Francuska ostala bez premijera!

16.05.2022

14:28

0

Ispunio datu reč

Francuska ostala bez premijera!
profimedia-0406064003 - Copyright Profimedia

Francuski premijer Žan Kasteks podneo je danas ostavku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Rojters je prethodno objavio, pozivajući se na dva neimenovana izvora iz vlade, da je Kasteks stigao u Jelisejsku palatu kako bi predao ostavku.

Ostavkom Kasteksa omogućava se dugo očekivana rekonstrukcija vlade, nakon predsedničkih izbora u aprilu, na kojima je Emanuel Makron osvojio drugi mandat.

Podsećamo, francuski premijer Žan Kasteks rekao je da će njegova vlada podneti ostavku ako Emanuel Makron bude ponovo izabran za predsednika, u pokušaju da pruži "novi podsticaj" Makronovoj stranci uoči parlamentarnih izbora u junu.

Makron protiv Le Pen

Eric Feferberg/Pool Photo via AP, file
 

U borbi za predsednika Makron je pobedio rivalku Marin la Pen.

Kandidatkinja krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, ni po treći put nije uspela da ostvari pobedu na predsedničkim izborima u Francuskoj. Razočarenje u štabu Le Penove nastupio je nakon objave rezultata.

Francuske televizije objavile su prve projekcije rezultata za koje se smatra da su vrlo pouzdane. Prema njima, Makron je osvojio 57 posto glasova, a Le Pen 43 posto.

Ako bude ponovo izabran, "narednih dana, kao što je tradicija, podneću predsedniku svoju ostavku i ostavku vlade. Ja sam među onima koji misle da treba pronaći novi podsticaj nakon reizbora predsednika - rekao je Kasteks.

Budući da je Makron pobedio, premijer Francuske je svoju najavu ispunio.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike