasu, koji se nalazi zapadno od reke Severni Donjec.

Kako bi ostvarila uspeh u trenutnoj operativnoj fazi u ofanzivi na Donbas, Rusija će morati "ili da napravi ambiciozne bočne akcije, ili da izvrši jurišne akcije preko reka", preneo je "Gardijan".

Ukrajinske snage su često uspevale da sruše mostove pre nego što su se povlačile, dok se Rusija bori da uspostavi složenu koordinaciju neophodnu za uspešne prelaske reka velikih razmera pod vatrom, navodi se u izveštaju britansko ministarstvo odbrane.

8.49 - Rusija pozdravlja posrednicke pokušaje Vatikana

MOSKVA, 13. juna (Tanjug) - Rusija pozdravlja posredničke napore Vatikana u sukobu u Ukrajini, i to što održava iskren i poverljiv dijalog o nizu tema, izjavio je za RIA Novosti direktor Prvog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Paramonov.

- Vatikansko rukovodstvo je više puta izjavljivalo spremnost da pruži svaku moguću pomoć za postizanje mira i okončanje neprijateljstava u Ukrajini. Ove izjave su potvrđene u praksi. Održavamo otvoren i poverljiv dijalog o nizu pitanja, prvenstveno vezanih za humanitarnu situaciju u Ukrajini - rekao je Paramonov.

8.00- Specijalna služba Ukrajine promenila je taktiku borbe u Zaporoškoj oblasti

Sa granatiranja je prešla na zastrašivanje naroda putem diverzija i terorističkih napada, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaparoške oblasti Vladimir Rogov.
On je podsetio da su se u oslobođenom delu Zaporožja desila dva teroristička napada – jedan na transformatoru u Berdjansku i drugi pored Ministarstva unutrašnjih poslova u Melitopolju.

-Na početku su nas granatirali raketama `Točka-U`, zatim su krenuli da koriste jurišne dronove. Ništa im nije uspevalo jer je ruska vojska sve projektile obarala, a potom je i uništila sve sistema `Točka-U`. Zato su i prešli na taktiku terora-  rekao je on i dodao da nipošto se ne sme dozvoliti vojsci Vladimira Zelenskog da nastavi da teroriše civile.

7.40 - Ukrajinska vojska granatirala je Kirovski okrug Donjecka

Ispaljeno je 20 raketa iz višecevnog raketnog bacača „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

7.10 - AI: Dokazi o čestoj upotrebu kasetne municije u Harkovu

AP Photo/Felipe Dana
 

Dokazi potvrđuju rasprostranjenu upotrebu kasetne municije u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, gde su od posledica neselektivnih ruskih granatiranja i korišćenja kasetne municije poginule stotine civila, tvrdi se u novom istraživanju Amnesti internešenela (AI).

AI navodi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju tj. rakete koje izbacuju manje mine koje eksplodiraju u vremenskim intervalima, prenosi Bi-Bi-Si.

U izveštaju AI se podseća na pet odvojenih mesta udara u stambenim naseljima u Harkovu i na video dokaze o karakterističnom, simetričnom efektu lomljenja koji je povezan sa kasetnom municijom.

Slike sa lokacija analizirala su tri stručnjaka za oružje i svi su saglasni da su udari bili izvršeni kontroverznim oružjem, dodaje britanski javni servis.

- To su udari kasetne municije, to je klasičan potpis. Na jednoj slici možete videti ostatak stabilizatorskog peraja podmunicije - izjavio je Mark Hizni, viši istraživač u odeljenju za oružje organizacije Hjuman rajts voč.

Video snimci koje je žitelj jednog od bombardovanih mesta prosledio Bi-Bi-Siju pokazuju uzastopne detonacije, "što je veoma jak dokaz da je reč o podmuniciji iz kasetnog oružja", rekao je Hamiš de Breton Gordon, bivši pukovnik britanske vojske i stručnjak za oružje Univerziteta Kembridž.

7.05 - Zelenski: Žestoke borbe za svaki metar Severodonjecka

Aaron Chown/Pool Photo via AP
 

Ukrajinski vojnici žestoko se bore za "svaki metar" Severodonjecka, izjavio je noćas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u vreme kada su ruske snage uništile most preko reke, nakon čega su civili ostali samo sa jednim izlazom, javlja Rojters.

Severodonjeck je postao epicentar velikih borbi za kontrolu ukrajinskog regiona Donbas, a ruska vojska je osvojila veći deo grada.

- Ključan taktički cilj okupatora se nije promenio: napadaju Severodonjeck, tamo se odigravaju jake borbe, bukvalno za svaki metar - rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da je fotografija ranjenog 12-godišnjaka posle ruskog napada sada ostaje kao trajno lice Rusije.

- Ove činjenice će pokazati način na koji se Rusija vidi u svetu. Ne kroz Petra Velikog, ne kroz Tolstoja, već kroz ranjenu i ubijenu decu u ruskim napadima - kazao je Zelenski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike