Zelenski traži protivbrodsko oružje, Lavrov održao konferenciju umesto posete Beogradu

06.06.2022

20:12

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Zelenski traži protivbrodsko oružje, Lavrov održao konferenciju umesto posete Beogradu
Ukrajina rat1 - Copyright AP Photo/Andrew Marienko/Alexei Alexandrov/Vadim Ghirda

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 103. dan.

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je u nedelju da je u protekla 24 sata likvidirano 30 ukrajinskih ekstremista, uništeno je jedno oklopno vozilo pešadije, kao i dva tenka T-80.
Poginula su četiri vojnika DNR, a 19 je ranjeno.

Istovremeno, agencija Rojters je javila da je ruski general Roman Kutuzov ubijen  na istoku Ukrajine.

U izveštaju nije precizirano kada i gde je ubijen general-major Kutuzov.

Jučerašnji izveštaji Ukrajniaca govore i da je Marijupolj suočen sa kritičnom nestašicom vode za piće.

 

Šta znamo do sada?

U toku je 103. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.00 - Hersonska oblast će uskoro postati punopravni subjekat Ruske Federacije?

Hersonska oblast će uskoro postati punopravni subjekat Ruske Federacije, izjavio je zamenik vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

„Živeći danas u ovom regionu koji smo oslobodili mi gradimo svet koji zovemo – jedna Rusija. Konačno shvatamo da će Hersonska oblast postati subjekat Ruske Federacije“, istakao je on.

Stremousov je tkaođe rekao i da će Hersonska oblast raditi na tome da se što pre i u što većoj meri integriše sa Rusijom uprkos stavu Evropske unije.

22.15 -  ​Pet puta granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe su pet puta za 25 minuta gađale Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici granatama kalibra od 82 do 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

20.15 - Rusija uvela individualne sankcije 61 američkom zvanicniku

Rusija je uvela individualne sankcije 61 američkom zvaničniku, uključujući američku ministarku finansija DŽenet Jelen i sekretarku za energetiku DŽenifer Grenholm kao i vodeće rukovodioce odbrane i medija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je uvelo individualne sankcije kao odgovor za stalno širenje američkih sankcija protiv ruskih političkih i javnih ličnosti, kao i predstavnika domaćeg biznisa, preneo je Rojters.

20.20 - Porodice ubijenih ruskih gardista dobiće po 80.000 dolara

Porodice pripadnika Ruske nacionalne garde, koji su poginuli u sukobima u Ukrajini ili Siriji dobiće jednokratnu pomoć od pet miliona rubalja (oko 80.000 dolara), prema uredbi iz Kremlja objavljenoj danas.

Uredbu je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin koji je poručio da će novac dobiti i porodice ubijenih u "specijalnoj vojnoj operaciji" u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk, preneo je Gardijan.

Putin je stvorio nacionalnu gardu 2016. godine kako bi održavala javni red i borila se protiv terorizma i koja isključivo njemu "polaže račune".
 

19.45 - Vasili Nebenzja napustio salu Saveta bezbednosti UN za vreme govora Šarla Mišela

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasili Nebenzja napustio je salu Saveta bezbednosti UN za vreme govora šefa Evropskog saveta Šarla Mišela zbog optužbi na račun Rusije za koje nije izneo nijedan dokaz.

Kako prenose ruski mediji, Mišel je Rusiju optužio da je odgovorna za svetsku prehrambenu krizu, optužio je Moskvu da navodno blokira ukrajinske luke, ali i da je ukrala ukrajinsko žito.
Nebenzja nakon tih optužbi više nije želeo da sluša govor šefa Evropskog saveta.

Oglasio se i zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski koji je rekao da optužbe koje su iznete na račun Rusije pokazuje koliko je EU degradirala kao i njeni lideri.

18.25 - Moskva: Ruska vojska završava sa oslobađanjem Svjatogorska

Portparol Minitarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da ruske snage završavaju sa oslobađanjem Svjatogorska i susednih teritorija, koje se nalaze u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

- Ruske oružane snage završavaju sa oslobađanjem grada Svjatogorska u DNR i teritorija oko grada - kazao je Konašenkov, preneo je TAS S.

17.28 - Premijerka Estonije: Teško je održati evropsko jedinstvo

Pokazalo se da je teško održati evropsko jedinstvo u vezi sa odgovorom na ruski napad na Ukrajinu, u trenutku kada je Evropa suočena sa uticajem rata na inflaciju i životni standard širom kontinenta, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas.

- U početku su sankcije samo bile teške za Rusiju, ali sada dolazimo do tačke kada su sankcije bolne za naše zemlje i sada je pitanje koliko smo bola spremni da trpimo. Drugačije je različitim zemljama. Jedinstvo je veoma teško održati. Sve je teže zbog visoke inflacije i cena energenata - istakla je Kalas.

15.41 - Zelenski: Rusija brojnija u Severodonjecku, ali Ukrajina može da uzvrati

Predsednik Zelenski je izjavio da ruske snage imaju brojčanu prednost u bici za istočni grad Severodonjeck, ali da ukrajinske snage imaju sve šanse da uzvrate.

Zelenski je rekao da će situacija za Ukrajinu postati veoma teška, ako Rusija uđe u istočni region Donbasa.

15.39 - Rusija: Gađanje novih meta ako Ukrajina dobije rakete dugog dometa

Rusija će uzvratiti na snabdevanje Ukrajine višecevnim raketnim sistemima i raketama dugog dometa tako što će ciljati objekte saobraćajne infrastrukture i vladine zgrade, izjavio je danas načelnik odbora za odbranu ruske Dume Andrej Kartapolov.

15.38 - Zelenski: Ukrajina želi protivbrodsko oružje za siguran izvoz zita

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da bi do jeseni u Ukrajini moglo biti "zarobljeno" čak 75 miliona tona žitarica i da Kijev želi protivbrodsko oružje koje bi moglo da obezbedi siguran prolaz za njegov izvoz.

Ukrajina je razgovarala sa Britanijom i Turskom o ideji da mornarica treće zemlje garantuje prolaz ukrajinskih žitarica kroz Crno more, kojim dominira Rusija.

Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool, File
 

15.26 - Peskov: Rusija nikada nije predstavljala pretnju Finskoj i Švedskoj

Rusija nikada nije predstavljala pretnju za Finsku ili Švedsku, rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Samo želim da podsetim na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija nikada nije predstavljala nikakvu pretnju ni Finskoj ni Švedskoj, kao što ni ove zemlje nisu predstavljale nikakvu pretnju nama. Predsednik Putin je to izjavio više puta - kazao je Peskov.

14.30 - Rusija: Oboren ukrajinski vojni avion, uništeno 18 tenkova...

Rusija je danas saopštila da je oborila još jedan ukrajinski vojni avion i uništila industrijske objekte fabrike koja je popravljala ukrajinska oružana vozila u Harkovskoj oblasti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je i da je uništeno još 18 ukrajinskih tenkova i ubijeno 450 nacionalista.

13.27 - Peskov: Neprijateljski potezi neće sprečiti saradnju

Neprijateljski potezi pojedinih zemalja, kojima je sprečena poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, neće sprečiti Moskvu da nastavi saradnju sa prijateljskim državama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji, prema visokim predstavnicima naše zemlje, mogu da izazovu određene probleme, mogu dovesti do pomeranja rasporeda planiranih kontakata za kasniji period. Ali mi smo uvereni da ovi postupci neće moći značajno da spreče nastavak kontakata naše zemlje sa tim državama, posebno sa prijateljskim kao što je Srbija - rekao je Peskov.

Profimedia
 

13.23 - Lavrov: Zapad ne želi da čuje ruske argumente

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je danas stav da zapad ne želi da čuje argumente Rusije.

- Radi se o tome da smo 20 godina upozoravali da ste potpisali 1990. da niko neće jačati svoju bezbednost na teret drugih. Zašto ne možete da poštujete to što su potpisali vaši predstavnici i sve članice OEBS? - upitao je Lavrov.

Profimedia
 

13.22 - Zelenski: Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da mu je, tokom telefonskog razgovora, britanski premijer Boris Džonson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Zelenski je naveo da Džonson i on traže način da izbegnu prehrambenu krizu i deblokiraju ukrajinske luke.

AP Photo/Markus Schreiber
 

12.54 - Peskov: Potrebni razgovori sa SAD o nuklearnom oružju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija zainteresovana za razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom oružju, ali i dodao da su male mogućnosti da će pregovori biti održani u ovom trenutku.

- Zainteresovani smo i verujemo da će se nastaviti pregovori i diskusije o ovoj temi, s obzirom na tektonske promene koje vidimo... ovakvi razgovori su potrebni celom svetu - rekao je novinarima Peskov.

12.50 - Putin: Greške Zapada dovele do globalne inflacije

Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i sankcijama dovele su do globalne inflacije, porasta siromaštva i nestašice hrane, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima, organizatorima i gostima 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
 

12.40 - Lavrov se obratio povodom otkazane posete Beogradu

10.49 - Politiko: UN pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom

Ujedinjene nacije pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom kako bi se Ukrajini omogućilo da ponovo pokrene izvoz žitarica preko Crnog mora, dok su zvaničnici i zakonodavci iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena veoma skeptični da Rusija radi u dobroj nameri, piše danas Politiko.

9.55 - Berbok ne prima na razgovor ambasadora Ukrajine

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok od početka rata u Ukrajini, više od 100 dana, nije primila na razgovor ambasadora zvaničnog Kijeva Andrija Meljnika, preneo je dnevnik "Bild".

- Želeo bih da šefica nemačke diplomatije nađe malo vremena za razgovor sa ambasadorom Ukrajine. Ništa ne može zameniti razgovor u četiri oka - rekao je ambasador Ukrajine Meljnik.

Tobias Schwarz/Pool via AP
 

9.26 - U Ukrajini poginuo nemački borac

U Ukrajini je poginuo Nemac Bjern C. koji se dobrovoljno priključio ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusa.

Bjern je prvi Nemac koji je ubijen u ratu u Ukrajini, a njegovu smrt saopštila je jedinica u kojoj se borio - Međunarodna legija za odbranu Ukrajine.

9.00 - NATO pokrenuo vežbu u Baltičkom moru, učestvuju Švedska i Finska

NATO je u nedelju pokrenuo pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dve nedelje i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država. U vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

Godišnja BALTOPS 22 pomorska vežba, pokrenuta 1972. godine, nije održana kao odgovor na konkretnu pretnju, međutim, kako navodi AP, Severnoatlanski savez je naveo da "sa Švedskom i Finskom, NATO koristi šansu da u nepredvidivom svetu pojača otpornost i snagu zajedničkih snaga".

7.20 - Britanija će isporučiti Ukrajini raketne sisteme M270

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, u potezu koordinisanom sa Sjedinjenim Američkim Državama, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Ministar odbrane Ben Volas rekao je, objašnjavajući poklon u vidu sistema višestrukog lansiranja M270, da će se britanska podrška Ukrajini promeniti u skladu sa razvojem ruske taktike, prenosi agencija Rojters.

"Ovi veoma sposobni višestruki raketni sistemi omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije, koju su snage (ruskog predsednika Vladimira Putina) neselektivno koristile da sravne gradove", naveo je Volas u saopštenju.
 

AP Photo/Petros Giannakouris, File
 

7.10 - Ukrajinski poslanik uhapšen u Moldaviji po zahtevu Minska

Ukrajinski poslanik Jevhen Jakovenko pritvoren je na moldavskoj granici na zahtev Interpola, saopštila je u nedelju moldavska pogranična policija.

Jakovenko je smešten u istražni pritvor, rekao je predstavnik pogranične policije, prenosi Rojters.

Šef Interpola za Moldaviju Viorel Tentiju rekao je juče da je Jakovenko stavljen na listu traženih osoba, nakon optužbi iz Belorusije za mito i korupciju.

Jakovenko je izabran u ukrajinski parlament kao predstavnik regiona Donjeck, prema informacijama na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Kako dodaje britanska novinska agencija, u poslednje vreme pojavio se strah da bi Moldavija mogla da bude uvučena u konflikt u susednoj Ukrajini, nakon što su proruske snage u ocepljenom regionu prijavile određen broj napada i eksplozija tamo, za koje krive Kijev.

Moldavija, zemlja od oko 2,6 miliona stanovnika, preuzela je odlučujući korak ka Zapadu nakon što je predsednica Maja Sandu pobedila na izborima 2020. godine, ispred proruskog kandidata.


 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike