Okončan "rat zvona": Sveštenik kažnjen jer je prečesto zvonio i dovodio komšiluk do ludila

02.02.2022

05:44

0

Autor: 24sedam

Suočen sa sve većim brojem sporova oko zvonika širom Toskane, nadbiskup Firence, kardinal Đuzepe Betori, poslao je 2014. direktivu svojoj biskupiji da kontroliše nivoe buke

Okončan "rat zvona": Sveštenik kažnjen jer je prečesto zvonio i dovodio komšiluk do ludila
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sveštenik u italijanskom gradu Firenci kažnjen je jer je prečesto zvonio crkvenim zvonima -  ponekad i 200 puta dnevno, kažu stanovnici.

Don Leonardo Geri iz Crkve Santa Marija a Koverćano u istoimenom okrugu Firence već četiri godine se svađa sa meštanima u, kako ih list „Korijere Fjorentino“ opisuje, „ratu zvona”.

Sveštenik koji je urlao sa propovedaonice: - Moje prezime je Geri (guerra je italijansko za rat, prim. aut.), a ratovi me ne plaše - na kraju je morao da podigne belu zastavu, delikatno piše italijanski list.

Stanari zgrada u blizini crkve opisuju u lokalnoj štampi kako je rad, opuštanje i spavanje ometala zvonjava crkvenih zvona, koja su zvonila u redovnim intervalima između osam i 21 sat. Prema njihovim rečima, najgore je bilo u vreme praznika, kada su zvona zvonila na svakih pola sata.

Posle četiri godine podnošenja peticija, sudskih postupaka i ispitivanja nivoa buke, regionalna agencija za zaštitu životne sredine (ARPAT) u Toskani donela je presudu u korist stanovnika. Sveštenik je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2.000 evra. Sada može da nastavi da zvoni, ali samo da pozove na misu i na poslednju službu u 18 časova.

- Nakon svih ovih godina, tokom kojih smo više puta tražili da se poštuju naše životne potrebe, konačno možemo da nastavimo sa aktivnostima u kućama sa više mira. Ostala je neprijatnost nedelje koja bi trebalo da bude posvećena odmoru. Prva zvona počinju u osam sati i nastavljaju se tokom jutra - navode stanovnici.

Novinska agencija AFP je tražila Don Leonarda, ali on ne želi da komentariše presudu.

Suočen sa sve većim brojem sporova oko zvonika širom Toskane, nadbiskup Firence, kardinal Đuzepe Betori, poslao je 2014. direktivu svojoj biskupiji da kontroliše nivoe buke. Zamolio je sveštenike da „izbegavaju da iskušavaju osećaj hrišćanske odanosti“ stanovnika koji žive u blizini zvonika prekomernom zvonjavom.

Prema pisanju britanskog lista „Gardijan“, ovo nije prvi put da je neki italijanski sveštenik kažnjen zbog preteranog zvonjenja. Ocu Stefanu Keirolu je 2008. godine naloženo da plati 60.000 evra odštete jer su zvona crkve Karmine u Lavanji, u blizini Đenove, bila „preglasna” i zvonila su „predugo u vanredne sate”. Do tada su stanovnici više puta tužili sveštenika tokom 13 godina.

Jednoj ženi koja je živela u blizini crkve tada je isplaćena nadoknada za oštećen sluh usled zvonjave, za „društveno oštećenje” zato što prijatelji nisu hteli da je posećuju zbog zvonjave zvona i, na kraju, za nanesenu „moralnu štetu”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike