Zabrinutost SZO zbog širenja majmunskih boginja! Simptomi su mnogima nepoznati

20.05.2022

17:55

0

"Sa masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama"

Zabrinutost SZO zbog širenja majmunskih boginja! Simptomi su mnogima nepoznati
profimedia-0625226897 - Copyright Profimedia

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da je zabrinut da bi se širenje majmunskih boginja moglo ubrzati u regionu jer se ljudi okupljaju na zabavama i festivalima tokom letnjih meseci.

- Kako ulazimo u letnju sezonu u evropskom regionu, sa masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama, zabrinut sam da bi se prenošenje moglo ubrzati, jer se trenutno otkrivaju slučajevi među seksualno aktivnim ljudima, a simptomi su mnogima nepoznati, naveo je Kluge u saopštenju, preneo je Rojters.

Majmunske boginje, koje su specifične za afričke zemlje, pojavile su se pre desetak dana u Velikoj Britaniji. 

Ova vest bi možda ostala nezapažena da samo nekoliko dana kasnije ove boginje nisu registrovane u Portugaliji. Portugalske vlasti saopštile su da su identifikovale pet slučajeva kod muškaraca koji žive u regionu Lisabona i doline Težo.

Profimedia
 

 

Nakon njih, sumnja se javila i u susednoj Španiji. Međutim, situacija je postala zabrinjavajuća jer je danas prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u bolnici "Spalancani" u Italiji.

Tako su misteriozne boginje prilično brzo došle blizu naše zemlje. Inače, iz ove bolnice u Rimu navode da je u izolaciji zaražena osoba koja je doputovala sa Kanarskih ostrva, a postoje još dva sumnjiva slučaja zaraze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike