Zaharova ukazala na iskorišćavanje Kijeva: SAD same prave prehrambenu krizu u Ukrajini

28.05.2022

15:42

0

Portaprolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova odgovarala je na brojna pitanja novinara

Zaharova ukazala na iskorišćavanje Kijeva: SAD same prave prehrambenu krizu u Ukrajini
Profimedia

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini.

Ona je naglasila da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali da kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce članove njihove posade.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svetsko tržište kako bi spustili cene te žitarice.

- Izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena od 10. maja da je neophodno naći mogućnost da se iz Ukrajine izveze 20 miliona tona žita poklopila se sa potpisivanjem Zakona o ukrajinskom ''zajmu i najmu''. Proizilazi da će Kijev oružje platiti pšenicom. Zapravo, Amerikanci sami provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, lišavajući je zaliha žita - objasnila je ona, preneo je Sputnjik.

Prema njenim rečima, SAD i EU nameravaju da tokom dva i po meseca izvezu iz Ukrajine 20 miliona tona žita, navodno radi prebacivanja u afričke zemlje i države Bliskog istoka u cilju sprečavanja prehrambene krize.

- Međutim, u stvarnosti se žito transportuje do evropskih skladišta. Organizovane su železničke, kopnene i rečne maršrute za dostavljanje do krajnjih odredišta u Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumuniji i Bugarskoj - istakla je ona.

Profimedia
Marija Zaharova

S druge strane, kako je ocenila, Rusija i dalje ostaje odgovorni učesnik na svetskom prehrambenom tržištu.

Zaharova se osvrnula i na saopštenja Zapada o blokadi stranih brodova, koja su, kako je rekla, neosnovana, jer Rusija svakodnevno otvara koridore, ali kijevske vlasti odbijaju da sarađuju, držeći, faktički, njihove posade kao taoce.

- Što se tiče jučerašnjih izjava zvaničnih predstavnika stranih država da je ruska vojska blokirala strane brodove u akvatoriji Crnog i Azovskog mora, one nemaju veze sa stvarnošću. Luka u Marijupolju ponovo radi nakon što su pripadnici vojnih snaga Rusije i Donjecke Narodne Republike uspostavili kontrolu nad njima, odblokiran je plovni put i stvoreni su uslovi za izlazak brodova iz luke“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je dodala da ruske oružane snage svakodnevno od 8 do 19 časova otvaraju dva morska humanitarna koridora, a prokomentarisala je i zahtev američkih ambasadora u inostranstvu o blokadi rada ruskih medija, nazvavši ga „diktaturom liberalizma“.

- Američki ambasadori u inostranstvu imaju novu zabavu - histerično zahtevaju od država da blokiraju rad ruskih medija. To je diktatura liberalizma u punom sjaju - navela je ona.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti