Kina želi proširenje BRIKS: Članice da se suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji

19.05.2022

18:52

0

Kineski predsednik je dodao da zemlje BRIKS-a moraju da udovolje suštinskim interesima svake članice i da poštuju suverenitet i bezbednost jedna druge

Kina želi proširenje BRIKS:  Članice da se suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Kina želi da proširi grupaciju rastućih svetskih ekonomija poznatu kao BRIKS, izjavio je danas kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Brazil, Rusija, Indija i Kina su prvobitno formirale blok 2009. godine, a Južna Afrika mu se pridružila 2010. godine, preneo je Rojters.

- Kina predlaže da se započne proces proširenja BRIKS, istraže kriterijumi i procedure za proširenje i postepeno se formira konsenzus, rekao je Vang na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova BRIKS.

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je danas da zemlje BRIKS-a treba da sarađuju u domenu globalne bezbednosti i udruže napore da se na svetskom planu suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji.

- Zemlje BRIKS-a treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da zajedno rade na izgradnji globalne bezbednosne zajednice, te da ojačaju politiku međusobnog poverenja i bezbednosnu saradnju, da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju po glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, rekao je Si Ðinping, a prenosi Rojters pozivajući se na kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

On je to izjavio na sednici ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a koja se odvija putem video veze.

Pixabay
 

 

Kineski predsednik je dodao da zemlje BRIKS-a moraju da udovolje suštinskim interesima svake članice i da poštuju suverenitet i bezbednost jedna druge.

- Kao pozitivna, inspirativna i konstruktivna sila u međunarodnoj zajednici, zemlje BRIKS-a treba da preduzmu stvarnu akciju za promovisanje mira i razvoja, podržavanje pravičnosti i pravde, i zalaganje za demokratiju i slobodu, kako bi podstakle pozitivnu energiju u međunarodnim odnosima i učine ih stabilnim, zaključio je Si, a prenosi britanska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike