Maduro nije bio pozvan na Bajdenov samit, ali je učvrstio važne saveze: Ovi lideri planiraju da se suprotstave američkoj hegemoniji

13.06.2022 | 19:14

Autor: N. Pavlović

Udružuju se zemlje koje su na meti američkih sankcija

Copyright AP Photo/Vahid Salemi

Dok su se brojni latinoamerički lideri okupili na Samitu Amerika u Los Anđelesu, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro započeo je svoju turneju učvrstivši veze sa saveznicima.

Naime, američki lider Džo Bajden je bio domaćin Samita, ali je čitav događaj veoma brzo okarakterisan kao fijasko jer nisu sve države američkog kontinenta bile pozvane, uključujući i Venecuelu. Zbog toga je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador bojkotovao Samit, a nekoliko zemalja ga je podržalo u tome.

Zato se Maduro uputio na Bliski istok.

"Prijatelji za primer"

Turski zvaničnici su svečano dočekali Madura u Ankari, a on je poručio da mu je zadovoljstvo što svoju međunarodnu turu započinje u "sestrinskoj državi".

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

Trgovina između Turske i Venecuele ove godine će dostići milijardu dolara, saopštio je Redžep Tajip Erdogan na sastanku u Ankari sa svojim venecuelanskim kolegom.

- Venecuela je veoma važan partner u Latinskoj Americi i na Karibima. Mi smo prijatelji u lošim vremenima. Imamo prijateljstvo za primer - naveo je turski predsednik, dodavši da se protivi sankcijama nametnutim Karakasu i da će ostati "veran Venecueli".

Bilateralna trgovina narasla je na 850 miliona dolara u 2021, sa 150 miliona u 2019, a mogla bi da dostigne i tri milijarde, dodao je Erdogan.

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

Dve zemlje su potpisale nove sporazume iz domena poljoprivrede i turizma, ali nisu pruženi drugi detalji.

Kako su navela dvojica lidera, obe zemlje imaju volju da bilateralne odnose podignu na viši nivo.

Maduro je zahvalio Ankari i na pomoći tokom pandemije koronavirusa.

Kratka stanica i u Alžiru

Nakon što je posetio Tursku kako bi privukao investitore, pričajući im o Venecueli kao zemlji bogatoj naftom, gasom i zlatom, Maduro se uputio u Alžir.

Alžir i Venecuela su se složili da pojačaju svoju ekonomsku saradnju, a alžirski predsednik Abdelmađid Tebun je naveo da će uskoro biti pokrenuti direktni letovi između te dve zemlje.

Suprotstavljanje američkoj hegemoniji

Međutim, najvažniji sastanak je Maduro imao u Iranu.

Iran i Venecuela su potpisale 20-godišnji plan o saradnji, pogotovo zato što se radi o dve zemlje bogate naftom koje su pogođene američkim sankcijama.

Maduro i Ebrahim Raisi su se sastali u palati Sadabad u Teheranu, a na zajedničkoj konferenciji su istakli da bilateralne odnose podižu na strateški nivo i da su se složili da pojačaju saradnju u oblastima trgovine, nauke i tehnologije, energenata, poljoprivrede i turizma.

Šefovi diplomatija dveju zemalja su potpisali sporazume, ali su drugi detalji ostali u tajnosti.

AP Photo/Vahid Salemi
 

- Spoljna politika Islamske Republike Irana se uvek zasnivala na tome da održava odnose sa nezavisnim državama, a Venecuela se pokazala veoma istrajnom u borbi protiv sankcija i pretnji koje su joj nametnuli neprijatelji i imperijalizam - naveo je Raisi.

Kako je dodao, poput Venecuele, i Iran se suočava sa američkim sankcijama već decenijama, ali je odlučio da na njih gleda kao na mogućnost da zemlja krene napred.

Raisi je rekao da je Iran bio uspešan u prekidanju politike "maksimalnog pritiska" koju sprovodi Vašington nakon što je napustio nuklearni sporazum 2015. godine. Iako je održano nekoliko rundi pregovora, nije postignut nikakav napredak u oživljavanju sporazuma kojim bi se olabavile sankcije Teheranu.

Maduro se potom sastao i sa vrhovnim vođom Irana, ajatolahom Ali Hamneijem.

Hamnei je pohvalio bliske veze dveju zemalja i osvrnuo se na podršku Venecuele Palestini.

Sa druge strane, Maduro je istakao da će njegova zemlja iskoristiti iransko iskustvo u borbi sa sankcijama i da će se u budućoj saradnji fokusirati na nauku i tehnologiju.

Office of the Iranian Supreme Leader via AP
 

Pohvalio je i "iranska čuda" u poljoprivrednom sektoru usred istorijskih suša. Osim toga, direktni letovi će biti uspostavljeni i između Teherana i Karakasa od 18. jula. Maduro se nada da će sve više Iranaca videti i Venecuelu kao poželjnu turističku destinaciju.

- Mislim da će našu budućnost oslikati jedno zadovoljavajuće i čvrsto prijateljstvo. Budućnost sveta je budućnost jednakosti i pravde i suprotstavljanje imperijalizmu. Moramo zajedno da izgradimo budućnost - poručio je on.

Venecuelanski lider je posebno zahvalio Iranu na pomoći njenoj oslabljenoj naftnoj industriji.

Iran je dostavio Venecueli drugu turu naftnih tankera "Aframaks" koje su poručili. "Aframakse" je izgradila državna kompanija, a navodno su dugi 250 metara i mogu da nose i do 800.000 barela nafte.

Kako se navodi, Iran je od 2020. Venecueli pomogao da popravi i održava nekoliko rafinerija koje su pretpele znatnu štetu, ne samo zbog sankcija, već i lošeg rukovodstva.

Dve države su potpisale prošle godine i sporazum o naftnoj razmeni, na osnovu koga Iran šalje naftu Karakasu kako bi se pojačala proizvodnja nafte i gasa i izbegla kriza.

Profesor politčkih nauka na Univerzitetu u Tehranu Hamed Musavi rekao je da su dvojica predsednika poslala poruku da žele da se suprotstave američkoj hegemoniji.

- Takva strategija bi mogla da bude uspešna ukoliko bi se veće države, poput Kine i Rusije, pridružile - rekao je za Al Džaziru.

Takođe, Iran je prošle godine potpisao 25-godišnji plan o saradnji sa Kinom, a ranije ove godine je ušao u fazu implementacije, kako su naveli.

Radi se i na obnovi 20-godišnjeg plana sa Rusijom, zbog čega je Raisi posetio Moskvu u januaru.

Ovakvi sporazumi su veoma važni jer su i Iran i Venecuela veliki proizvođači nafte i članice OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte).

 

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/06/01/64c4e9adb45738d81958c3b9/uhd/64c4e9adb45738d81958c3b9.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c3b9",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1029825_th_1654866537.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam