U Kazahstanu priveden poznati jutjuber i Beloruskinja: Ušli gde nisu smeli, uočeni na ruskom kosmodromu! (FOTO/VIDEO)

08.05.2022

06:17 >> 06:25

0

Rusija je zakupila svemirski centar u Bajkonuru do 2050. godine

U Kazahstanu priveden poznati jutjuber i Beloruskinja: Ušli gde nisu smeli, uočeni na ruskom kosmodromu! (FOTO/VIDEO)
Snimak ekrana 2022-05-08 082250 - Copyright Instagram/realbaldandbankrupt

Britanski Jutjub bloger poznat po putovanjima na udaljena i opasna mesta priveden je zajedno sa Beloruskinjom na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu, koji Rusija iznajmljuje i koristi za lansiranje satelita i svemirskih misija.

Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je 7. maja da su turistički bloger Bendžamin Rič i beloruska državljanka Alina Zelupa pritvoreni u blizini jedne od lansirnih platformi na Bajkonuru.

Rogozin je rekao da su lokalne vlasti preduzele sve kako bi utvrdile "tačan nivo učešća u ilegalnim aktivnostima" njih dvoje.

- U 18.10 časova po lokalnom vremenu, iz Kosmičkog centra ''Južni'' (''Bajkonur'') stigao je izveštaj da su u blizini lansirne platforme 112 (kompleks ''Buran'', koji pripada Kazahstanu) uhapšeni državljanin Velike Britanije Bendžamin Rič i državljanka Belorusije Alina Zelupa - navodi se u saopštenju.

Nakon što su brojni zapadni mediji izvestili o hapšenju jutjubera, oglasio se Rič lično. On je u svojim objavama demantovao propagandu koju su pojedini mediji širii.

On je naveo da su policajci bili prijatni, ali i da je upozoren da ipak ne bude na mestima za koja nema dozvolu da prisupa.

- Na kraju su nas ispratili do stanice, bio je ovo dobar dan - naveo je Bendžamin Rič.

Prethodni video 48-godišnjeg Riča na njegovom Jutjub kanalu -- koji ima oko 3,5 miliona pratilaca -- snimljen je u Siriji i postavljen 24. aprila.

Rič je kasnije rekao u onlajn objavi: "Sirijsko sunčanje i nazad u zemlju sa sovjetskim mozaicima", ali nije precizirao gde se nalazi.

 

 

Britansko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah komentarisalo ovaj slučaj.

Bajkonur - oko 1.100 kilometara jugozapadno od kazahstanske prestonice Nur-Sultana nekada je bio zatvoren sovjetski grad, ali je sada otvoren za turiste koji traže dozvolu od Roskosmosa.

Rusija je zakupila svemirski centar u Bajkonuru do 2050. godine.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike