Ponovo se diže prašina oko ujedinjenja: Da li bi današnji izbori u Severnoj Irskoj mogli da budu početak otcepljenja od Velike Britanije?

05.05.2022

19:19

0

Stranka koja je za spajanje ostrva u okviru jedne države mnogo je ojačala, ali bi broj problema koje sa sobom nosi mogući referendum mogao da sabotira njene namere

Ponovo se diže prašina oko ujedinjenja: Da li bi današnji izbori u Severnoj Irskoj mogli da budu početak otcepljenja od Velike Britanije?
profimedia-0687302820 - Copyright Profimedia

Birači u Severnoj Irskoj izašli su danas na birališta da izaberu novu vladu, što bi mogao da bude prelomni trenutak za region.

Prema anketama, Šin Fejn (u prevodu Mi) trebalo bi da postane najveća stranka u skupštini regiona, čime bi Severna Irska bila korak bliže odvajanju od Ujedinjenog Kraljevstva i ujedinjenju sa Republikom Irskom.

Ipak, pretpostavlja se da većina glasača neće biti toliko zainteresovana za irsko jedinstvo.

Stranka Šin Fejn, nekada političko krilo militantne Privremene irske republikanske armije, vodila je kampanju fokusiranu na pitanja kao što su rastući troškovi života i problemi u Nacionalnoj zdravstvenoj službi. Centristička partija Alijansa učinila je isto.

- Postoje dva glavna pitanja koja se iznova postavljaju: troškovi života i zdravstvena zaštita - kaže Nuala Mekalister, kandidatkinja Alijanse.

Demokratska unionistička partija (DUP), koja se zalaže za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, dovela je politički status Severne Irske u pitanje u toku kampanje, upozoravajući glasače da će glasanje za Šin Fejn dovesti do još jednog izlaska na referendum.

Sto godina nakon podele ostrva i burne borbe Irske za nezavisnost, Šin Fejn nije rastao samo u Severnoj Irskoj. Partija je sve više jačala i preko granice, u Republici Irskoj, gde političari počinju da se bore sa mogućnošću da privuku više od trećine njenog stanovništva - od kojih je većina primarno lojalna Ujedinjenom Kraljevstvu.

AP Photo/Peter Morrison
 

Stranka Šin Fejn je svesna toga da bi razgovor o ujedinjenju Irske mogao da uplaši birače. Nedavna anketa Instituta za irske studije Univerziteta u Liverpulu pokazala je da bi samo 30 odsto građana glasalo za irsko jedinstvo.

Veliki broj građana veruje da je podeljenost ostrva loša i da bi jedino kroz jedinstvo ono moglo da dostigne svoj puni potencijal.

Referendum o irskom jedinstvu, poznat kao „granična anketa", neizbežan je, smatra skoro polovina stanovika, a čak i oni koji su najoštriji protivnici ujedinjenja očekuju da će do referenduma doći.

Podeljena Irska

Džonatan, mladi radnik u prodavnici, rekao je za „Politiko" da je, kao i na mnoga preduzeća širom Severne Irske, na trgovinu uticala blokada zbog koronavirusa, iako je prodavnica stabilno poslovala. Ponuđena roba uključuje šolje i suvenire koji obeležavaju bitku na Somi, gde su se borile i poginule hiljade vojnika Severne Irske, i zidne natpise u čast Volonterskim snagama Ulstera, lojalističkoj paravojnoj grupi koja je vodila rat sa Irskom republikanskom armijom skoro 30 godina.

On je rekao da bi glavni prioritet političara trebalo da bude pomoć preduzećima da stanu na noge. Džonatan, koji je imao osam godina kada je 1998. potpisan Sporazum na Veliki petak kojim je okončano nasilje, kaže da su pitanja troškova života glavna briga birača njegovih godina. Kao i mnogi u gradu, on je ciničan prema političarima.

AP Photo/Peter Morrison
 

- Nije ih baš mnogo briga. Oni govore jedno, a rade drugo - rekao je on.

Ali čak i dok socijalna pitanja dominiraju u kampanji, linija podele u politici Severne Irske ostaje usredsređena na pitanje nacionalnog identiteta. Dve najveće stranke, Šin Fejn i DUP, takođe su najtvrdokornije frakcije na obe strane debate o jedinstvu u Irskoj.

Koliko Šin Fejn izražava želju da se pridruži Irskoj, toliko DUP institira na tome da bi pobeda nacionalističke partije mogla da pomogne da se otvori put za referendum o irskom jedinstvu, kao i da to nije dobro za građane Severne Irske.

Sporazum na Veliki petak navodi da britanski državni sekretar za Severnu Irsku treba da raspiše referendum „ako mu se u bilo kom trenutku učini mogućim da bi većina onih koji glasaju izrazila želju da Severna Irska prestane da bude deo Ujedinjenog Kraljevstva i postane deo ujedinjene Irske“.

Jezik je namerno ostao nejasan tokom izrade Sporazuma o Velikom petku kako bi se osiguralo prihvatanje svih političkih tradicija. U stvarnosti, bilo kakvu odluku o održavanju referenduma London bi verovatno doneo u konsultaciji sa vladom u Dablinu, ali bi snažan pritisak Šin Fejna verovatno doprineo raspisivanju referenduma.

Demografski profil Severne Irske se menja. Poslednji popis stanovništva pre jedne decenije pokazao je da je protestantska populacija na 48 odsto, dok je katolika 45 odsto (iako pripadnost katoličkoj ili protestantskoj zajednici ne znači nužno podršku za ostanak u okviru Britanije ili ne).

Profimedia
 

Ultrakonzervativni stav nekih članova DUP-a o pitanjima kao što je jednakost u braku takođe je problematičan za mlade glasače, dok sindikalisti smatraju da sporazum o Bregzitu koji Severnu Irsku čini delom jedinstvenog tržišta EU ugrožava njihov britanski identitet.

Na poslednjim skupštinskim izborima, 2017. godine, Šin Fejn je osvojio 27,9 odsto glasova i 27 mesta u Skupštini Severne Irske, u poređenju sa 28,1 odsto i 28 mesta DUP-a. Ove godine predlaže kandidate u 34 izborne jedinice, a delimično zahvaljujći unutrašnjim problemima u DUP-u, za koji se očekuje da će izgubi mesta, Šin Fejn bi mogla da postane najveća stranka posle današnjih izbora.

Prema anketi „Politika", Šin Fejn ima podršku 26 odsto birača, znatno više od DUP-a, koji bi mogao da dobije 20 odsto. Izborni sistem proporcionalne zastupljenosti Severne Irske znači da narodna podrška ne mora nužno da se prevodi direktno u mesta u parlamentu.

Problemi ujedinjenja

Uspeh stranke nije prošao nezapaženo preko granice, gde Šin Fejn takođe raste kao politička snaga i neguje novu generaciju kandidata, poput liderke Meri Lu Makdonald, dok pokušava da se distancira od svojih prošlih terorističkih veza. Šin Fejn je sada najpopularnija partija u Republici Irskoj, prema anketama. Iskoristivši zabrinutost birača u vezi sa zdravljem i stanovanjem, ona je bacila u drugi plan glavne stranke - republikansku Fijana Fol i Fine Gel.

Iako bi Šin Fejnu najverovatnije bili potrebni koalicioni partneri da bi formirao vladu u Republici, bez obzira na to što su se do sada glavne političke stranke klonile toga, oni su bliži moći nego ikada ranije. Predstavnici stranke u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je dugo imala podršku irsko-američke zajednice, tvrde da je Irska spremna da izabere člana Šin Fejna za prvog ministra na severu i tišoha (premijera) na jugu.

Profimedia
Mišel O'Nil, kandidatkinja Šin Fejna

Čak i ako do toga ne dođe, razgovor u Republici se menja. Delimično podstaknute vrtoglavim usponom Šin Fejna, druge glavne političke stranke počinju da formulišu sopstvene političke stavove o mogućoj graničnoj anketi. Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni iznenadio je mnoge 2017. kada je rekao da se nada da će za života videti ujedinjenu Irsku. Tišoh Majkl Martin predložio je ideju o okupljanju građana na kojem bi se raspravljalo o ovom pitanju.

Debata u Republici bitna je jer bi ujedinjenje trebalo da bude odobreno na referendumu, kako na jugu tako i na severu, dok postaje sve očiglednije da bi spajanje dveju zemalja bilo znatno složenije nego što se slutilo.

Nedavna anketa "Ajriš tajmsa" pokazala je da većina glasača na jugu podržava ujedinjenje Irske, ali da se protivi nekim merama koje bi mogle biti neophodne da bi se to olakšalo, kao što je nova nacionalna himna ili povećana potrošnja javnog sektora.

Brendan O'Liri, profesor na Univerzitetu u Pensilvaniji i autor predstojeće knjige o irskom jedinstvu „Making Sense of a United Ireland“, predviđa da će u Severnoj Irskoj biti stvoreni uslovi za ispitivanje granica do 2030. godine, napominjući da će u svakoj izbornoj starosnoj kohorti biti većina neprotestanata sa mogućim izuzetkom starijih od 85 godina.

Ali on ističe da će se, umesto da odgovore na jednostavno pitanje da li su za ujedinjenje ili protiv njega, od građana severa i juga verovatnije tražiti da se odluče za konkretan model ponovnog ujedinjenja.

- Verovatno bi južna vlada, koja bi pripremila javnost kroz skupštine, sastanke parlamenta, detaljnim istraživanjem artikulisala konkretan model ponovnog ujedinjenja pre prvog referenduma koji bi morao da se održi na severu - tvrdi O'Liri.

Profimedia
 

Drugim rečima, mogućnost da Severna Irska uđe u Republiku na način na koji funkcioniše kao deo Ujedinjenog Kraljevstva bila bi malo verovatna. Umesto toga, koncept irske nacionalnosti morao bi ponovo da bude osmišljen sa obe strane granice, kaže O'Liri.

- Pitanje će biti kako se i da li se južne institucije menjaju. Moraće se razmotriti mnoga pitanja - od irske zastave, preko uloge kraljice, do pitanja dvojnog državljanstva - objašnjava on.

Jedan od glavnih izazova za Republiku bile bi ekonomske posledice pripajanja Severne Irske. Region je jedan od ekonomski najugroženijih delova Ujedinjenog Kraljevstva, sa nerazvijenim privatnim sektorom, velikim brojem nezaposlenih mladih ljudi i velikom zavisnošću od godišnjih subvencija iz Londona.

Ipak, O’Liri smatra da je ideja o nepremostivoj ekonomskoj prepreci prenaglašena, ističući da su trenutne kalkulacije o tome koliko sever košta Britaniju zasnovane na pogrešnom razumevanju načina na koji se obračunavaju rashodi i porezi.

Pitanje identiteta

Tu je i pitanje identiteta. Ne samo da je Severna Irska relativno velika, sa populacijom od 1,9 miliona, u poređenju sa oko pet miliona u Republici, nego ima i oko 800.000 stanovnika koji su se tradicionalno identifikovali kao sindikalisti, od kojih mnogi žele da Severna Irska ostane britanska.

Profimedia
 

Aleks Kejn, bivši šef za komunikacije Ulsterske unionističke partije, kaže da od stvaranja Severne Irske pre jednog veka unionisti nisu bili voljni ni da razgovaraju o mogućnosti, ma koliko dalekoj, ponovnog ujedinjenja.

- Šin Fejn i ličnosti poput Džona Hjuma iz nacionalističke socijaldemokratske i laburističke partije uvek su bili koncentrisani na to i gledali su unapred. Nevolja za sindikaliste je u tome što postoji toliko nizova u sindikalizmu i što više vremena provode napadajući jedni druge - smatra Kejn.

Nil Ričmond, član irskog parlamenta iz Fine Gela, veruje da je Bregzit povećao šansu da dođe do ujedinjenja Irske, ali kaže da se moraju poštovati prava onih koji se identifikuju kao Britanci.

- Izazov za one koji veruju u jedinstvo jeste da dopru do unionista i drugih zajednica kako bi ih ubedili i uverili. Potrebna nam je nova Irska koja će zaista uključivati manjinsko britansko stanovništvo, ona čiji će identitet biti poštovan i koja neće videti umanjenje svojih prava - istakao je Ričmond.

Zvaničnici u Dablinu kažu da irska vlada neće insistirati na referendumu ako bude bilo kakvih znakova oživljavanja lojalističkog paramilitarizma na severu ili jugu.

Takođe je nejasno koliko je šira irska javnost spremna da prihvati sindikalnu perspektivu. Kada je irski ministar pravde predložio komemoraciju za one koji su služili u Kraljevskoj irskoj policiji (britanskoj policiji u Irskoj pre nezavisnosti, među kojima su takođe bili brojni irski katolici), reakcija javnosti primorala ga je da brzo odustane od te ideje.

Profimedia
 

Ironično, mnogi analitičari smatraju da je Šin Fejn jedna od najvećih prepreka irskom jedinstvu. Većina severnih sindikalista protivila bi se perspektivi referenduma koji bi podstaknula partija koja je i dalje povezana sa ličnostima poput Džerija Adamsa, bivšeg predsednika Šin Fejna koji je služio kaznu u zatvoru i kome je godinama bilo zabranjeno da posećuje Sjedinjene Američke Države.

Sa sličnom sumnjičavošću na stranku gledaju i mnogi na jugu, posebno imajući u vidu da su neki od njenih političara i savetnika bivši zatvorenici koji su pušteni u okviru Sporazuma o Velikom petku.

Privatno, neki na najvišim nivoima rukovodstva u Šin Fejnu zabrinuti su da bi, ako bi ušli u vladu na jugu na ovim izborima, bili pod ogromnim pritiskom iz sopstvene baze da se zalažu za referendum o jedinstvu Irske. Rizik je da bi on mogao da se održi pre nego što narodna podrška bude imala vremena da se izgradi, a neuspeli referendum o nezavisnosti Škotske 2014. stoji im nad glavama kao upozorenje.

Ovonedeljni skupštinski izbori neće rešiti nijedno od velikih ustavnih pitanja koja su se nadvila nad regionom od stvaranja Severne Irske pre 100 godina. Zaista, postoji šansa da se njihovo rešavanje dodatno zakomplikuje, ali neki se nadaju da će njihova pobeda jednog dana biti viđena kao prekretnica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike