Rusi u Njujorku digli glas oko goruće teme: Ko zagovara centralizaciju BiH?

11.05.2022

17:28

0

Oni su pozvali da se pročita i izveštaj Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini i poručili da je Dejtonski sporazum "relevantan, da je dao rezultate i da za njega ne postoji alternativa", kao i da bi njegovo narušavanje imalo posledice na celi Balkan

Rusi u Njujorku digli glas oko goruće teme: Ko zagovara centralizaciju BiH?
Savet bezbednosti - Copyright AP Photo/Jason DeCrow

Predstavnici Rusije poručili su na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u BiH, da Rusija smatra da Bošnjaci zagovaraju centralizaciju BiH, da situacija u Ukrajini nema nikakve veze s onom u BiH i da Dejtonski sporazum nema alternativu.

- Zabrinuti smo zbog centralizacije zemlje koju zagovara jedna od etničkih grupa, Bošnjaci - naveli su predstavnici Rusije.

Optužili su Zapadne zemlje da narušavaju Dejtonski sporazum i istakli da "žale" što predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), koji će se obratiti na sednici, nije stavove usaglasio s ostalim članovima Predsedništva, poručivši mu da to nalaže "protokol", prenosi sarajevski portal.

- To je degradacija dijaloga i destabilizuje situaciju. Odgovornost za ovo stanje je na onima koji spolja pokušavaju da preoblikuju Dejtonski sporazum - naveli su predstavnici Rusije.

Oni su se u Savetu bezbednosti UN osvrnuli i na izveštaj njihovog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

- I kako je naš ambasador u Sarajevu naveo u izveštaju, situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa situacijom u Bosni i Hercegovini - naglašeno je u obraćanju ruske delegacije.

Oni su pozvali da se pročita i izveštaj Republike Srpske o stanju u Bosni i Hercegovini i poručili da je Dejtonski sporazum "relevantan, da je dao rezultate i da za njega ne postoji alternativa", kao i da bi njegovo narušavanje imalo posledice na celi Balkan.

Rusija i Kina su se protivili da se visoki predstavnik Kristijan Šmit obrati na današnjoj sednici , jer ga na tu poziciju nije imenovao Savet bezbednosti UN.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Klix

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike