Rusija podvukla: Nećemo koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, takav rat ne sme biti pokrenut

06.05.2022

12:17

0

Predstavnik ruskog diplomatskog resora istakao je da se Moskva strogo pridržava principa da „u nuklearnom ratu ne može biti pobednika"

Rusija podvukla: Nećemo koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, takav rat ne sme biti pokrenut
explosion-gae0ee8e6d_1280 - Copyright Pixabay

Ruska Federacija ne namerava da koristi nuklearno oružje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Zajcev.

- U više navrata morali smo da negiramo insinuacije o eventualnoj primeni nuklearnog oružja tokom specijalne vojne operacije. To su namerno izgovorene laži - rekao je Zajcev na konferenciji za novinare.

Predstavnik ruskog diplomatskog resora dodao je da se Rusija strogo pridržava principa da „u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on ne sme biti pokrenut“.

- Prošle godine je upravo Rusija uspela da ubedi SAD, a zatim i celokupnu nuklearnu petorku, da potvrdi privrženost tom principu - podsetio je Aleksej Zajcev.

Britanski novinar je tokom konferencije pitao Zajceva postoji li mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje sa ciljem da „potopi Veliku Britaniju“.

- Vaše pitanje sam razumeo kao još jedan nespretan pokušaj da se pažnja britanske javnosti preusmeri sa istinski važnih događaja u Ukrajini na razmatranje pitanja koja su sama po sebi apsurdna - rekao je Zajcev.

Printskrin/Jutjub/ Armies Power
 

Zajcev je naveo i da se Nato zalaže za što brži prekid borbenih dejstava u Ukrajini, ali da čini sve da do tog prekida ne dođe.

- I dalje izaziva nedoumice dvolična politika zemalja NATO-a i Evropske unije, koje se na rečima zalažu za što brži prekid borbenih dejstava, a čine sve da to ne dozvole - rekao je Zajcev na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, isporuke zapadnog naoružanja u Ukrajinu vrede milijarde dolara.

Zajcev je, takođe, naglasio da u svetlu vojne podrške koju Zapad pruža Kijevu stagniraju rusko-ukrajinski pregovori o rešavanju krize.

- U tom svetlu jasno je to što Kijev i njegovi zapadni mentori nisu zainteresovani za mirno rešavanje krize. Rusko-ukrajinski pregovori su u stanju stagnacije - naveo je Zajcev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike