Bajden poziva G7 na nove sankcije, Rusi kažu da su uništili američke baterije (FOTO/VIDEO)

04.05.2022

19:37

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Bajden poziva G7 na nove sankcije, Rusi kažu da su uništili američke baterije (FOTO/VIDEO)
Ukrajina rat - Copyright Profimedia AP Photo/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 70. dan.

Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik, apelovao je u sinoćnjem obraćanju parlamentu Albanije, putem video veze, da ova zemlja zatvori luke za ruske brodove i ograniči dolaske ruskih turista.

U Bugarskoj protesti zbog slanja oružja Ukrajini. Papa zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruske snage bezbednosti otkrile su prostoriju za mučenje kod Hersona.

Šta sve znamo do sad?

U toku je 70. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, psebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

21.38 - Zaharova: Akcije Rusije u Ukrajini legitimne, akcije Ukrajine u Donbasu ne

Ruske akcije u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini legitimne su za razliku od "genocida koji je Kijev izvršio u Donbasu", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

20.52 - Gutereš: Kriza bez ukrajinske i ruske proizvodnje hrane

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas u Nigeriji da se problem globalne bezbednosti hrane ne može rešiti bez obnavljanja ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i đubriva na svetskom tržištu.

20.22 - Šolc: Sankcije će ograničiti ekonomske izglede Rusije u narednim decenijama

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija uvela sankcije Rusiji koje će u narednim decenijama ograničiti ekonomske izglede Rusije i istakao da je mir moguć samo ako Rusija sklopi sporazum sa Ukrajinom, koji je prihvatljiv za Kijev.

Lisi Niesner/Pool via AP
 

20.21 - Švedska: Socijaldemokrate bi 15. maja mogle da odluče o NATO

Rukovodstvo vladajućih švedskih socijaldemokrata održaće dodatni sastanak 15. maja na kojem bi mogli da odluče da li će ta stranka promeniti politiku i podržati zahtev za pridruživanje Švedske NATO, izjavio je danas sekretar te partije Tobias Baudin.

20.18 - Ruska vojska: Uništene četiri američke baterije

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov danas je rekao da su ruske visokoprecizne rakete uništile četiri artiljerijske baterije američke proizvodnje i jedan protivbaterijski radar.

Profimedia
 

18.33 - Četiri napada ukrajinskih snaga

Ukrajinske trupe izvele su tokom popodneva četiri napada na Staromihajlovku, Gorlovku i Zajcevo (južno) u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 17 mina kalibra 82 mm i 23 granate iz protivtenkovskog bacača granata, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

18.15 - Bajden: Razgovaraću sa liderima G7 o dodatnim sankcijama

Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da će razgovarati sa ostalim liderima grupe G7 o potencijalnim dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

17.36 - Danska i Finska podržale predlog o novim sankcijama Rusiji

Danska i Finska podržavaju predlog Evropske komisije o uvođenju novog paketa sankcija na rusku naftu, saopštile su danas premijerke dve zemlje Mete Frederiksen i Sana Marin.

Yves Herman, Pool via AP
Sana Marin

16.48 - Bugarski parlament odobrio vojno-tehničku pomoć Ukrajini

Poslanici bugarskog parlamenta odobrili su danas paket vojno-tehničke, finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, koji je predložila vladajuća partija „Nastavljamo promene“.

Skupština je odbacila predlog bivše vladajuće stranke GERB i „Demokratske Bugarske” koja je članica vladajuće koalicije za neograničenu vojnu pomoć Ukrajini, prenosi BTV.

U izveštaju se napominje da odluka koja je danas usvojena ne predviđa izvoz oružja i municije.

16.36 - Kadirov pozvao komandanta „Azova” da izađe na bojno polje

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov obratio se komandantu neonacističkog bataljona "Azov", koji se krije u podrumima fabrike "Azovstalj" u Mariupolju i pozvao ga da pokaže sebe na bojnom polju.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
Ramzan Kadirov

16.31 - Na crnoj listi sankcija EU našao se i ruski patrijarh

Evropska komisija predložila je zamrzavanje imovine poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila, izjavio je danas jedan diplomata EU.

Ruski patrijarh je dodat na crnu listu na kojoj se već nalaze stotine oficira i biznismena bliskih Kremlju koje EU optužuje da podržavaju rat u Ukrajini.

16.05 - Nemačka vlada planira da pošalje Ukrajini radare „Kobra“ kao podršku samohodnim haubicama, piše list „Velt“.

Prema informacijama lista iz vojnih krugova u Berlinu, Ukrajina je ranije tražila isporuku 40 takvih radara, ali iz rezervi Bundesvera može trenutno da bude isporučeno od tri do pet sistema, od kojih svaki košta oko 50 miliona evra.

U kompaniji „Hensoldt“ nisu komentarisali informacije o tome da je radare naručila nemačka vlada, a ne Ukrajina.

15.52 - EU nije postigla saglasnost u vezi s uvođenjem embarga na uvoz ruske nafte

Predstavnici Evropske unije danas nisu uspeli da postignu saglasnost u vezi s uvođenjem embarga na uvoz ruske nafte, prenosi Rojters pozivajući se na izvore upućene u pregovore.
Prema navodima agencije, sporazum bi mogao biti postignut sutra.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da to telo u okviru novog, šestog paketa sankcija protiv Rusije razmatra postepenu zabranu uvoza ruske nafte u zemlje EU.

15.27 - Potražnja evropskih potrošača za isporukama ruskog gasa tranzitom kroz Ukrajinu povećala se tokom ove sedmice u proseku za 43 odsto, saopštio je „Gasprom“.

15.30 - Snažna eksplozija u Nikolajevu.

15.25 - Gasprom: Potražnja za isporuku gasa se povećala 43 odsto

Potražnja evropskih potrošača za isporukama ruskog gasa tranzitom kroz Ukrajinu povećala se tokom ove sedmice u proseku za 43 odsto, saopštio je „Gasprom“.

15.03 - Ukrajina neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom, poručio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

14.31 - Skoro svi gradovi na jugu Ukrajine koji su prešli pod kontrolu ruske vojske priključeni su na ruski internet, saopštio je Sputnjiku zvaničnik Krima Oleg Krjučkov.

14.28 - Peskov: Nema dogovora o susretu Putina i pape Franje

Nije postignut dogovor o susretu između predsednik Rusije Vladimir Putin i pape Franje, potvrdio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da ovaj susret nije neophodan.

14.26 - London Rusima zabranio pristup britanskim uslužnim sektorima

Velika Britanija zabranila je danas Rusima pristup svim britanskim uslužnim sketorima i stavila na listu sankcija 63 osobe i organizacije, uključujući medijske kompanije i poznate ličnosti koje London optužuje za širenje dezinformacija.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras ocenila je da će se onemogućavanjem Moskvi da pristupi britanskim uslugama izvršiti veći pritisak na Kremlj i da će na kraju to pomoći da se osigura neuspeh Putina u Ukrajini.

Profimedia
Liz Tras

14.24 - Australija: Sankcije za 110 zvaničnika Rusije, LNR i DNR

Zbog situacije u Ukrajini vlada Australije uvela je ciljane ekonomske sankcije protiv 110 državljana Rusije, Luganjske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), potvrdila je danas ministarka spoljnih poslova Australije Mariz Pejn.

Ona je precizirala da nove liste sankcija uključuju 34 visoka zvaničnika u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

14.06 - Šolc: Ukrajina da pomogne u poboljšanju odnosa sa Berlinom

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je danas da postoji problem u odnosima Berlina i Kijeva, nakon što je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u aprilu ove godine sprečen da poseti Kijev.

Šolc je obraćajući se novinarima rekao da Ukrajina treba da pomogne da se reši spor.

13.26 - Peskov: Zapad već plaća veliku cenu, a ona će rasti svakog dana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da građani zapadnih zemalja već plaćaju veliku cenu zbog antiruskih sankcija koje su uvele njihove države i upozorio da će ta cena rasti svakim danom.

Kako je istakao, Kremlj već priprema odgovor na šesti paket sankcija EU.

Profimedia
Dmitrij Peskov

11.53 - Mađarska nije spremna da se odrekne energetske bezbednosti

Mađarska nije spremna da odustane od energetske bezbednosti, izjavio je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, komentarišući planove Evropske unije da zabrani isporuke nafte iz Rusije.

- Nismo spremni da odustanemo od energetske bezbednosti zemlje. To nije političko pitanje, nego pitanje energetske bezbednosti - rekao je Kovač, a prenosi portal hirado.hu.

11.25 - DNR: Ukrajinske snage ispalile 15 raketa iz sistema "Grad" na grad Jasinovata

11.09 - Šojgu: Ruska vojska kontroliše Marijupolj

Ruska vojska kontroliše Mariupolj, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da se uspostavlja miran život na teritorijama samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR/DNR) i Ukrajine koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Istakao je da ruske snage, zajedno sa jedinicama samoproglašenih LNR i DNR, proširuje kontrolu nad tim teritorijama.

Šojgu je ponovio da će transporti sa NATO oružjem i municijom za ukrajinske snage, koji stignu u Ukrajinu, biti uništeni.

Profimedia
 

11.01 - DNR: Evakuisano jos 517 ljudi iz Marijupolja

Iz Marijupolja je tokom prethodnog dana evakuisano 517 ljudi, među kojima i 61 dete, saopštio je danas Teritorijalni štab samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR).

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

- U prethodna 24 sata, jutros do 8.00, evakuisano je 517 ljudi, među kojima je i 61 dete. Oni su prebačeni iz Marijupolja u Bezimenoje u okrugu Novazovsk i tamo su dobili pomoć od ministarstva za hitna pitanja DNR - naveo je štab na Telegram kanalu.

10:48 - Nov spisak nepoželjnih u Rusiji

Moskva je zabranila ulazak u Rusiju premijeru i šefu diplomatije Japana, a uvela je sankcije i protiv 61 građanina te zemlje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

10.40 - Mediji javljaju da Finska premešta vojnu tehniku na granicu sa Rusijom

10.38 - Vlada Australije uvela je sankcije protiv 110 lica zbog događaja u Ukrajini, saopštila je šefica diplomatije zemlje Maris Pejn.

Među njima su 34 predstavnika DNR i LNR.

10.31 - Eksplozija u Nikolajevu

Na društvenim mrežama pišu da je grad delimično ostao bez struje.

10.15 - Evropska unija namerava da oružanim snagama Moldavije obezbedi dodatnu vojnu opremu

Šef Evropske komisije Šarl Mišel pozvao je da se izbegavaju koraci koji mogu dovesti do eskalacije u Pridnjestrovlju i Moldaviji.

10.10 - Fon der Lajen predložila program oporavka za Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas pokretanje programa oporavka za Ukrajinu, kojim bi se pomoglo u obnovi zemlje kada se završi rat.

- Ovim programom trebalo bi da se dovedu velike investicije kako bi se ispunile sve potrebe i izvele neophodne reforme - rekla je Fon der Lajen pred evroparlamentarcima dok je predlagala šesti paket sankcija Rusiji, preneo je Rojters.

Ona je dodala da će vremenom, taj program otvoriti put Ukrajini ka budućnosti u Evropskoj uniji.

10.04 - U DNR poginuli nakon ukrajinskog granatiranja

Najmanje jedna osoba je ubijena i još dve su ranjene tokom ukrajinskog granatiranja skladišta nafte u Makejevki, saopšteno je danas iz štaba teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike.

- Prema preliminarnim izveštajima, u napadu na skladišta nafte ubijena je jedna osoba, a dve su ranjene - dodaje se u saopštenju, preneo je TASS.

Iz štaba su rekli da je nakon napada došlo do požara u kojem je vatra zahvatila četiri skladišta nafte, kapaciteta po 5.000 tona.

9.46 - Predstavljen paket sankcija

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije , objavila je paket sankcija uveden Rusiji. Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija. Kao prvo, fon der Lajen je najavila okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

- Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo - rekla je ona, prenosi BBC.

8.50 - EU predlaže da se sankcije uvedu ruskom patrijarhu Kirilu, javlja AFP, pozivajući se na dokument.

8.40 - Šesti paket sankcija

Očekuje se da će Evropska unija danas predstaviti šesti paket sankcija Rusiji koji bi prvo razmatrali ambasadori 27 zemalja članica, a zatim i Evropski parlament, a kako se najavljuje, odnosio bi se na rusku naftu kao i na banke.

8.10 - Volodin: Nato imao spreman napad na Rusiju 

AP Photo/Pavel Golovkin, File
 

NATO je pripremao napad Ukrajine na Rusiju, ali je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da sprovede specijalnu vojnu operaciju na ukrajinskoj teritoriji uspela da spreči ogromnu tragediju, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

On je na Telegramu postavio pitanje kako se drugačije može objasniti to što je Vašington sve odluke o isporuci oružja Ukrajini doneo u januaru, pre početka ruske vojne operacije, prenosi RIA Novosti.

- Da nije bilo odluka koje je doneo predsednik Putin, vojne operacije bi se vodile na teritoriji naše zemlje. On je uspeo da spreči napad na Rusiju - naglasio je Volodin.

8.06 - Bajden nominovao novog generala NATO snaga

Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je generala Kristofera Kavolija za novog komandanta NATO snaga u Evropi, saopštio je američki ministar odbrane Lojd Ostin, prenosi CNN.

Kavoli je stručnjak za Evroaziju i bio je učesnik u ratu u Avganistanu, a trenutnu dužnost je preuzeo u oktobru 2020, nakon što je komandovao američkom vojskom u Evropi od januara 2018, prenosi američka televizija.

Ako njegov izbor bude potvrđen, Kavoli će na poziciji komandanta NATO snaga u Evropi zameniti vazduhoplovnog generala Toda Voltersa koji bi trebalo da se penzioniše, navodi CNN.

7.33 - Belorusija iznenada započela vojne vežbe

Profimedia
 

Oružane snage Belorusije iznenada su počele vojne vežbe kako bi se testirala borbena gotovost, prenela je danas beloruska novinska agencija Belta.

7.10 - Rusi ispalili rakete sa Kaspijskog mora

Ruske snage su sinoć ispalile više od 20 projektila na različite regione Ukrajine, uglavnom iz Kaspijskog mora, saopštio je načelnik Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

7.00 - Razgovor dva lidera

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarali su u juče telefonom o pripremama za predstojeći sastanak lidera Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopšteno je iz Kremlja, prenosi TASS.

- Razgovarano je o nekim aspektima saradnje u okviru integracionih asocijacija na evroazijskom prostoru, uključujući pripreme za predstojeći sastanak lidera ODKB - navodi se u saopštenju.

6.50 Gasi se Sberbank Evropa

Profimedia
 

Sberbank Evropa, ćerka banka ruske Sberbank, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje. Prodajom kredita drugim bankama Sberbank Evropa, koja je poslovala sa austrijskom licencom iz Beča, isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštćeni klijenti.

6.40 - Deo Lavova bez struje

Rusija je sinoć izvršila vazdušne udare na grad Lavov na zapadu Ukrajine, a deo grada je ostao bez struje, saopštio je gradonačelnik Andrej Sadovij, prenosi AP.

- Kao posledica raketnog udara oštećene su dve trafostanice. Deo grada nema struju - napisao je na Tviteru gradonačelnik Lavova.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike