Beč u duginim bojama: Održan Prajd u Austriji

11.06.2022

21:59

0

Inače LGBT zajednica u Austriji izborila je jednu malu pobedu u borbi za svoja prava, te će uskoro biti ukinut zakon kojim se zabranjivalo njihovim pripadnicima da doniraju krv

Beč u duginim bojama: Održan Prajd u Austriji
gej-zastava - Copyright Profimedia/AFP PHOTO FREDERICK FLORIN

U Beču je danas održan Prajd, takozvana Parada duginih boja LGBT zajednice, koja je okupila, prema proceni organizatora, oko 200.000 ljudi. Ovogodišnji Prajd bio je u znaku sukoba u Ukrajini i poziva na mir.

Prvi put nakon pandemije Prajd je održan uobičajeno, ne samo šetnjom pripadnika LGBT zajednice sa zastavama i u kostimima, već i sa kamionima sa kojih je puštana muzika i na kojima su igrali učesnici.

 

Centar Beča je na više sati zatvoren zbog ovog događaja, koji predstavlja vrhunac meseca Prajda tokom kojeg je održano mnoštvo manifestacija sa ciljem podizanja glasa LGBT zajednice za svoja prava. Sve institucije grada Beča, ali i gradski prevoz nose zastave duginih boja.

Mnoge kompanije i prodavnice su, takođe, "obojile" svoje prostorije u dugine boje, što je naišlo i na kritiku LGBT zajednice, koja smatra da to nije prava iskrena podrška već samo marketinški trik.

Inače LGBT zajednica u Austriji izborila je jednu malu pobedu u borbi za svoja prava, te će uskoro biti ukinut zakon kojim se zabranjivalo njihovim pripadnicima da doniraju krv.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike