Javnost u potpunom šoku nakon glasanja: Sin svrgnutog diktatora na korak od predsedničke fotelje!

09.05.2022

21:39

0

Markos, bivši senator i kongresmen, u ogromnoj je prednosti u odnosu na Leni Robredo, koji je u savezu sa pokretom koji je srušio Markosovu diktaturu 1986

Javnost u potpunom šoku nakon glasanja: Sin svrgnutog diktatora na korak od predsedničke fotelje!
Tan2022-5-9_114611388_2 - Copyright AP Photo/Aaron Favila

Nezvanično prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima na Filipinima pokazuje veliko rano vođstvo Ferdinanda Markosa Juniora, sina i imenjaka ozloglašenog pokojnog diktatora koji je vladao zemljom 20 godina.

Markos je imao 15,3 miliona glasova, što je više nego dvostruko više nego od najbližeg rivala, potpredsednice Leni Robredo, sa 46,9 odsto prebrojanih glasačkih listića sa pravom glasa, prema nezvaničnom prebrojavanju izborne komisije (COMELEC).

Ovo je veliko iznenađenje, a pomalo i nezamisliv povratak na vlast porodice Markos, 36 godina nakon svrgavanja njegovog oca u revoluciji "Moć naroda" i ponižavajućeg povlačenja porodice u izgnanstvo.

Markos, bivši senator i kongresmen, u ogromnoj je prednosti u odnosu na Leni Robredo, koji je u savezu sa pokretom koji je srušio Markosovu diktaturu 1986.

Porodica Markos se vratila iz egzila 1990-ih i od tada je moćna sila u politici, a usput je zadržala svoj uticaj nad ogromnim bogatstvom i dalekosežnim vezama.

Glasanje je takođe bila šansa da se Markos osveti za svoj gubitak od Robredo na potpredsedničkim izborima 2016. godine, tesan poraz od samo 200.000 glasova koji je bezuspešno pokušavao da poništi.

Markos nije predstavio pravu političku platformu, ali se očekuje da će njegovo predsedništvo obezbediti kontinuitet odlazećeg lidera Rodriga Dutertea, čiji se nemilosrdni, moćni pristup pokazao popularnim i pomogao mu da brzo konsoliduje vlast.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike