Rasno motivisani napad?! U pucnjavi u SAD 10 mrtvih - napadač uživo prenosio zločin!

15.05.2022

07:55

0

Autor: J.B.O.

Policija je saopštila da je napadač upucao 11 Afroamerikanaca i dva belca pre nego što se predao vlastima nakon divljačkog napada

Rasno motivisani napad?! U pucnjavi u SAD 10 mrtvih - napadač uživo prenosio zločin!
Pixabay/Free-Photos

Belac star 18 godina, odeven u vojnu uniformu sa kamerom na kacigi, sinoć je otvorio vatru iz automatske puške u supermarketu u gradu Bafalo, američka savezna država Njujork i ubio 10, a ranio troje ljudi u zločinu koji su lokalne vlasti okvalifikovale kao "rasno motivisani nasilni ekstremizam''''.

Policija je saopštila da je napadač upucao 11 Afroamerikanaca i dva belca pre nego što se predao vlastima nakon divljačkog napada koje je snimao i uživo prenosio na striming platformi Tvič, prenosi AP.

Nešto kasnije ubica se pojavio pred sudijom u papirnoj medicinskoj odeći kada je i optužen za ubistva.

- Iskreno se nadam da će ovaj pojedinac, ovaj beli rasista koji je upravo počinio zločin iz mržnje nad nevinim pripadnicima lokalne zajednice, provesti ostatak života iza rešetaka. A neka mu je i nebo u pomoći na onom svetu - rekla je guvernerka države Njujork Keti Hočulu na konferenciji za novinare u blizini mesta krvavog napada.

Masakr je izazvao šok u Americi koja je već izložena rasnim tenzijama, oružanim napadima i nasiljem i bujicom zločina iz mržnje.

Dan pre pucnjave, policija Dalasa saopštila je da seriju pucnjava u Korejataunu istražuje kao zločine iz mržnje.

Napad u Bafalu dogodio se samo mesec dana nakon što je u masovnoj pucnjavi u bruklinškom metrou ranjeno 10 ljudi.

Osumnjičeni za jučerašnji napad na Tops Friendli Marketu u Bafalu identifikovan je kao Pejton Gendron iz Konklina, država Njujork, mestu udaljenom oko 320 kilometara jugoistočno od Bafala.

Za sada nije jasno zašto je Gendron otputovao baš u taj supermarket u Bafalu.

Na snimku koji je objavljen na njegovom nalogu na striming platformi Tvič, može se videti kako dolazi do supermarketa u svom automobilu i najpre pogađa četiri osobe ispred prodavnice, od kojih je troje smrtno stradalo, rekao je komesar policije u Bafalu Džozef Gramalja.

Pejton potom ulazi u samoposlugu gde pripadnik obezbeđenja, penzionisani policajac iz Bafala, ispaljuje na njega više hitaca, ali s obzirom da je napadač nosio pancir Gramaljijevi meci ga nisu zaustavili.

Ubica potom ubija tog radnika obezbeđanja i nastavlja da puca na druge kupce supermarketa.

U međuvremenu, stigla je policija, ušla u prodavnicu i suočila se sa napadačem u predvorju gde se on predaje.

Lokalni šerif Džon Garsija je otvoreno nazvao ovu pucnjavu zločinom iz mržnje.

- Ovo je bilo čisto zlo. Bio je to rasno motivisan zločin iz mržnje od strane nekoga ko nije član naše zajednice, a došao je u našu zajednicu i pokušao da nam nanese zlo - rekao je Garsija.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti