99. dan ruske vojne operacije: EU i SAD usvojile novi paket sankcija, Medvedčuku preti 15 godina robije

02.06.2022

21:16

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

99. dan ruske vojne operacije: EU i SAD usvojile novi paket sankcija, Medvedčuku preti 15 godina robije
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 99. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je trenutna situacija u pogledu bezbednosti Rusije i Donbasa izvanredna. On je na sastanku sa porodicama, kojima je dodeljen orden roditeljske slave, istakao da se zemlja suočava s mnogo problema. Prema njegovim rečina, uvek ima mnogo problema i nema ničeg neobičnog u tome, ali ono što se vidi prilikom obezbeđivanja bezbednosti naše zemlje i podrške našem narodu u Donbasu, svakako je izvanredno.

Svet bi mogao biti na ivici velike prehrambene krize zbog „nezakonitih ograničenja“ koja su Rusiji nametnule zapadne zemlje i odluke ukrajinskih vlasti da ne isporučuju žito, saopštio je danas Kremlj.

Sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog nije isključen, ali on treba da bude pripremljen i finalizovan dokumentom na kome je rad zaustavljen, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Šta znamo do sad?

U toku je 99. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.15 Zelenski: Ukrajinske snage napredovale u Severodonjecku

Ukrajinske snage su napravile određeni uspeh u borbi protiv Rusa u Severodonjecku, ali se vojna situacija u regionu Donbasa nije promenila u prethodna 24 sata, izjavio je večeras predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je zahvalio predsedniku SAD DŽozefu Bajdenu što je obećao da će mu poslati projektile i rekao je da očekuje dobre vesti o dopremi oružja od ostalih partnera, preneo je Rojters.

22.15 Granatirana DNR

Ukrajinske trupe su u 18.45 pucale na naselje Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

21.50 Medvedev upozorava: Ako Kijev upotrebi višecevne bacače raketa protiv Rusije - udarićemo na centre donošenja odluka

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da u slučaju da Ukrajina upotrebi višecevne bacače raketa koje je dobila od SAD za napade na objekte na ruskoj teritoriji, ruske Oružane snage neće imati drugog izbora nego da deluju po centrima u kojima se donose odluke.

 

21.05 - Stoltenberg: NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara

NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je danas generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg.

20.40 - Eksplozija u Odesi

Na internetu se pojavio snimak raketnog napada na strateški most u blizini Odese, koji je deo rute NATO-a za snabdevanje Ukrajine oružjem. Lokalni izvori objavljuju snimak trenutka jednog od napada na most u Zatoki, preko kojeg se sa Zapada u Ukrajinu dopremaju oružje i gorivo.

Odesa je verovatno jedan od narednih strateških ciljeva ruskih kopnenih i pomorskih snaga i jedina najveća luka koja je ostala pored Nikolajeva pod kontrolom Kijeva.

20.35 Nebenzja: Zapad i MKS ne mare za zločine kijevskog rezima

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Međunarodni krivični sud i Zapad ne mare za zločine kijevskog režima.

- Zapadu je potreban MKS kao čisto političcki instrument. Ni MKS ni Zapad ne mare za brojne zločine kijevskog režima koji je došao na vlast kao rezultat krvavog državnog udara 2014. godine, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, slučaj "nepoznatih snajperista" koji su sistematski gađali i demonstrante Majdana i službenike bezbednosti pao je u zaborav.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo
 

- Sličan scenario je bio i u mnogim drugim ''obojenim revolucijama" Malo je verovatno da će se naše kolege danas setiti civila Donbasa, koje je ubila ukrajinska vojska tokom osam godina granatiranja i bombardovanja, a koji se nastavljaju i danas. Niko neće zahtevati da Kijev odgovara za to što su neonacisti spaljivali žive ljude u Domu sindikata u Odesi, rekao je on.

19.15 Novi šef za globalnu trgovinu Rosnjefta govori mandarinski

Kompanija Rosnjeft imenovala je za novog direktora za globalnu trgovinu Andreja Bogatenkova koji govori mandarinski jezik, u nastojanju da produbi veze sa Azijom pošto je zbog sankcija Zapada ruski naftni gigant primoran da se udalji iz Evrope, javlja Rojters pozivajući se na šest izvora.

Bogatenkov preuzima funkciju potpredsednika za trgovinu i logistiku od Uzbekistanca Otabeka Karimova, koji je napustio Rosnjeft zajedno sa drugim stranim rukovodiocima nakon uvođenja zapadnih sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Rosnjeft, drugi najveći proizvođač nafte na svetu posle Saudi Aramka, nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

Printscreen/YouTube/ НК РОСНЕФТЬ
 

Bogatenkov je do maja ove godine bio na čelu ogranka Rosnjeft Singapur od 2019.

Njegovo imenovanje dolazi u trenutku kada EU planira da zabrani većinu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata do kraja godine.

19.12 - Sijarto: Vredelo je opirati se pritiscima glavnih igrača

Šesti paket sankcija Evropske unije Rusiji je usvojen, borba oko formata sankcija je bila teška, ali vredelo je, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Bila je duga borba, ali vredelo je opirati se pritiscima i zahtevima glavnih igrača da odustanemo od naših nacionalnih interesa. Vredelo je izdržati i lažne optužbe mnogih evropskih političara i novinara - naveo je Sijarto na Fejsbuku.

19.00 Putin odlikovao velemajstora Karjukina nakon suspenzije FIDE

Predsednik Vladimir Putin dodelio je danas ruskom šahovskom velemajstoru Sergeju Karjakinu državnu nagradu nakon što ga je suspendovala Međunarodna šahovska federacija (FIDE) zbog javne podrške napadu Moskve na Ukrajinu, naveli su zvaničnici.

Putin je šahisti uručio orden „Za zasluge prema otadžbini“, odlikovanje koje se daje Rusima za postignuta izuzetna dostignuća u svojim oblastima, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Karjakin je strastveni pristalica Putina i žestoko je branio odluku Rusije da pošalje trupe u Ukrajinu na društvenim mrežama. Sergej Karjakin, koji je rođen na Krimu i predstavljao je Ukrajinu do 2009. godine, nazvao je sramnom odluku o njegovoj suspenziji.

18.35 Administracija Zaporožja pod Rusima preuzima državnu imovinu

Administracija ukrajinskog regiona Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom planira da preuzme državnu imovinu, uključujući strateške firme, zemljište i prirodne resurse, javila je danas agencija RIA Novosti.

Rusija je preuzela punu kontrolu nad regijonom Herson u martu i drži delove regiona Zaporožja na severoistoku, preneo je Rojters.

18.00 Bajkar će donirati dron Litvaniji, koji će biti poslat Ukrajini 

Turski proizvođač Bajkar i Agencija za odbrambenu industriju Turske doniraće Litvaniji napredni borbeni dron Bajraktar TB2 koji će biti poslat Ukrajini, nakon što su građani Litvanije sakupili skoro šest miliona evra za njegovu kupovinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Litvanije.

Bajkar će isporučiti dron za nekoliko nedelja, preneo je Rojters. On će biti ofarban u boje litvanske i ukrajinske zastave, saopštilo je Ministarstvo koje je prošle nedelje navelo da će se dogovoriti oko kupovine letelice.

17.50 Završena istraga protiv Medvedčuka, preti mu 15 godina zatvora

Ukrajinski Državni biro za istrage završio je predsudsku istragu protiv, kako navodi Rojters, proruskog političara Viktora Medvedčuka, koji je optužen za izdaju, saopštile su danas vlasti Kijeva.

Medvedčuk, koga u Kijevu opisuju jednim od najbližih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, suočava se sa 15 godina zatvora ukoliko bude optužen za izdaju i kršenje zakona i običaja rata, dodao je ukrajinski biro.

Printscreen / Telegram / Volodimir Zelensky
 

U izveštaju biroa se navodi da je Medvedčuk davao pomoć liderima Rusije, tako što je vršio subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine, uključujući i prikupljanje informacija o lokacijama vojske.

Medvedčuk je lider Opozicione platforne - Za život.

Negirao je optužbe, a pritvoren je u aprilu.


17.10 - SAD usvojile novi set sankcija protiv Rusije

SAD su usvojile novi set sankcija protiv Rusije, koji uključuje 17 osoba, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD na svom sajtu.

Među osobama na koje se odnose sankcije je i Sergej Roldugin, blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Najnovije sankcije su usmerene i na 16 subjekata, sedam plovila i tri aviona.

16.35 - Ukrajinska vojska je granatirala Zajcevo, ispalivši sedam projektila kalibra 120 milimetara, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.15 - Švedska će isporučiti Ukrajini protivbrodske rakete i protivtenkovsko naoružanje, kao i finansijsku pomoć, izjavila je ministar spoljnih poslova te zemlje An Linde.

16.12 - Novim sankcijama Evropske unije proširena su ograničenja na izvoz hemikalija i proizvoda visoke tehologije iz Rusije, saopštila je Francuska kao predsedavajuća EU.

16.03 - Mecola: Ruskim lobistima zabranjen pristup EP

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Ruskim lobistima je zabranjen pristup Evropskom parlamentu, izjavila je danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, dodajući da Evropa mora da se zaštiti od uticaja Kremlja i propagande oko rata u Ukrajini.

Ona je napisala na Tviteru da je predstavnicima ruskih kompanija zabranjen ulazak u parlament od ovog trenutka, preneo je Rojters.

15.55 - EU usvojila 6. paket sankcija, od sutra embargo na naftu

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija izostavljen poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, na čemu je insistirala Mađarska.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz SWIFT sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

15.23 - Kijev razmatra isključenje nuklearne elektrane u Zaporožju

AP Photo/Olexander Prokopenko
 

Ako Kijev izgubi kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju, koja se nalazi na teritoriji na kojoj je ruska vojska, razmotriće njeno isključivanje, izjavio je danas pomoćnik ukrajinskog premijera.

Vlasti u Kijevu su saopštile da se razmatra scenario u kojem bi elektrana mogla da se potpuno otrgne kontroli, a tada bi, kako navode, morale da zaustave njen rad.

Ovo postrojenje na jugoistoku Ukrajine je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

15.07 - Matvijenko: Razgovori sa Ukrajinom mogući samo pod ruskim uslovima

Pregovori između Rusije i Ukrajine mogući su samo uz razmatranje ruskih uslova, ali Moskva neće pokušavati da ubedi Kijev, rekla je danas novinarima predsednica Saveta Ruske Federacije Valentina Matvijenko, koja je trenutno u zvaničnoj poseti Zimbabveu.

- Pregovori su mogući samo uz razmatranje naših uslova koje smo definisali. Naša spremnost za razgovore ne znači da ćemo ubediti Ukrajinu, ne - rekla je Matvijenko, odgovarajući na pitanje TASS-a.

14.50 - Snažna eksplozija u oblasti morske luke Berdjansk

 

 

Eksplozije u luci grada Berdjanska povezane su s demontiranjem eksplozivnih naprava koje su ostavile Oružane snage Ukrajine prilikom bekstva, saopšteno je na Telegram kanalu gradske administracije.

14.10 - Kijev: Rusija mora da garantuje bezbednost pomorskih ruta

Rusija mora da garantuje bezbednost komercijalnih konvoja i morskih luka za izvoz žitarica, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Kao prvi korak, Rusija mora da povuče svoje snage iz ukrajinskog pomorskog područja i obezbedi bezbednosne garancije za luke i komercijalne konvoje - napisao je Nikolenko na Fejsbuku, prenosi TASS.

14.08 - Habek: Putin neće moći još dugo da izdrži

Ministar privrede Nemačke Robert Habek izrazio je danas uverenje da sankcije EU protiv Rusije deluju i „da vreme radi protiv agresora na Ukrajinu“.

Habek je, tokom rasprave o budžetu u Bundestagu, rekao da Vladimir Putin može vojsku još da snabdeva preko domaćih proizvoda kao što su nafta ili žitarice, ali se privreda dramatično raspada.

- Neće moći još dugo da izdrži - uveren je.

14.07 - Berbok: Ukrajina mora da pobedi

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok jasno je iznela svoj stav o ratu u Ukrajini, rekavši da ta zemlja mora pobediti u oružanom sukobu.

Tobias Schwarz/Pool via AP
 

13.25 -  Zelenski: Zapad da pojača isporuke oružja Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas Zapad da pojača isporuke oružja Ukrajini kako bi pokrenuo rat ka prelomnoj tački koja bi joj omogućila da pobedi.

12.52 - Oslobođena Kamiševaha

Prema nezvaničnim informacijama, Kamiševaha, za koju su dugo vremena vođene borbe, oslobođena je danas.

12.49 - Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Moramo da se branimo od skoro cele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije uključene su u ovu agresiju - poručio je Zelenski u video obraćanju Parlamentu Luksemburga, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da se borbena linija fronta proteže na više od 1.000 kilometara.

12.45 - Peskov: Isporuke oružja doneće Ukrajini joj više patnje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da isporuke oružja Ukrajini ne menjaju parametre ruske specijalne operacije u toj zemlji i ocenjuje da će upotreba tog oružja protiv Rusije samo pogoršati situaciju i doneti još patnje samoj Ukrajini.

- Ovakvo napumpavanje Ukrajine oružjem svaki put ne menja sve parametre specijalne vojne operacije. Ali jednostavno će naneti još više patnje Ukrajini, koja je oruđe u rukama onih zemalja koje je snabdevaju oružjem - poručio je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

12.40 - Kremlj: EU obećanjima gura Ukrajinu u ambis

Evropska unija namerno gura Ukrajinu sve bliže ambisu, podržavajući njene ratoborne ambicije beskrajnim, nejasnim obećanjima o evropskim integracijama, navodi se u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Profimedia
 

- EU konačno gubi svoju nezavisnost i miroljubivu objedinjujuću panevropsku agendu, koju su u nju uneli očevi osnivači ujedinjene Evrope - istaknuto je u saopštenju, prenosi TASS.

12.00 - Poljska i Ukrajina traže oduzimanje ruske imovine u inostranstvu

Poljska i Ukrajina traže konfiskaciju imovine Ruske Federacije koja se nalazi u inostranstvu, izjavio je danas portparol poljske vlade Pjotr Miler.

- Ta sredstva koja bi trebalo da budu namenjena za obnovu Ukrajine trenutno su zamrznuta u evropskim bankama, uglavnom u zapadnoevropskim bankama. Moraju biti zaplenjena da bi se stvorio fond za obnovu Ukrajine - poručio je Miler na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi agencija RIA Novosti.

11.20 - Ministarstvo odbrane Rusije: Većina ukrajinskih plaćenika je eliminisana u borbama!

Većina plaćenika u Ukrajini eliminisana je u zoni borbenih dejstava zbog niskog nivoa obučenosti i nedostatka iskustva, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu.

Profimedia
Igor Konašenkov

10.24 - Vode se borbe oko Svjatogorskog manastira, sledeći cilj je Slavjansk

Napad na Svjatogorsk je počeo u utorak. Borbe se vode oko Svjatogorskog manastira. Kako je saopštila Donjecka eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve prilikom granatiranja manastira poginuli su arhimandrit i dva monaha.

Prema nezvaničnim informacijama, u vazduh je dignut poslednji most koji povezuje Svjatogorsk sa ostatkom Ukrajine.

Nakon što grad bude zauzet, naredni cilj ruske vojske biće Slavjansk.

10.11 - Slovačka Ukrajini isporučuje osam samohodnih haubica

Slovačka će Ukrajini isporučiti osam samohodnih haubica "Zuzana 2" u okviru komercijalnog ugovora, saopštilo je slovačko Ministarstvo odbrane.

Državno akcionarsko društvo "Konstrukta difens", koje pripada Ministarstvu odbrane, zaključilo je ugovor o komercijalnoj prodaji samohodnih haubica "Zuzana 2" za Ukrajinu, prenose slovački mediji.

09.53 - Snage DNR i Rusije su odbile napad ukrajinskih snaga na gradić Slatko, uništena je oklopna tehnika protivnika i ubijeno oko 15 vojnika, saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Navodi se da su neutralisana dva neprijateljska položaja u području Marinke.

09.33 - Peskov: Trenutno nema kontakata između Bele kuće i Kremlja

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da trenutno nema kontakata između Kremlja i administracije Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je Rusija iznela svoje zahteve u vezi Ukrajine, ali da vlasti u Kijevu odbijaju da pregovaraju.

Profimedia
Dmitrij Peskov

09.16 - Ruski haker: Ukrajina na dan ostala bez zatvorenih komunikacija

Zbog sajber napada u martu ukrajinske vlasti su na 24 sata izgubile zatvorene komunikacije i mogućnost korišćenja interneta, rekao je danas haker iz ruske grupe RaHDlt koji je tražio da ostane anoniman.

- Početkom marta smo onesposobili više od 700 sajtova ukrajinskih državnih organa, praktično celokupan vladin internet. Isključili smo ih i nisu mogli da se bore protiv nas. Tako su na jedan dan svi organi državne vlasti i svi serveri bili isključeni - rekao je on za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, hakeri su isključili i sve servere za primanje mejlova.

09.12 - Britanija: Rusija drži najveći deo Severodonjecka

Rusija je preuzela kontrolu nad najvećim delom ukrajinskog industrijskog grada Severodonjecka, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Prema procenama Ministarstva, ukrajinske snage zadržale su kontrolu nad lokacijama na rečnim prelazima između Severodonjecka i susednog grada Lisičanska, kao i nad gradom Limanom, prenosi Rojters.

Kako se navodi u objavi Ministarstva na Tviteru, na obe lokacije ukrajinske snage su uništile mostove.

09.10 - DNR: Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa oko 70 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike

08.54 - Poljska od 1. jula obustavlja isplate pomoći ukrajinskim izbeglicama, saopštio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Šefernaker.

08.51 - 70 puta granatirana teritorija DNR za samo 24 sata

DNR: Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa oko 70 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike.

8.48 - Britanija planira da pošalje Ukrajini američke višecevne raketne bacače M270

Кako navodi „Politiko“, da bi to uradio, London mora dobiti dozvolu Vašingtona.

 

 

08.27 - Gađan tunel ispod Karpata koji spaja Ukrajinu i Slovačku

Iz Crnog mora izveden je raketni napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti, a prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini posle 1991. godine, javlja Sputnjik.

Tunel prolazi ispod Karpata i spaja Ukrajinu i Slovačku, a dug je dva kilometra.

Do početka specijalne vojne operacije Rusije, kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

08.13 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak sistema "Favorit" u akciji

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak borbenog dejstva protivvazdušnog raketnog sistema S-300PM2 "Favorit“ tokom specijalne operacije.

Protivvazdušni raketni sistem „Favorit“ je dizajniran za uništavanje savremenih i naprednih aviona, strateških krstarećih raketa, taktičkih i operativno-taktičkih balističkih projektila i drugog oružja za vazdušni napad.

Tokom borbenog dežurstva, otkrivene su neprijateljske udarne bespilotne letelice Bajraktar TB2, koje su preuzete u pratnju i potom uništene.

08.01 - Borbe se nastavljaju u Donbasu

U selima oko Harkova su u toku borbe. Ruska vojska je u lokalnoj ofanzivi. Krenuo je juriš na Svjatogorsk. U Severodonjecku su u toku borbe kod fabrike "Azot".

Tri sveštenika Svjatogorske lavre su poginula usled granatiranja ukrajinskih snaga, još tri su povređena.

Nastavljaju se borbe u području Avdejevke - jednog od najsnažnijih utvrđenja ukrajinske vojske;

Ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da krene u kontraofanzivu u pravcu Hersonske oblasti. Kod Očakova su pogođena dva ukrajinska ratna čamca.

07.41 - SAD planira da proda Ukrajini četiri drona MQ-1C Gray Eagle

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da proda Ukrajini četiri drona MQ-1C Gray Eagle koji mogu da nose rakete Hellfire, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema podacima agencije, prodaju dronova koje proizvodi kompanija General Atomics, može blokirati kongres. Plan se već nekoliko nedelja nalazi na razmatranje u Pentagonu.

Navodno, oni će biti plaćeni od 40 milijardi dolara koje je američka odobrila Kijevu u okviru vojne pomoći.

07.25 - Bajden i Stoltenberg danas o daljim potezima NATO u vezi Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se u danas u Beloj kući sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, u trenutku kada Alijansa razmatra svoje sledeće korake zbog rata u Ukrajini, prenosi CNN.

AP Photo/Evan Vucci
 

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da će se Bajden pridružiti sastanku između Stoltenberga i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, kako bi između ostalog razgovarali o sledećem sastanku NATO-a u Španiji.

- Oni će razgovarati o pripremama za samit NATO-a u Madridu i o snazi transatlantske alijanse - naglasila je Žan-Pjer.

07.17 - SAD: Sajber napadi na Rusiju nisu vojna konfrontacija

Bela kuća poručila je da bilo kakva ofanzivna sajber aktivnost protiv Rusije ne predstavljala kršenje američke politike izbegavanja direktne vojne konfrontacije sa Rusijom ni nakon invazije na Ukrajinu.

Rojters prenosi da je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer to izjavila komentarišući izjavu načelnika američke sajber komande, generala Pola Nejkasona, koji je u sredu za Skaj njuz rekao da su SAD sprovele niz digitalnih operacija podrške Ukrajini.

07.01 - U granatiranju ukrajinskih snaga poginula tri sveštenika

Tri sveštenika Svjatogorske lavre su poginula usled granatiranja ukrajinskih snaga, još tri su povređena.

U toku su borbe za Svjatogorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici.

06.35 - Napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti

Iz Crnog mora izveden je raketni napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti. Prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini nakon 1991. godine. On prolazi ispod Karpata, dužine dva kilometra. Do početka specijalne vojne operacije kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

Postoji mišljenje da, pošto je objekat jako veliki, malo je verovatno da će sinoćni napad ozbiljno i na duže staze prekinuti isporuke naoružanja i goriva sa zapada.

Međutim, za sada nema zvaničnih informacija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike