Britanska vlada predlaže da se više jede divljač nego govedina, za spas planete

12.06.2022

05:07

0

Autor: 24sedam

Čini se da preporuke Henrija Dimblbija za uvođenje besplatnih školskih obroka, poreza na so i šećer i mere protiv gojaznosti nisu primenjene

Britanska vlada predlaže da se više jede divljač nego govedina, za spas planete
profimedia-0659817395 - Copyright Profimedia

U ostrvskim medijima je procurila verzija nove vladine strategije o ishrani koja Britancima savetuje da jedu više divljači, kao niskougljeničnu alternativu govedini i da uzgajaju sopstvene krastavce kako bi spasli planetu. Čini se da preporuke Henrija Dimblbija za uvođenje besplatnih školskih obroka, poreza na so i šećer i mere protiv gojaznosti nisu primenjene.

Dokument od 27 stranica, koji bi trebalo da bude zvanično objavljen u ponedeljak, urađen je na osnovu dva izveštaja koje je suosnivač lanca restorana „Leon”, Henri Damblbi, uradio na osnovu snimanja stanja navika u ishrani i gojaznosti populacije u Velikoj Britaniji.

Njegovi izveštaji o gojaznosti populacije i ugroženosti životne sredine, koje je naručio bivši ministar životne sredine Majkl Gouv, preporučivali su da se proširi mreža besplatnih školskih obroka, da se uvede porez na so i šećer i da se voće i povrće prepisuju na recept kao deo terapije.

Jessica Taylor/UK Parliament via AP
 

 

Međutim, prema verziji nove strategije koju su imali prilike da vide novinari Gardijana i Telegrafa, kako prenosi Skaj njuz, ovi predlozi su potpuno ignorisani, a umesto njih su navedene „potpuno nejasne” preporuke, smatra Rob Persival, jedan od rukovodilaca dobrotvorne organizacije „Soil asocijacija” (Soil Association).

U novoj strategiji se pominje i podsticaj razvoju ribarstva, za koje se dugo smatralo da je veoma štetno za životnu sredinu, zatim povećanje potrošnje „srnetine iz održivog i odgovornog uzgoja“, hrane od proteina algi i tehnologiji, proizvodnje stočne hrane od koje će životinje proizvoditi manje metana.

Navodi se i obaveza uvođenja opcije veganskog obroka u školama, zatvorima i ostalim institucijama javnog sektora, a da na jelovnicima u restoranima moraju stajati upozorenja o dobrobiti životinja, ukoliko koriste meso iz intenzivnog uzgoja.

Cene hrane nisu u nadležnosti Vlade

Dok Britaniju pogađa izuzetan rast troškova života, a nedavni podaci pokazuju da većina stanovnika smanjuje potrošnju hrane i ostalih osnovnih potrepština, Vlada kaže da troškovi hrane „nisu deo strategije”.

Takođe, nema preporuka za bilo kakve državne intervencije u pogledu smanjenja gojaznosti populacije, uprkos tome što 64 odsto odraslih i 40 odsto dece u Britaniji ima prekomernu težinu.

Profimedia
 

 

Rob Persival u izjavi za Skaj njuz navodi da „oni puštaju da kriza troškova života ostane nerešena, dozvoljavaju da se nastavi sa neodrživom ishranom i pogoršavaju ekološku krizu”.

Prema izveštajima, strateški dokument kaže: „Vlada može postaviti jasan pravac za industriju i obezbediti da potrošači budu osnaženi informacijama kako bi napravili bolji izbor u ishrani.”

- Vlada bi takođe trebalo da podstakne industriju da preformuliše i promoviše zdraviju hranu koja je pristupačnija, kao i da osmisli i sprovede akcije politike koje podstiču poboljšanja u proizvodnji hrane - stoji u novoj strategiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike