„Rosnjeft" planira da tuži SAD: Blinkenova izjava podigla buru u Rusiji, neće proći nekažnjeno

28.05.2022

21:26

0

Američki državni sekretar u sredu je saopštio da Sjedinjene Američke Države uvode sankcije međunarodnoj mreži uključenoj u šverc nafte i pranje novca i uperio prstom u ruskog naftnog giganta

„Rosnjeft" planira da tuži SAD: Blinkenova izjava podigla buru u Rusiji, neće proći nekažnjeno
AP20070353856640 - Copyright AP Photo/Misha Japaridze, File

Ruska naftna kompanija „Rosnjeft" planira da podnese tužbu protiv američkog Ministarstva finansija, rekao je portparol kompanije Mihail Leontjev za list „Vedomosti" ove nedelje.

Odluka „Rosnjefta" usledila je nakon optužbi Ministarstva finansija da je ruska kompanija učestvovala u švercu nafte i pranju novca za Kuds snage iranske Revolucionarne garde, rekao je portparol.

- Branićemo svoje interese na sudu. Sve što Blinken kaže su namerne nedokazive leži sa sebičnim prizvukom. Zato što nije uspeo u svemu što je mogao, sa stanovišta interesa sadašnje američke administracije - rekao je Leontjev.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu je saopštio da Sjedinjene Američke Države uvode sankcije međunarodnoj mreži uključenoj u šverc nafte i pranje novca.

On je tvrdio da su mrežu predvodile sadašnje i bivše ličnosti Kuds snaga, koje su „podržali viši nivoi vlade Ruske Federacije“, a takođe su uključivale kineske kompanije i bivšeg avganistanskog diplomatu.

Američki zvaničnik zapretio je sankcijama svakom ko kupuje iransku naftu.

Više od tri godine SAD blokiraju trgovinu iranskom naftom nakon što se Trampova administracija povukla iz međunarodnog nuklearnog sporazuma.

U aprilu 2019. Vašington je zapretio da će sankcionisati zemlje koje nastave da kupuju naftu od Teherana nakon što je isteklo prvobitno šestomesečno izuzeće koje je najavljeno u novembru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike