Britanski parlament pozvao Ilona Maska zbog Tvitera: Ubrzo usledio i odgovor milijardera

05.05.2022

18:33

0

Zakonodavci žele da saznaju više o tome kako će uravnotežiti svoju jasnu posvećenost slobodi govora sa novom obavezom da zaštiti korisnike od onlajn štete

Britanski parlament pozvao Ilona Maska zbog Tvitera: Ubrzo usledio i odgovor milijardera
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Britanski poslanici pozvali su milijardera Ilona Maska da svedoči o onome što planira da uradi sa Tviterom nakon što ga je kupio za 44 milijarde dolara, zahtevajući od njega da detaljno iznese svoju viziju budućnosti ove platforme.

Taj zahtev je u sredu rano ujutru objavio poslanik Džulijan Najt, koji predsedava Odboru za digital, kulturu, medije i sport. U pismu od 29. aprila, Najt je rekao da će to dati Masku priliku da detaljnije razgovara o svojim planovima.

- Moj komitet je primetio vašu predloženu akviziciju Tvitera i zainteresovani smo za razvoj događaja koji predlažete. Znam da ste izrazili želju da kritičari ostanu na Tviteru i ovo može predstavljati priliku da se pozabavite svim kritikama javno - navodi se u pismu.

U odvojenoj izjavi, Najt je rekao da zakonodavci žele da saznaju više o tome kako će Mask uravnotežiti svoju jasnu posvećenost slobodi govora sa novom obavezom da zaštiti korisnike Tvitera od onlajn štete.

Mask je rekao Asošijeted presu da je počastvovan pozivom, ali da bi ga u ovom trenutku bilo preuranjeno prihvatiti, s obzirom na to da akcionari Tvitera još nisu glasali za odobrenje ugovora vrednog više milijardi dolara.

Najtovo pismo dolazi u trenutku kada britanski poslanici razmatraju zakon o „bezbednosti na internetu”, koji bi regulatorima dao široka ovlašćenja da ugroze društvene medije i druge internet platforme.

Predlog zakona sadrži meru koja bi primorala veće sajtove da omoguće korisnicima da potvrde svoj identitet i da imaju izbor da izbegavaju interakcije sa neproverenim nalozima.

Mask je ranije izjavio da bi voleo da Tviter „autentifikuje sve ljude“, iako nije elaborirao kako bi to moglo da se uradi.

Isti parlamentarni odbor je 2018. godine uputio sličan poziv tadašnjem izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu kako bi odgovorio na pitanja tokom istrage o „lažnim vestima“ na mreži, ali izvršni direktor je odbio da se pojavi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike