Ruska vojska oborila tri ukrajinska helikoptera, eksplozije odjekuju Odesom, oglasio se Zelenski (VIDEO/FOTO)

07.05.2022

21:29

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ruska vojska oborila tri ukrajinska helikoptera, eksplozije odjekuju Odesom, oglasio se Zelenski (VIDEO/FOTO)
Ukrajina rat - Copyright Profimedia AP Photo/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 73. dan.

Savet bezbednosti UN, prvi put od početka specijalne vojne operacije Rusije, jednoglasno je usvojio saopštenje o situaciji u Ukrajini.

Juče je izvedena operacija evakuacije civila koje su ukrajinski nacionalisti držali u "Azovstalju“, spaseno je 50 civila, uključujući 11 dece, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab Ruske Federacije za humanitarni odgovor.

Predsednik SAD Džozef Bajden i drugi lideri G7 razgovaraće sutra sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim na virtuelnom sastanku. Mađarska neće dozvoliti da embargo na rusku naftu stupi na snagu.

Šta sve znamo do sad?

U toku je 73. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

22.56 - Zelenski: Evakuisano 300 civila, sledi evakuacija ranjenika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je večeras da je u prvoj fazi evakuacije čelicane Azovstalj u Marijupolju evakuisano više od 300 civila, prenosi Rojters.

Sledeća faza biće evakuacija ranjenika i bolničara, rekao je Zelenski, dodajući da se ukrajinske vlasti pripremaju za to.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

U prethodna tri dana evakuisan je 51 civil, a ukrajinske vlasti saopštile su da su iz opkoljene čeličane izašle sve žene, deca i starije osobe.

21.55 - Bačena vazdušna bomba na školu u oblasti Luganska?

21.36 - Prijavljene su nove eksplozije u Odesi.
 

21.22 - Ruska vojska oborila tri ukrajinska helikoptera

Operativno-tehnička i vojna avijacija ruske vojske je kod Zmijskog ostrva oborila tri ukrajinska helikoptera Mi-8 i dve bespilotne letelice „Bajraktar TB2“, kao i dva ukrajinska aviona – bombarder Su-24 i lovac Su-27.

20.44 - Palo 200 ukrajinski projektila i mina

U poslednja 24 sata na DNR je palo preko 200 ukrajinski projektila i mina, saopštila je Narodna milicija.

U istom periodu je u borbama sa snagama DNR protivnik izgubio 27 vojnika.

Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

19.56 - Nastavljaju se velike borbe u Harkovskoj oblasti

Velike borbe nastavljaju se u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine, gde ukrajinska vojska pokušava da povrati kontrolu od Rusije, piše britanski BBC.

Navodi se da su ukrajinske oružane snage ranije danas saopštile kako su povratile kontrolu nad petoro sela severoistočno od drugog najvećeg ukrajinskog grada.

18.56 - DNR: Prvi put smo razmenili tela poginulih sa Ukrajinom

Ombudsman samoproglasene Donjecke Narodne Republike (DNR) Darija Morozova rekla je danas da je došlo do prve razmene tela poginulih vojnika sa ukrajinskom stranom od početka ratnog sukoba.

- Danas, 7. maja, prvi put od početka specijalne operacije, uspeli smo da razmenimo tela poginulih vojnika - navela je Morozova na svom Telegram kanalu, prenela je novinska agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko
 

Ona je napomenula da dok se ukrajinska strana premišljala o mogućnosti razmene, DNR je bila "prinuđena da sahrani više od stotinu pripadnika ukrajinskih trupa na svojoj teritoriji".

18.22 -  Ukrajina: Iz Azovstalja evakuisane sve žene, deca i stariji

Sve žene, deca i stariji ljudi evakuisani su iz opkoljene čeličane Azovstalj u lučkom gradu Marijupolju, saopštila je danas zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

- Naredba predsednika je izvršena: sve žene, deca i stariji evakuisani su iz Azovstalja. Ovaj deo humanitarne operacije u Marijupolju je završen - navela je Vereščuk, a prenosi AP.

17.27 - Nastavljena evakuacija

Iz Marijupolja u mesto Bezimeno danas je u periodu od 8 do 16 sati evakuisano 152 ljudi, od toga 32 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

17.16 - Raketni udar na granici sa Rusijom

Dve ruske rakete danas su pogodile lokacije u blizini granice s Rusijom u severnoj regiji Sumi, objavio je lokalni guverner Dmitro Živicki.

U napadima, ranjen je pogranični policajac, napisao je Živicki na Telegramu.

17.02 - Projektilima na Odesu

Nekoliko projektila pogodilo je ukrajinsku luku Odesa, saopštio je portparol regionalne administracije Serhij Bratčuk.

Foto: Pixabay
 

 

On je u obraćanju na televiziji rekao da su projektili pogodili grad nakon što su okolinu Odese ranije danas pogodila četiri projektila.

Bratčuk nije izneo više detalja o novim udarima, rekavši da se i dalje utvrđuju činjenice.

Rojters u ovom trenutku ne može da potvrdi detalje izveštaja.

16.41 - SAD: Rusija ostaje stalni član Saveta bezbednosti UN

Vašington u ovom trenutku ne očekuje da će Rusija izgubiti status stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali će nastaviti napore da izoluje Moskvu, izjavila je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

16.29 - Džil Bajden posetila ukrajinske izbeglice u školi u Bukureštu

 Prva dama SAD DŽil Bajden i supruga predsednika Rumunije Karmen Johanis razgovarale su danas u srednjoj školi u Bukureštu sa izbeglicama, ukrajinskim majkama i uciteljima iz Ukrajine.

Tanjug/AP photo
 

Ukrajinske majke su objasnile suprugama predsednika dvaju zemalja o poteškoćama kroz koje su prošle od početka rata, dok nisu došle u Rumuniju, naglasivši pomoć rumunskog naroda, preneo je "Ađerpres".

Razgovori su bili usmereni uglavnom na potrebama izbegle dece da uče na ukrajinskom jeziku.

15.53 - Volodin: Vašington koordiniše vojnim operacijama u Ukrajini

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin optužio je danas Vašington da koordiniše vojnim operacijama u Ukrajini, koje je nazvao direktnim mešanjem u vojnu akciju protiv Rusije.

- Suštinski, Vašington koordiniše i razvija vojne operacije, stoga, direktno učestvuje u vojnim akcijama protiv naše zemlje - naveo je Volodin na Telegramu, preneo je Rojters.

Michael Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin i Volodin

15.15 - Moskva: Vratili se mornari ilegalno zadržani u Ukrajini

Jedanaest mornara civila sa broda Avangard, koji su ilegalno zadržani u Ukrajini, vratilo se u Rusiju, objavila je danas na Telegramu ruski ombudsman za ljudska prava Tatajana Moskalkova.

- Jedanaest članova posade broda Avangard, koji su državljani Rusije, oslobođeni su velikim naporima koje smo preduzeli zajedno sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom spoljnih poslova po nalogu ruskog predsednika - istakla je ona, prenosi TASS.

Moskalkova je ranije navela da su 72 civilna mornara ilegalno zadržana u brodogradilištu u ukrajinskom gradu Izmailu.

14.45 - Kijevski metro ponovo radi punim kapacitetom

Kijevski metro, koji je na početku ruske vojne operacije u Ukrajini služio kao sklonište hiljadama civila tokom granatiranja, ponovo je dostigao predratne kapacitete prevoza putnika, javlja Anadolija.

Nakon što su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad celokupnom Kijevskom oblasti, život se u najvećem urbanom centru u Ukrajini postepeno normalizuje.

14.36 - Ukrajinska vojska ponovo je granatirala naselje Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici

Ispaljeno je osam projektila kalibra 122 milimetra, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

14.11 - Ukrajinske trupe pogodile su grad u blizini Hersona raketom „Točka-U“, četiri osobe su povređene, 10 kuća je oštećeno, javlja dopisnik „Sputnjika“.

 

 

13.55 - Kadirov: Potpuno oslobođeno Nižnje u LNR, Popasna 80 odsto pod ruskom kontrolom

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je naselje Nižnje u Luganskoj Narodnoj Republici potpuno prešlo pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.

- Radosna vest iz Luganska. Upravo me je brat, general Delimhanov Šarip Sultanovič, izvestio da je gradsko naselje Nižnje potpuno prešlo pod kontrolu Oružanih snaga Rusije - rekao je Kadirov u video-obraćanju na Telegram kanalu.

 

 

13.42 - Ukrajinska vojska je za pola sata ispalila 18 projektila kalibra 122 milimetara ka Gorlovki i Dokučajevsku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

13.26 - DNR: Iz Marijupolja evakuisano 373 civila, od toga 43 dece

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) evakuisale su proteklog dana iz grada Marijupolja 373 ljudi, uključujući 43 dece, saopštio je Centar za teritorijalnu odbranu na Telegramu.

- Ukupno 373 ljudi, uključujući 43 dece, evakuisano je iz Marijupolja proteklog dana, od 8 časova ujutru 6. maja do 8 časova ujutru 7. maja - navodi se u saopštenju ministarstva samoproglašene DNR, prenosi TASS.

13.21 - Ukrajinski oficir koji je optužen za ubistvo civila i silovanje žene potvrdio je da je kriv tokom istrage u fabrici „Iljič“ u Marijupolju

 

 

12.29 - Predsednica Moldavije: Zemlja nije u opasnosti

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da u ovom trenutku ta zemlja nije u opasnosti, ali da su vlasti budne kako ne bi dozvolile da se situacija destabilizuje.

12.09 - Mediji: Kijevu isporučeno 12 turskih dronova „Bajraktar“, očekuje se još 24

Udarni turski dronovi „Bajraktar“ TV2 se već izvoze u 20 zemalja, a Ukrajina je naručila više od 20, piše portal „Haberler“.

11.40 - U Berlinu je sprečen pokušaj terorističkog napada na ruske novinare i članove njihovih porodica, saopštila je Ambasada Rusije u Nemačkoj.

Stručnjaci za uklanjanje eksploziva su potvrdili da je predmet u udubljenju kuće u kojoj žive ruski novinari u Berlinu najverovatnije eksplozivna naprava, navedeno je u saopštenju.

Sumnjivi predmet koji je bio sakriven u jednom od udubljenja u zidu objekta, sastojao se od velikog kanistra napunjenog tečnošću, za koji su lepljivom trakom bile zakačene plastična flaša i plinska boca povezane žicama.

 

 

Ambasada Rusije je uputila notu Ministarstvu inostranih poslova Nemačke sa zahtevom da sprovede istragu o ovom pokušaju terorističkog napada i u kontaktu je s policijom, koja vodi istragu o ovom slučaju.

11.31 - DNR: Iz „Azovstalja" evakuisano još 50 ljudi

Još 50 ljudi je evakuisano iz opkoljene čeličane „Azovstalj" u Marijupolju, saopštio je danas Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je da su u toku diplomatski napori da se spasu preostali borci koji se nalaze pod opsadom u čeličani.

Kako je prenela agencija Interfaks, oko 50 ljudi evakuisano je u prihvatni centar u blizini mesta Bezimene na teritoriji DNR.

10.52 - Na Jasinovatu ispaljeno 20 raketa

Ukrajinska vojska ispalila je tokom prepodneva 20 raketa iz sistema BM-21 „Grad“ na naselje Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.14 - Ministarstvo odbrane Rusije je pokazalo kako ruski višecevni raketni sistemi „Grad“ gađaju uporišta ukrajinske vojske

 

 

10.00 - Rusi tvrde da su uništili zapadno naoružanje u Harskovskoj oblasti

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je uništilo američko i evropsko naoružanje i opremu u Harkovskoj oblasti, javlja Rojters citirajući agenciju Interfaks.

9.30 - Lideri G7 sa Zelenskim

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7), uključujući i američkog predsednika Džozefa Bajdena, održaće u nedelju sastanak putem video veze sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, kako bi pokazali jedinstvo dan pre obeležavanja Dana pobede u Rusiji, saopštila je Bela kuća.

09.23 - Eksplozije u selu u Pridnjestrovlju

Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike potvrdilo je da je u selu Voronkovo, u blizni granice s Ukrajinom, pronađena bespilotna letelica iz koje su izbačene eksplozivne naprave.

- Kod sela Voronkovo u Ribničkom rejonu, u oblasti bivšeg aerodroma, odjeknule su četiri eksplozije. Uveče 6. maja, oko 21.40, najverovatnije iz drona, izbačene su dve eksplozivne naprave. Nakon jednog sata napad je ponovljen - navedeno je u saopštenju.

9.00 - Hrvat u redovima ukrajinske vojske

Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je ratovao protiv ruske vojske u Mariupolju i zarobljen je prilikom pokušaja da se sa svojim saborcima probije iz tog grada, govorio je za Raša Tudej o borbenim dejstvima u kojima je učestvovao i objasnio je zašto je došao u Ukrajinu da ratuje.

Fejsbuk/Vjekoslav Prebeg
 

Prebeg tvrdi da nije imao mnogo susreta sa ukrajinskim nacionalistima i neonacistima iz bataljona Azov, pošto su oni bili podređeni drugoj komandi.

- Oni učestvuju u odbrani, ali imali smo odvojenu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu deo Ukrajinskih oružanih snaga - tvrdi Hrvat.

- Čuo sam da su oni fašisti i nacisti. Takođe sam čuo jezive priče o tome šta rade civilima koje zarobe. Verovatno su i na nas pucali nekoliko puta. Čuo sam i da u njihovim redovima ima puno kriminalaca i narkomana. Nisam lično prisustvovao, ali sam video snimke jezivih stvari koje rade. Strašni zločini - rekao je Prebeg za Raša Tudej.

8.20 - WFP: Ukrajinske luke moraju da se otvore

Svetski program UN za hranu (WFP) saopštio je da će ljudi širom sveta gladovati ako se ukrajinske luke na Crnom moru uskoro ponovo ne otvore.

- Moramo da otvorimo ove luke kako bi hrana mogla da ulazi i izlazi iz Ukrajine. Svet to zahteva jer stotine miliona ljudi širom sveta zavise od ovih zaliha - rekao je izvršni direktor WFP Dejvid Bizli, preneo je BBC.

8.10 - Britanci doniraju Ukrajini generatore

Britanska vlada saopštila je danas da će Ukrajini donirati 287 mobilnih generatora za električnu energiju, pored 569 generatora koje je ranije donirala.

8.00 - Bajden: Curenje podataka o pomoći Ukrajini mora da prestane

AP Photo/Petr David Josek
Džozef Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden je, u razgovoru sa najvišim američkim obaveštajnim i odbrambenim zvaničnicima, istakao značaj njihovog rada, ali i naveo da su nedavni medijski izveštaji o razmeni obaveštajnih podataka SAD sa Ukrajinom kontraproduktivni, rekla su dvojica zvaničnika administracije na koje se poziva En-Bi-Si Njuz (NBC News).

7.10 - Razgovarali Bajden i Trudo

Američki predsednik Džozef Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo saglasni su da je Rusija u potpunosti odgovorna za svoju oslobodilačku akciju u Ukrajini i oko daljih napora za pružanje bezbednosne pomoći Kijevu, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik je juče razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a dva lidera su se tokom telefonskog razgovora usaglasili da neće priznati nikakve ruske "teritorijalne dobitke" u Ukrajini, saopštio je portparol nemačke vlade, navodi britanska agencija.

7.00 - Amerika "skoro iscrpela" sredstva za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu vojnu opremu vrednu 150 miliona dolara.

Bajden je rekao da je ovom isporukom, njegova administracija "skoro iscrpela" sredstva koja je odobrio Kongres za Ukrajinu u martu i pozvao kongresmene da brzo odobre novu pomoć u vrednosti od 33 milijardi dolara, prenosi AP.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike