Spremaju se "paklene" demonstracije u Pakistanu: Tuče na ulicama, blokirane saobraćajnice i pokušaj svrgavanja vlasti (FOTO)

25.05.2022

14:35

0

Autor: A. B.

Izbili su sukobi između policije i demonstranata, a svrgnuti premijer je pozvao pristalice da ostanu u Islamabadu do održavanja novih izbora

Spremaju se "paklene" demonstracije u Pakistanu: Tuče na ulicama, blokirane saobraćajnice i pokušaj svrgavanja vlasti (FOTO)
pjimage - Copyright AP Photo/K.M. Chaudary

Vlasti su u sredu blokirale sve glavne puteve koji vode do glavnog grada Pakistana Islamabada u pokušaju da zaustave protestnu šetnju bivšeg premijera Imrana Kana.

Izbili su sukobi između policije i demonstranata.

- Nijedna prepreka nas ne može zaustaviti, preći ćemo sve barijere i stići ćemo do... Islamabada - izjavio je Kan sa kamiona nakon dolaska helikopterom.

Kan tvrdi da će miting u sredu biti ogroman i da se neće završiti sve dok vlada ne pristane da održi nove izbore ove godine. Parlamentarni izbori su trenutno zakazani za 2023. godinu.

Kakva je bila reakcija vlade na planirani miting Hana?

Vlasti su blokirale ulaz u Islamabad, Lahore, Multan i Pešavar, jer su se gomile pristalica Kana sukobile sa policijom.

Glavni autoput koji vodi u Islamabad bio je blokiran transportnim kontejnerima preko noći, a vlasti su postavile slične prepreke na drugim rutama ka prestonici. 

Policija Islamabada objavila je saobraćajni plan koji prikazuje potpunu blokadu grada usred snažnog bezbednosnog prisustva.

- Nikome ne bi trebalo dozvoliti da opseda prestonicu i diktira svoje uslove - rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaulah.

Organizatori su planirali da demonstranti automobilima i autobusima putuju do granica glavnog grada, nakon čega će marširati pešice.

Do srede pristalice Kana pokušavale su da sruše blokade ispred Lahorea i Faizabada, uključujući i bager, dok je policija na njih ispalila suzavac.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike