Novi predsednik Južne Koreje provocira Kim Džong Una: Obećao pomoć Severnoj Koreji, ali pod jednim uslovom

10.05.2022

12:03

0

Govoreći pred parlamentom, Jun je nazvao severnokorejski program nuklearnog naoružanja „pretnjom“ regionu

Novi predsednik Južne Koreje provocira Kim Džong Una: Obećao pomoć Severnoj Koreji, ali pod jednim uslovom
Jun Suk Jeol - Copyright Kim Hong-ji/Pool Photo via AP

Novi predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol obećao je u svom inauguracionom govoru u utorak „hrabar plan“ za jačanje severnokorejske ekonomije u zamenu za denuklearizaciju.

Jun, konzervativac iz partije Moć naroda, dao je ove komentare nakon što je položio zakletvu kao najnoviji lider zemlje na ceremoniji u glavnom gradu Seulu, zamenivši odlazećeg predsednika Muna Džae Ina.

- Danas smo suočeni sa višestrukim krizama - rekao je Jun, ukazujući na pandemiju kovida 19, klimatske promene i niz ekonomskih i društvenih pitanja.

- Kao novi predsednik, duboko sam ponizan zbog strašne dužnosti da izvedem našu naciju iz najnovije krize. Takođe sam zahvalan što su mi to poverili ljudi ove velike nacije. Uveren sam da ćemo još jednom pobediti - dodao je on.

Govoreći pred parlamentom, Jun je nazvao severnokorejski program nuklearnog naoružanja „pretnjom“ regionu, dodajući da vrata dijaloga i mirnog rešavanja ostaju otvorena i izrazivši želju da pomogne u poboljšanju života u Severnoj Koreji u zamenu za veću bezbednost.

- Ako Severna Koreja zaista krene u proces potpune denuklearizacije, spremni smo da radimo sa međunarodnom zajednicom na predstavljanju smelog plana koji će znatno ojačati privredu Severne Koreje i poboljšati život njenog naroda - rekao je on.

AP Photo/Lee Jin-man
Jun Suk Jeol

Denuklearizacija bi „u velikoj meri doprinela trajnom miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i šire“, dodao je on.

Tokom svoje predizborne kampanje Jun je obećao da će zauzeti oštriji stav prema Severnoj Koreji, što je odstupanje od Munovog pristupa, koji je dosledno promovisao mirno pomirenje.

Nasuprot tome, Jun je obećao da neće ublažiti sankcije ili pripremiti mirovni sporazum dok Sever ne „učini aktivne napore u potpunoj i proverljivoj denuklearizaciji“, rekavši ranije ove godine da će izgraditi „moćnu vojnu silu koja sigurno može da odvrati svaku provokaciju“.

Tenzije između dve Koreje nedavno su posebno porasle usred pojačanog testiranja raketa u Severnoj Koreji. Severna Koreja je u subotu ispalila balističku raketu kratkog dometa, što je drugi test samo te nedelje i 15. test rakete do sada ove godine.

Poređenja radi, 2020. su sprovedena samo četiri testa, a 2021. osam.

Profimedia
Kim Džong Un

Jun se na inauguraciji osvrnuo i na niz domacćih pitanja, uključujući porast nezaposlenosti i usporavanje ekonomskog rasta. Obećao je da će to preokrenuti i podstaći „društvenu mobilnost“, ističući naučni napredak i tehnološki napredak kao ključne prioritete u izgradnji privrede.

Nakon govora usledilo je otvaranje Plave kuće, predsedničke kancelarije i niz nastupa hora i orkestra.

Jun je novajlija u politici jer je poslednjih 27 godina svoje karijere proveo kao tužilac. Političku karijeru je započeo nakon što je vodio visoke istrage o korupcijskim skandalima koji su mučili Munove pomoćnike.

On je pobedio na predsedničkim izborima u martu, a njegova pobeda vratila je korejsku vladu u konzervativne ruke, više od pet godina nakon što je konzervativna Park Geun Hje opozvana zbog korupcionaškog skandala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike