Pokrenuta istraga protiv predsednika Interpola!

12.05.2022

16:20

0

Raisi je generalni inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova UAE, a ministarstvo je saopštilo Rojtersu da su optužbe protiv njega "bez osnova"

Pokrenuta istraga protiv predsednika Interpola!
profimedia-0644983798 - Copyright Profimedia

Francuski tužioci pokrenuli su istragu protiv predsednika globalne policijske agencije Interpol Ahmeda Nasera Al-Raisija zbog navoda da je bio saučesnik u mučenju, za koje se u saopštenju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) navodi da su neosnovani.

Raisi je imenovan za predsednika Interpola, čije je sedište u Francuskoj, u novembru 2021. uprkos optužbama grupa za ljudska prava da nije istražio navode o mučenju zatvorenika u UAE, prenosi Rojters.

Imenovan je istražni sudija koji će da ispita slučaj i odluči da li da podigne optužnicu protiv Raisija nakon preliminarne istrage koja je počela u martu, izjavio je zvaničnik kancelarije pariskog tužioca za borbu protiv terorizma.

On je potvrdio izveštaj novinske agencije AFP da je istraga pokrenuta na osnovu univerzalne jurisdikcije nakon pritužbi britanskih državljana Metjua Hedžisa, akademika na Univerzitetu u Ekseteru i Alija Ise Ahmada, navijača Katara koji je uhapšen zbog toga što je nosio zastavu ove zemlje u UAE, navodi Rojters.

Raisi je generalni inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova UAE, a ministarstvo je saopštilo Rojtersu da su optužbe protiv njega "bez osnova".

- U vezi sa optužbama koje se odnose na gospodina Al-Raisija, ovo je pitanje između uključenih strana, a s obzirom da je ovo stvar koja je u toku, bilo bi preuranjeno da Interpol daje komentare - saopšteno je iz Interpola, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike