Bugarski hotelijeri u problemu: Novac koji država daje za Ukrajince ne podmiruje ni hranu

24.05.2022

21:55

0

Od samog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Ukrajinci koji su došli u Bugarsku su se naseljavali u hotele na Crnom moru

Bugarski hotelijeri u problemu: Novac koji država daje za Ukrajince ne podmiruje ni hranu
hotel moskva 24sedam goran sivački (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Bugarska će krajem maja morati da sa Crnog mora preseli u druge izbegličke centre oko 35.000 Ukrajinaca. Međutim, bugarska Vlada priprema novi humanitarni program po kome će hotelijeri dnevno po izbeglici za smeštaj i hranu dobijati oko 7,5 evra, što mnogi smatraju nedovoljnom sumom.

Od samog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Ukrajinci koji su došli u Bugarsku su se naseljavali u hotele na Crnom moru. Hotelijeri su počeli da zarađuju nakon perioda koji je nastao tokom pandemije. Država im je davala po 20 evra dnevno za svaku izbeglicu.

Bugarska će nastaviti da podržava Ukrajince, ali se od 31. marta menja program pomoći. Doneta je odluka da se izbeglice prebace u druge regione u zemlji i da se smeste u državna odmarališta.
Država će u skladu sa novim humanitarnim programom plaćati vlasnicima hotela nešto više od 7,5 evra po osobi dnevno, a u ovu cifru je uračunat smeštaj i hrana, izjavila je potpredsednica Vlade za efikasno upravljanje Kalina Konstantinova i navela da je dokumentaciju za konkurs potrebno poslati do 25. maja.

Ona je pojasnila da je Vlada u obavezi da podrži turizam u Bugarskoj od koga živi nekoliko stotina hiljada Bugara i navela da u Bugarskoj ima 175.000 hotela sa jednom ili dve zvezdice. Predsednica Agencije za izbeglice Marijana Toševa je navela da se humanitarnom programu priključilo 165 hotela.

- Mislim da je odluka o pomoći izbeglicama sa smeštajem u roku od tri meseca prava odluka. Nakon isteka ta tri meseca bi trebalo pomagati samo najugroženijim grupama. Ostali su imali dovoljno vremena da za to vreme pronađu posao i iznajme stan - izjavila je Toševa.

Međutim, neki vlasnici hotela su kritikovali novi iznos i smatraju da nije dovoljan ni za hranu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike